De zoektocht naar succesvol ondernemerschap

Like

Visited 71 Times, 1 Visit today

Ieder kwartaal zal Maurice van den Hemel in gesprek gaan met een ondernemer om de ingrediënten van succesvol ondernemerschap in de praktijk te ontdekken. In de eerste aflevering is Maurice in gesprek met Kees en dochter Mandy Bezuijen van de succesvolle eeterij/tapperij Juno te Wemeldinge.

“Succesvol ondernemerschap heeft niks met geld te maken…”

Het is alweer enkele jaren geleden dat Kees en Alice Bezuijen hun eeterij/tapperij op het sluisplateau begonnen in Wemeldinge. Vanuit het niets is er een prachtige zaak opgebouwd waar dagelijks genoten kan worden van heerlijk eten en drinken. In de zomer is het altijd druk met zowel toeristen als lokale bezoekers. In een relatief kort tijdbestek is Juno een begrip geworden in de omgeving. Wat is volgens hen succesvol ondernemerschap?

Mandy zegt: “op een leuke manier met je vak bezig zijn en er uiteindelijk financieel wat aan overhouden” waarbij Kees aanvult: “samen met medewerkers, klanten en leveranciers je doelen bewerkstelligen”. Lukt dit altijd? Is de Juno weg altijd omhoog gegaan? Nee, zeker niet! Er zijn dagen geweest dat ik een bom op de zaak wilde gooien, zegt Kees. Vooraf hebben we echt niet geweten wat allemaal op ons pad zou komen en ik denk dat dat maar goed is ook. De onzekerheid is het moeilijkste geweest. De onzekerheid of we het financieel zouden redden. We maakten enorm lange dagen, hadden in het begin geen duidelijke structuur van werken en waren op zoek naar de juiste mensen voor het Juno team. Er is veel gebeurd en veel geïnvesteerd. Mensen die al jaren hier niet zijn geweest weten niet wat ze zien. Ze zijn enorm verrast en positief verbaasd, leuk! Belangrijk volgens Kees om te groeien naar een succesvol bedrijf is het creëren van een fundament. Vanuit het fundament kan vervolgens verder gebouwd worden. Niet zomaar een bedrijf starten, maar echt goed weten wat je wil en waarom. Kees geeft een voorbeeld: als je met het vliegtuig naar de andere kant van de wereld wil vliegen, maak je een of meerdere tussenstops. Dat zou een ondernemer ook moeten doen. Weten waar je naartoe wil en tijdens de reis met enige regelmaat de rust nemen en bekijken of de juiste koers nog genomen wordt. Essentieel hierbij  is volgens Kees een goede begeleiding. Zowel in het ondernemerschap als financieel. Weten wat financieel kan en niet! Wees behoudend, ga geen verplichtingen aan die een te grote druk geven. Natuurlijk hebben wij ook geld geleend om onze droom te realiseren, maar hebben altijd stap voor stap ons bedrijf door ontwikkelt. Wij hebben nooit de ambitie gehad om in één keer ons eindstation neer te zetten. Financieel inzicht is belangrijk en zorgt dat passende keuzes gemaakt kunnen worden, zowel privé als voor het bedrijf. Investeren of juist even niet? Meer tijd voor privé? Er zijn vele zaken die een ondernemer bezighoudt en we ervaren het als zeer prettig in de volledige breedte te kunnen sparren hierover met een adviseur die je echt kent. De klik tussen het All-Insure team en het team Juno is echt bijzonder!

Sergio Herman
Het gesprek gaat vervolgens over Sergio Herman en de film die we alle drie gezien hebben. Hoe hebben we de film ervaren? Is Sergio een succesvol ondernemer? Ik vind van wel, geeft Mandy aan. De passie waarmee hij voor zijn vak staat en het resultaat is prachtig. Daartegenover staat een enorme investering in tijd en energie. Is dat dan nog succesvol ondernemerschap? Mandy vult aan: “volgens mij is Sergio gelukkig met hetgeen hij doet en daar draait het uiteindelijk toch om?”. Gelukkig zijn, is dat dan de essentie? Wanneer zijn jullie dan gelukkig? Een mooie vraag om over na te denken, zegt Kees. Als ik me super fit voel- als ik lekker in mijn vel zit…dan ben ik gelukkig. Als ik dagelijks de dingen doe die ik leuk vind en gezond leef, voel ik me fit en gelukkig. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Dat is wellicht ook de reden voor de passie van het Juno team voor eerlijk en gezond eten. Ze zijn zelfs met een kinderkaart gestart waarbij niet de frikandel of kroket geserveerd wordt maar een proeverij van lekkere vis en vlees. De ambitie om kinderen te laten proeven dat gezond eten ook lekker kan zijn is duidelijk aanwezig. Een prachtig idee van Mandy die, nu haar studie afgerond is, alle tijd heeft om met haar vader en moeder het bedrijf verder te laten ontwikkelen. Passie voor puur en lekker eten, dat is Juno.

Waardering
Wat is het moeilijkste wat je tegenkomt? Klanten die kritiek hebben. We doen ons uiterste best om de klant meer dan tevreden te krijgen. We geven alles voor onze klant (Kees corrigeert later dat de klant als gast gezien wordt), van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en dan is het soms erg moeilijk als een gast ontevreden is. Hebben wij iets niet goed gedaan, dan zullen we dit zeker erkennen en herstellen. Maar soms slaat de verwachting van de gast echt door. Waardering voor onze inspanning is erg fijn en daar doen we het eigenlijk voor. Als dit dan weleens uitblijft of erger we ongezouten kritiek krijgen, doet dat pijn. Gelukkig hebben we een prachtige kring van vaste gasten opgebouwd waarbij wij de waardering voor onze inspanning echt merken.

Drie woorden
Kunnen jullie nu in drie woorden aangeven wat succesvol ondernemerschap is? Na enig nadenken komen Kees en Mandy gezamenlijk tot het volgende: een droom hebben – gelukkig zijn – structuur en ontspanning. Opmerkelijk is dat het woord geld niet genoemd wordt. Is dit niet belangrijk dan? Jawel, maar het is niet de reden waarom we onze zaak hebben. Financiële rust is heerlijk maar wij hebben de ambitie om een prachtig bedrijf neer te zetten en niet om zoveel mogelijk geld te verdienen. Een mooi einde van een inspirerend gesprek.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *