Gewoon Lekker (DURVEN) Leven

Comments: 2
2

Visited 2683 Times, 7 Visits today

Waarom is gewoon lekker leven zo moeilijk? Hoe komt het dat meer dan een miljoen mensen in Nederland rondlopen met burn-out klachten? Ik schrok helemaal van het bericht eind vorig jaar in de Metro dat drie op de vier studenten zich emotioneel uitgeput voelt. Bizar, toch?

De afgelopen maanden heb ik de theorieën van Kotter erbij gepakt, boeken gelezen van o.a. Marcel van Wiggen, Remco Claassen en Frederic Laloux en verscheidene blogs gelezen van Sander de Hosson (longarts). Afgelopen week had ik een fijn gesprek met psychologe Cora van Moerkerk en nu is het tijd voor conclusies en antwoorden. Wij begeleiden immers mensen, bedrijven en organisaties bij gewoon lekker leven en moeten toch een duidelijk antwoord kunnen hebben op de vraag waarom het zo lastig is gewoon lekker te leven.

Laat ik eerlijk zeggen dat onze conclusie niet wetenschappelijk onderbouwd is, maar puur gebaseerd op de combinatie van eigen ervaringen, literatuur en gesprekken met vele deskundigen. Bizarre is dat ieder mens op een bepaald moment echt gaat leven. Helaas is dit moment het moment dat het leven bijna klaar is. Sander de Hosson is longarts en begeleidt vele mensen die aan het einde staan van hun leven. Dit besef zorgt dat deze mensen de dingen nog gaan doen die ze echt willen en kunnen. Tevens betekent dit besef dat uitgesproken wordt wat men voelt voor de naasten om hen heen. Woorden als liefde, compassie, houden van, echt contact, zijn het effect bij het realiseren dat de tijd bijna op is. Een ander voorbeeld zijn de mensen die aanwezig waren in de Twin Towers toen twee vliegtuigen het gebouw doorboorden. Ze wisten dat ze dood zouden gaan en hadden nog net tijd om een belletje te doen. Wie bel je dan? Een klant dat je geen antwoord meer zal geven op een vraag? Nee, natuurlijk niet! Je belt je geliefde en wat zeg je dan tegen je geliefde? Waar gaat het dan uiteindelijk om? Precies: lief hebben en geliefd worden!

Pas als de mens zich realiseert niks meer te verliezen hebben, gooit hij of zij alle schroom van zich af en gaat echt leven. Dit gebeurt ook regelmatig bij mensen die volledig in de put zitten. Mensen die zwaar verslaafd zijn of mensen die in een burn-out terechtkomen. Zij hebben niks meer te verliezen. Hoe vaak horen wij dat deze momenten het moment zijn geweest waar, achteraf, met dankbaarheid op teruggekeken wordt? Vaak! Het inzicht dat nagenoeg alles kapot en verloren is, kan een kracht vrijmaken om echt te gaan leven. Maar waarom is het nodig om het zover te laten komen? Is er een oplossing?

Jazeker! Besef bovenstaande en denk eens goed na over wat je gaat krijgen als je blijft doen wat je altijd deed. Er is lef, durf en doorzettingsvermogen nodig om het leven te leven wat je graag wil leven. Maar het is voor iedereen weggelegd. Professionele begeleiding kan hierbij een belangrijk verschil maken. Waarom hebben topsporters altijd een team om zich heen om topprestaties te leveren en laat de “gewone” mens zich niet begeleiden bij het realiseren van een geweldig leven?

Neem dus het heft in handen. Ga leven, neem het leven zoals ze kan zijn en durf vooral ook “fouten” te maken. Waarbij fouten eigenlijk niet bestaan. Fouten zijn leermomenten voor ontwikkeling tot de mens die we echt zijn. Een prachtig proces en wat een fijn gevoel ontstaat als bovenstaande wordt beseft! Ik hoor weleens de uitspraak: “leef alsof het je laatste dag is”… zo is het maar net. Geniet, leef en wees tevreden.

Als je bovenstaande in je eigen leven, in je bedrijf of organisatie kan realiseren, is Gewoon Lekker Leven een logisch gevolg. Mensen en organisaties hierbij helpen is onze missie. Naast de individuele coaching zullen wij dit jaar ook gaan starten met het geven van trainingen. Geïnteresseerd geraakt? Iets toe te voegen? Een tip? Wij horen het graag!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *