Ontdek jouw passie in je eigen hart!

Like

Visited 49 Times, 1 Visit today

Ontdek jouw passie in je eigen hart!

De waan van de dag, de “rat race”, de 24 uurs-economie… we leven in een turbulente wereld! Alles moet sneller, beter en meer! Onze welvaart is enorm gegroeid de laatste decennia, maar hoe staat het met ons welzijn? Schrijver Deepak Chopra geeft een mooie beschrijving: “Als we ons continu door de dagelijkse vragen en verwachtingen laten beheersen, zal korte termijn verspilling volgen in lange termijn frustratie”. Hoeveel e-mails, apps, sms-, LinkedIn- en Facebook- berichten verwerken we dagelijks? Ongelofelijk veel en waar leidt ons dit toe? We raken verder af van ons pad, want we laten ons leiden door een ongelofelijke hoeveelheid aan externe stimuli.

Waarom gaat het mis met veel bedrijven, zeker in het MKB? Waarom hebben zoveel mensen het niet naar de zin op hun werk en in hun leven? Omdat ze verdwaald zijn in hun leven! Door alle prikkels wordt overal op gereageerd… maar naar welk doel leidt dit? Leven, ondernemen en werken vanuit je passie, vanuit een levensdoel… daar draait het om! Langzaam merken wij een kentering bij mensen en een mooie uitspraak van een Belgisch futuroloog daarbij is: we gaan FORWARD TO BASIC.

De film en het boek “The Power of The Heart” geeft een prachtige samenvatting hoe we weer terug op ons pad kunnen komen. Hoe ontdek ik wat mijn passie is en hoe kan ik de juiste keuzes maken? De kortste samenvatting van de film en het boek die ik durf te geven is: “zoek de stilte op”! Neem dagelijks de tijd en de rust om te luisteren naar de stilte. Klinkt dit gek? Ja, natuurlijk. Werkt het… zeker weten! Zo heb ik zelf ervaren! Door de stilte op te zoeken, komen antwoorden op moeilijke kwesties als vanzelf. Maar wanneer zijn we voor het laatst bewust stil geweest?

Als wij ondernemers binnen het MKB vragen waarom zij ondernemer zijn geworden, komen regelmatig prachtige verhalen. Als wij vervolgens vragen hoe het staat met de realisatie van de droom van hun prachtige bedrijf, geven ze vaak aan dat de realiteit anders is. Hun droom is niet te verwezenlijken. Is dat zo? Door regelmatig de tijd en rust te nemen om vast te stellen wat het doel is van het bedrijf, de passie van de ondernemer, ontstaat visie. En visie kan eenvoudig vertaald worden in een succesvol ondernemersconcept, want wat is volgens ons de definitie van ondernemerschap: je passie en talenten inzetten in voordeel voor anderen!

Volgens het boek en de film liggen alle antwoorden in ons hart. Alle antwoorden op alle vragen hebben we dus al! We moeten alleen de tijd en rust nemen om ernaar te luisteren. Dit kan op verschillende manieren en voor iedereen is dat anders. Door regelmatig uit de hectiek te stappen en rust te nemen kan afgestemd worden of de juiste koers gevaren wordt, moeilijke vragen of kwesties beantwoord worden. Uiteraard kan dit ook met een gesprekspartner. Het kan erg verhelderend zijn om je gevoelens en/of gedachten te delen met een ander. Natuurlijk is het soms lastig te weten of iets je echte gevoel is of een gedachte van dat lastige stemmetje in je hoofd. Door te werken vanuit een duidelijke missie en visie, zowel voor je leven als je bedrijf, kunnen keuzes gemaakt worden. En door regelmatig de rust te nemen en af te stemmen op je missie, kan bekeken worden of de keuze de juiste was.

Een mooi voorbeeld van iemand die “zijn hart is gaan volgen”, is Paulo Coelho. Een beroemd schrijver (o.a. de alchemist). Hij is onderdeel in de film ‘’The Power of The Heart’’ en geeft aan dat hij graag schrijver wilde worden. Zijn ouders vertelden dat hij daar geen geld mee kon verdienen en dat hij een rechtenstudie moest gaan volgen… nadat hij deze studie gestart was, merkte hij dat hij toch echt schrijver wilde worden… dan maar geen geld… geld was immers niet zijn droom, schrijver worden wel… en toevallig verdiend hij er nu ook zijn geld mee… en niet een beetje!

Het boek en de film zijn een echte aanrader… de film heeft op mij de meeste indruk gemaakt waarbij ik het boek meer gebruik als naslagwerk. Bij ons op kantoor hebben we nog een 20 exemplaren van de film… geïnteresseerd? Haal er gerust een op of je kan uiteraard het boek en de film via het internet bestellen.

Na het ontdekken van onze passie is het belangrijk om een concrete invulling hieraan te geven. In onze wereld is geld nodig om van te leven. Hoe kunnen we deze twee, ogenschijnlijke tegengestelden, verenigen? Daarover meer in mijn volgende blog.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *