Geld en/of je leven!

Like

Visited 46 Times, 1 Visit today

Deze week had ik een mooi gesprek met een ondernemer en stelde hem de vraag: hoe gaat het met je bedrijf? Is je bedrijf succesvol? Een bevestigende, trotse knik zag ik tegenover mij. Het was duidelijk: deze ondernemer is tevreden over het succes van zijn bedrijf. Vertel vroeg ik hem, hoe ziet dat succes eruit? De betreffende persoon onderneemt bijna 10 jaar en geeft aan financieel moeilijke jaren te hebben gehad. Werkweken van 70 tot 80 uur waren normaal en dan nog werd er weinig geld verdiend. Nu is dat anders! Met een glimlach vertelt hij dat een mooie winst gemaakt wordt en de bank met gemak wordt afgelost… ik kan zelfs gaan denken om geld te gaan reserveren voor pensioen! Prachtig toch… of niet? In hetzelfde gesprek geeft de ondernemer aan slechts twee weken met vakantie te gaan per jaar… is dat succes?

In de vorige blogs besprak ik wat passie is en hoe dit te ontdekken. Echt leven doe je als je vanuit je hart leeft. Maar wij hebben met zijn allen een wereld gecreëerd die draait om geld. Met alles wat we doen is geld gemoeid. Een boeiende vraag aan een ieder is: hoeveel geld is nodig om vanuit je hart te kunnen leven?

Ik las laatst een stukje over Sir Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group, en hij zei: “je bent verkeerd bezig als je denkt: Hoe kan ik veel geld verdienen? Laat ik met mijn accountants een businessplan maken! Want er zullen accountants zijn die zeggen: Ja, je kunt daar veel geld mee verdienen”, maar er zullen er ook zijn die op basis van precies hetzelfde businessplan zeggen: ‘’Je gaat hier veel geld mee verliezen”. Nee, het moet echt uit je hart komen. Je moet iets doen waar je gepassioneerd van raakt, wat je hobby zou kunnen zijn. Pas dan maak je kans op succes”, aldus Sir Richard Branson.

Dat is prachtig gezegd van Sir Richard Branson… maar hij heeft gemakkelijk praten met zijn miljarden, toch?

Wat mij opvalt, is dat ik nog nooit iemand gesproken heb die een antwoord weet op de vraag hoeveel geld hij of zij moet verdienen. Welk financieel resultaat is benodigd binnen het bedrijf voor een succesvol leven (bedrag X) of welk salaris (bedrag X)moet ik verdienen om gewoon lekker te leven? Ontdek de levensstijl die bij jou/je gezin past en hang er een prijskaartje aan. Daarmee weet je gelijk welk financieel resultaat benodigd is voor het bedrijf of welk salaris benodigd is in loondienst. Of toch niet? Toch niet! Er is nog een aanvulling nodig: iedereen wil namelijk een keer kunnen stoppen met werken… met pensioen gaan… Stel ondernemers de vraag of ze afhankelijk willen zijn van de verkoopopbrengst van het bedrijf en je krijgt een duidelijk antwoord dat ze dat niet willen. Voor mensen in loondienst wordt pensioenopbouw minder en minder, de AOW is al verschoven dus sparen (bedrag Y) is essentieel. Hoeveel? Dat is weer afhankelijk van de levensstijl en dromen/doelen na stoppen. Een persoonlijk plan maken is het advies. En als bedrag X en Y bekend zijn weten we wanneer er een financieel succes is. Logisch toch?

In de praktijk zien wij drie type mensen m.b.t. het bedrag X en Y:
1. Mensen die teveel geld hebben/verdienen
2. Mensen die net genoeg hebben
3. Mensen die tekort hebben

Wij hebben meerdere keren geconstateerd dat mensen al financieel onafhankelijk waren terwijl ze het zelf niet wisten. Dit heeft geresulteerd dat men bv. minder is gaan werken, meer op vakantie is gegaan ofwel meer is gaan leven. Voor mensen die net genoeg hebben, geldt dat schommelingen in inkomen grote gevolgen kunnen hebben. Inzicht is dus erg belangrijk! Voor de derde groep geldt dat of de inkomsten omhoog moeten of de uitgaven omlaag. Het tekort van de derde groep is momenteel bij veel MKB ondernemers van toepassing waarbij het “eigen vermogen” wordt opgegeten. Advies is om dan niet nog harder te gaan werken, maar terug te gaan naar de basis: hervindt je passie en maak dan een plan… we zien in de praktijk mooie succesverhalen binnen het MKB als dit gebeurd!

Geld en leven, leven en geld zijn in onze wereld enorm met elkaar verbonden. Bij velen is de balans niet in evenwicht. Neem de tijd en rust om deze balans te vinden….een mooie uitspraak tot slot: “Als je gefocust bent op succes, krijg je stress. Maar als je ernaar streeft om iets uitmuntends te doen, is succes gegarandeerd”.

Als we weten hoe we willen leven en hoeveel geld ervoor nodig is, hebben we anderen nodig om dit te realiseren… in mijn volgende blog een boeiend verhaal hoe je anderen zover kunt krijgen dat ze doen wat jij wilt dat ze doen… dat geldt voor zowel klanten, medewerkers, je partner…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *