Dromen Durven Doen… of toch niet?!

Comments: 6
5

Visited 88 Times, 1 Visit today

Wordt de droom van Marjon van Dalen realiteit of blijft het een illusie?

Al jaren geleden las ik het boekje van Ben Tiggelaar met als titel “dromen durven doen”. Meer recent las ik het boek “Jezelf de Baas” van Marcel van Wiggen. De boeken gaan volgens mij vooral over waarom we NIET veranderen en NIET de dingen doen die we diep van binnen graag willen doen. Belangrijkste conclusie is dat verandering veel energie en doorzettingsvermogen vraagt. Als mens zijn wij van oudsher gefocust op “overleven” en niet op gelukkig zijn. Daarom focussen we ons meer op negatieve gedachten en is het glas vaker “half leeg” dan “half vol”. Reden genoeg om vooral niet te doen wat je diep van binnen wilt en in je comfort zone te blijven zitten. Gelukkig is je brein trainbaar en kan je je focus structureel omzetten!

Bovenstaande brengt mij bij het gesprek wat ik twee weken geleden had met Marjon van Dalen. N.a.v. mijn presentatie voor de gemeente Goes voor potentiële startende winkeliers, reageerde Marjon met een uitdagende mail. De strekking was: “ik heb een waanzinnig plan wat recht uit mijn hart komt en een grote groep mensen dient”. In de mail gaat Marjon verder dat ze geen verstand van ondernemen, noch geld heeft. Maar toch zegt iets in haar haar droom te gaan proberen te realiseren. Of ik tijd heb om haar verhaal aan te horen…

En zo ben ik twee weken geleden met Marjon in gesprek. Een lieve, alleenstaande moeder van 2 jongvolwassen kinderen en 51 jaar jong. Afgelopen jaar is Marjon in een burn-out terecht gekomen en heeft door o.a. veel zelfonderzoek ontdekt niet meer te passen in haar huidige werk. Maar wat dan wel? Wat is je droom?

“Ik ben een mensenmens”. ”Ik luister graag naar mensen en zie ze zoals ze daadwerkelijk zijn”, zegt Marjon. Het gaat in het leven niet om hoe knap, intelligent of rijk je bent. Het leven is bedoeld om te zijn… te zijn wie je bent. En waar kan dat tegenwoordig?

Dit klinkt misschien wat zweverig maar zo komt Marjon totaal niet over. Heel concreet heeft Marjon voor ogen wat ze wil en vooral waarom. Marjon haar droom is een koffie/thee huisje te beginnen in het centrum van Goes. Een locatie met één grote tafel. Een tafel waar je rustig alleen kan zitten of je kan verbinden met de andere aanwezigen. Of met Marjon zelf natuurlijk. Een tafel waaraan je jezelf kan en mag zijn. Logisch dat de naam van Marjon’s droombedrijf “de verbinding” zal heten. De vereenzaming in de maatschappij neemt gruwelijke vormen aan! Zowel voor oud als jong! Het lijkt dat we allemaal “verbonden” zijn via Social Media… maar is dat de ware ik? Marjon gelooft van niet en wil een ruimte bieden waar je uitgenodigd wordt vooral jezelf te zijn.

Ik was echt geraakt door het enthousiasme en de passie van Marjon. Maar is enthousiasme en passie genoeg om een droom te realiseren? Te vaak heb ik ondernemers gezien met passie en een droom, maar waar bij de droom eindigde in een (financiële) nachtmerrie. Toch heb ik de idee dat Marjon anders is… maar kan nog niet precies duiden waarom.

Marjon stelde mij de vraag of ik geloof in haar droom. Wij begeleiden immers vele ondernemers en hebben toch voldoende ervaring om een inschatting te kunnen maken? De feiten liegen er niet om. Er is geen geld, geen horecaervaring en nog geen concreet plan… en toch zegt iets in mij dat ik er iets mee moet doen.

Toen ontstond de idee om onze volgers te vragen wat zij ervan vinden. Is het een droom die werkelijkheid kan worden of een illusie? Ik zou het geweldig vinden als jullie lezers een berichtje achter willen laten op Facebook met droom of illusie en eventueel een korte uitleg. Uiteraard vind ik het ook mooi als jullie een uitgebreide reactie willen geven. Deze kan dan rechtstreeks aan mij gemaild worden: maurice@gewoonlekkerleven.nl.

De komende twee weken wachten Marjon en ik de reacties af en gaan dan bekijken welk vervolg de droom van Marjon mag krijgen… spannend!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *