Succesvol ondernemerschap in de wereld van Virtual Reality

Like

Visited 65 Times, 1 Visit today

In gesprek met Dajo Brinkman, net gestart met het gaan leven van zijn jongensdroom:

Vandaag, 26 april 2016 een bijzondere ontmoeting op kantoor met Dajo Brinkman. Hij heeft zojuist in Rotterdam “zijn” camera t.w.v. 55.000 euro opgehaald en komt deze bij ons op kantoor laten zien. Dajo komt vol trots, energie en enthousiasme ons kantoor binnengestapt. Een grote koffer draagt hij met zich mee en daarin moet dan die bijzondere camera zitten: de OZO, een Virtual Reality camera met 360 graden audio en video. De koffer wordt opengemaakt en daar is hij dan… de droom van Dajo is realiteit geworden… de droom van Dajo kan geleefd gaan worden… we vieren het met een goede fles wijn.

Wat ging eraan vooraf
1 februari organiseert Zeeland Business een startersdag in Goes en ik ben gevraagd een presentatie te geven. Ik daag de aanwezigen uit dezelfde avond of uiterlijk de volgende dag hun “pitch” te mailen. Vervolgens zal ik de eerste 10 uitnodigen op kantoor voor een inspiratie gesprek en heb twee inspirerende cadeaus klaarliggen. Dajo mailt de volgende dag en ik nodig hem uit… beide weten we dan nog niet wat er gaat gebeuren. Het kennismakingsgesprek is bijzonder. Ik ontmoet een sympathieke, intelligente jongeman die vol overgave praat over zijn passie: beeld en dan bij voorkeur in 3D. Een gesprek over de wereld van Virtual Reality, zijn verleden en huidige situatie waarbij hij in loondienst is bij een gerenommeerd bedrijf. Een goede functie, prima arbeidsvoorwaarden en toch… ligt zijn ambitie elders. Een ding ontbreekt tijdens onze eerste ontmoeting… ik ken deze wereld van Virtual REality in het geheel niet en heb moeite te begrijpen wat Dajo bedoeld. We merken wel dat tijdens het gesprek twee mensen elkaar echt ontmoeten, een vervolg is logisch. En dan één met VR bril.

De volgende ontmoeting kenmerkt zich door bevestiging en openbaring. Het enthousiasme over het eerste gesprek wordt bevestigd en het opzetten van de door Dajo meegenomen VR bril zorgt voor een openbaring bij mij. Nu begrijp ik Dajo zijn enthousiasme en dat deze “beeldtechniek” niet alleen de wereld gaat veroveren maar ook kan gaan bepalen. Het gesprek verandert opeens in het onderwerp ethiek. Heel veel kan bereikt worden met deze techniek van beeld. Zoals altijd kan dit positief maar ook negatief gebruikt worden. Dajo beseft dit en is enigszins geïntrigeerd door dit feit. Duidelijk wordt dat Dajo één ambitie heeft. Met VR/3D beeld de misstanden in de wereld echt in beeld brengen en daarmee een invloed kunnen hebben op een betere wereld…. wauw! Kippenvel!

(succesvol) ondernemerschap
Dajo is een intelligent persoon. Hij heeft jaren gespaard middels o.a. de levensloop. Hij heeft een werkgever die het hem gunt om zijn droom te gaan leven. Eigenlijk heeft Dajo zichzelf een situatie weten te creëren dat de stap naar full time ondernemerschap reëel is. Vele startende ondernemers falen binnen enkele jaren. Dajo is anders. Je merkt het aan alles. Enkele voorbeelden: naast zijn full time baan is Dajo altijd blijven studeren. Altijd op zoek naar vernieuwing, het beste en daarmee ook de zoektocht naar zijn passie en kwaliteit. De combinatie van werken, studeren en reizen hebben Dajo gevormd tot een man van de wereld. Een enorm netwerk heeft Dajo opgebouwd van mensen die hij ontmoet heeft en dit netwerk wordt onderhouden via de sociale media. Altijd blijven investeren in de beste particuliere opleidingen. Elke euro die werd gespaard werd weer geïnvesteerd tot zelfs een opleiding fotografie bij een van de beste scholen ter wereld op dat gebied in New York. Zonder het te beseffen ontmoet hij daar en krijgt les van Todd Heisler, de uiteindelijke winnaar van de World Press Photo 2006. De hunkering naar vrijheid om zijn droom te leven, om alleen te doen wat hij wil en kan groeit. Eind 2015 – begin 2016 komt alles in een stroomversnelling. Er is voldoende geld gespaard en op een beurs in Londen gebeurt het… de nieuwste (en duurste) Virtual Reality camera wordt gelanceerd en is te koop… voor 55.000 euro. Bij ons op kantoor droomt Dajo… ”als ik die camera zou hebben, zal er mij niks in de weg staan om mijn droom te realiseren”. Het voelt ook echt zo tijdens het gesprek. Mijn simpele reactie: ga ervoor! Kopen blijkt geen optie, te duur. Huren dan misschien of… kopen blijkt toch mogelijk. Enkele weken later zitten mijn collega Pieter, Dajo en ik met een goed glas wijn op kantoor de camera te bekijken en beseffen dat een avontuur is begonnen.

Toekomst: balans tussen passie en inkomen
De camera geeft Dajo het vertrouwen te zeggen dat hij over een half jaar het zo druk zal hebben als een “malle”. Uiteraard, geeft Dajo aan, is er ook een kleine twijfel maar het gevoel is zeer positief. Een bijzondere lijst met gewenste projecten heeft Dajo. Een internationale ambitie…werken voor goede doelen, maar ook voor andere partijen. Een balans tussen werken voor het geld en werken aan zijn missie. Geld is namelijk totaal niet belangrijk, maar moet er wel zijn om van te kunnen leven en door te kunnen investeren. Deze camera heeft namelijk een verwachte levensduur van maximaal twee jaar. Tegen die tijd zal er opnieuw geïnvesteerd moeten worden in een nieuwe, misschien nog duurdere camera. De ambitie om te gaan samenwerken, een team opzetten om geweldige projecten op te zetten. Het leven in beeld brengen zoals nog nooit is gebeurd… voor Dajo is het binnen handbereik. Konden we virtueel eens een jaar verder kijken… waar zou Dajo staan? Een open, bevlogen en avontuurlijk ingesteld persoon zit met een wijntje bij ons op kantoor… we filosoferen over zijn eerste projecten… we kunnen er nog niks van zeggen maar spreken af de avonturen van Dajo te volgen en deze te delen met onze klanten en de lezers van mijn blog.

Een inspirerend voorbeeld voor velen is Dajo en hij laat zien dat het ontwikkelen van ondernemerschap ook vanuit een loondienstverband kan. Trots zijn wij als team van All-Insure Dajo te kunnen begeleiden op zijn weg… to be continued!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *