Succesvol ondernemerschap volgens Marian Kerkhove en Petra Schneider van Osteopathie Goes

Like

Visited 59 Times, 1 Visit today

Een boeiend gesprek was het met Marian en Petra. De doelstelling was om hun antwoorden te krijgen op wat succesvol ondernemerschap is. Welke kreten komen er bij jullie op bij het onderwerp succesvol ondernemerschap, vraag ik aan het begin van het gesprek? Passie voor het werk, plezier, tevreden klanten en samenwerking met collega’s. Dat zijn de vertrekpunten van het gesprek.

Voorbeelden
Twee voorbeeldfiguren die besproken worden zijn René Zweedijk en Frank Vermeule. René is in Nederland een echte pionier geweest voor de osteopathie. Hij was een van de eerste die deze behandelingsmethode toepaste in Nederland en zeker voor Zeeuwse begrippen was dat zeer vooruitstrevend. We hebben echt bewondering voor zijn gemaakte keuze en doorzettingsvermogen. Hij spendeert ook veel tijd om collega’s op te leiden, heeft een eigen praktijk en geeft regelmatig trainingen. Het pionieren om iets goeds te doen spreekt daarbij erg aan. Frank is binnen de osteopathie ook een bekend persoon en voor Marian een geweldig voorbeeld en steun. Frank heeft zo’n passie voor het vak en heeft Marian daarin ook meegenomen. Regelmatig is Frank een klankbord voor Marian… elkaar sterker maken is daarbij het motto. Een motto die voor veel succesvolle ondernemers geldt! René en Frank zijn twee inspiratoren geweest voor Marian om het vak osteopathie te gaan studeren.

Geschiedenis
Marian is in 1994 als zelfstandig fysiotherapeute begonnen. Dat deed zij toen vanuit fitnesscentrum “High Five” in Goes. Prima contacten met patiënten en collega’s maakten het vak bijzonder leuk. Het ondernemerschap is per toeval ontstaan. “Het werd me aangeboden” en voor mij maakt het eigenlijk niet uit of ik voor iemand werk of voor mezelf. Ik zal altijd dezelfde werklust hebben, of het in loondienst is of als zelfstandige. Dat bewijst Marian ook in die periode. Want naast haar eigen fysiotherapiepraktijk, is Marian dan drie dagen in loondienst bij het Ziekenhuis in Goes en niemand zal gemerkt hebben dat haar inspanning daar anders zou zijn. De passie voor het vak en je patiënt zorgt daar toch voor, geeft Marian aan.

Een opmerkelijke keuze maakten Marian en Petra in het jaar 1999. Ze worden samen moeder van een geweldige zoon Sjoerd en Marian besluit (tijdelijk) te stoppen met haar eigen praktijk. Bewust wordt prioriteit gegeven aan de opvoeding van hun zoon. Bewust genieten van deze jaren. Wat een mooie keuze en wat kijken Marian en Petra daar met veel plezier op terug. Betekende dat financieel een behoorlijke stap terug? Jazeker! Maar daarmee veranderen wij als mens toch niet! De keuze was zeer bewust en de gevolgen namen ze voor lief. Nooit zouden ze deze keuze terugdraaien om financiële redenen! Als Sjoerd 4 jaar oud is, besluit Marian een nieuwe stap te zetten in haar carrière. Ondertussen heeft Marian de jaren met zoon Sjoerd kunnen gebruiken om een nieuwe toekomst te bepalen. De rol van fysiotherapeute moet veranderd gaan worden naar osteopaat. Waarom? De meer holistische aanpak van de osteopathie spreekt Marian al langer aan en een (zware) studie wordt gestart aan de International Academy of Osteopathie te Gent. De zelfdiscipline en haar doorzettingsvermogen zorgen dat Marian na vier jaar afgestudeerd is. En nu beginnen maar!

Hoe start ik een praktijk?
Waar menig (nieuw) startend ondernemer zich met name zorgen maakt over de vraag of er genoeg patiënten zullen komen, is die vraag nooit aanwezig geweest bij Marian en Petra. Was er een gedetailleerd ondernemingsplan? Nee, niet echt. Er was wel een basisplan die grotendeels voorgeschreven was door de brancheorganisatie. Deze was immers nodig voor een krediet bij de bank. Een uitgebreid plan was er niet, maar goed starten was wel belangrijk! En wat is goed starten volgens Marian en Petra? Vanaf het eerste moment moest er een professionele uitstraling zijn die recht doet aan de kwaliteit en passie voor het werk. Aan de Graaf Adolfstraat werd een luxe kamer gehuurd in een pand waar meerdere (zorg) disciplines aanwezig waren. Een goede, duidelijke website was nodig met logo en juiste naamstelling en de aankleding moest ook goed zijn. Marian werkte nog steeds drie dagen in loondienst bij het ziekenhuis en een berekening gaf aan dat wekelijks 20 patiënten behandeld moesten worden om uit de kosten te komen. Dat moest geen probleem zijn, toch? Maar waar moeten de patiënten vandaan komen? Een wervingsactie is nooit gestart…..gedoemd te mislukken? Het tegendeel is anders! Vanaf het eerste moment kwamen er patiënten en juist de eerste groep zijn geweldige ambassadeurs gebleken. IK heb weleens een blog geschreven met als titel: “Help ik zoek klanten”…de succesvolle praktijk van Marian en Petra is een inspirerend voorbeeld hoe mond – tot – mond reclame werkt. Zeer tevreden patiënten, een netwerk van collega’s die enthousiast zijn omdat je ook oprecht hen verder durft en wilt helpen, kennissen en familie die al die jaren geraakt zijn door de passie en gedrevenheid van Marian zorgen voor een volle agenda. Zo simpel is het echt. Tijdens het gesprek zijn we eigenlijk allen verbaasd dat nooit serieus nagedacht is hoe patiënten geworven moesten worden……en dat is dus ook nooit nodig geweest. Je werk, je passie, je vakmanschap zorgt voor het succes. Spelen er nog andere zaken mee? Misschien wel. Osteopathie was nog niet erg bekend maar kwam wel op. Toeval dus… daar geloof ik niet in. Geloven in je eigen kracht en weten wat je kan betekenen voor mensen, heeft bij Marian voor een geweldig succes gezorgd. Al snel werd het patiënten aantal zo groot dat de baan bij het ziekenhuis gestopt werd. En nu? Bijna 7 jaar later komt een droom uit…

Financial Life Planning
Een aantal jaren geleden kwamen Marian en ik elkaar weer tegen. Marian was in haar jaren als fysiotherapeute mijn vaste behandelaar van mijn voetbalblessures. In die jaren voetbalde ik actief en met Marian had ik een mooie klik. Marian behandelde niet alleen mijn blessure maar keek (toen al) verder. Zowel lichamelijk als door de vragen die ze stelde. Ook haar interesse in levensstijl was opmerkelijk. Daar kon wellicht ook veel voordeel gehaald worden, gaf Marian toen al aan en dan praten we over 20-25 jaar geleden. Ook heeft Marian me geholpen tijdens mijn revalidatie van nekkramp. Jaren later herontdekten we elkaar en is zij wederom mijn vaste behandelaar geworden. Regelmatig ga ik (preventief) naar Marian voor een behandeling en tijdens die behandelingen heb ik haar enthousiast gemaakt voor de werkwijze van All-Insure met o.a. de financial life planning”. Stel je bent morgen financieel onafhankelijk, hoe zou je leven er dan uitzien is een van de vragen die wij stellen. Het antwoord van Marian was dat zij dan wellicht een mooi vrijstaand huis zou willen met eigen praktijkruimte… en na een aantal jaren wordt deze droom verwezenlijkt. 1 april a.s. zullen Marian en Petra trots eigenaar zijn van een prachtige woning waarbij een inspirerende, mooie praktijkruimte zal ontstaan. Het klankborden, de (kritische) vragen die worden gesteld zijn een geweldige toegevoegde waarde voor ons geweest, geven Marian en Petra aan. Tijdens het ondernemen zijn er talloze momenten waarop je twijfelt, even onzeker bent. Dan is een klankbord onmisbaar. Een klankbord die je echt kent en je oprecht bijstaat. Wat zijn het altijd mooie gesprekken, want het gaat om de essentie van het leven. Wat wil ik met mijn leven en wat wil ik met mijn werk. Prachtig.

De factoren van succesvol ondernemerschap
Afrondend komen we tot de onmisbare factoren voor succesvol ondernemerschap. Opeens komt er een stortvloed aan woorden vrij: Zelfvertrouwen, vakkennis en continu blijven bijscholen, financiële rust en met niet teveel ook tevreden kunnen zijn, discipline, investeren, passie, juiste mensen om je heen verzamelen ter advies en klankbord, gebruik de juiste systemen om je zoveel mogelijk te kunnen focussen op je vak en besteed waar mogelijk randzaken uit… maar eigenlijk is het bovenste logisch als je hobby je vak is… o ja, wat echt cruciaal is en Marian en Petra geweldig voor elkaar hebben: elkaar! Het “thuisfront” wat actief betrokken is en dat, geeft Petra aan, is zo mooi aan de werkwijze van jullie Maurice. Dat de partner van de ondernemer ook betrokken wordt bij de gesprekken. Dit zorgt voor een natuurlijke balans tussen privé en werk!

Is er verder nog iets te wensen? Ongetwijfeld, maar dit jaar wordt het jaar van de verhuizing en aan het einde van dit jaar de opening van de gloednieuwe, inspirerende praktijk.

Ik kijk terug op een heerlijk gesprek met twee prachtige mensen die laten zien dat passie, bevlogenheid en plezier in het leven geweldige factoren zijn voor een succesvolle praktijk.

Nieuwsgierig naar Marian en haar praktijk: kijk eens op haar website www.osteopathiegoes.nl en wil je een afspraak maken? Dan krijg je waarschijnlijk Petra aan de lijn.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *