De trechter naar een “burn-out” maatschappij

1

Visited 33 Times, 1 Visit today

De vakantieperiode is voorbij en ik ben me aan het voorbereiden op presentaties die ik de komende maanden zal geven. Presentaties over succesvol ondernemerschap, persoonlijk leiderschap, inspiratie, communicatie, vitaliteit, geld… Wat valt dan op tijdens mijn voorbereidingen? Vorig jaar was ik al geschrokken van de cijfers over mensen met een burn-out. Het programma van Sophie Hillebrand over meer dan een miljoen mensen in Nederland met burn-out klachten staat nog op mijn netvlies gebrand. Maar de kille cijfers van dit jaar over het aantal ondernemers met burn-out klachten en het aantal studenten deed me beseffen dat de cijfers duidelijk zijn, maar een oplossing blijkbaar niet. Met mijn team willen wij zorgen dat mensen Gewoon Lekker kunnen Leven. Daar hoort een burn-out natuurlijk niet bij. Wat zijn mijn persoonlijke gedachtes hierbij?

De trechter
De eerste vraag die ik mezelf stel is of ik ooit een burn-out heb gehad of te maken heb gehad met burn-out klachten. Ik toch niet zeker? Heel eerlijk: ik kan me zeker periodes herinneren dat ik prima voldeed aan meerdere kenmerken. Na mijn beginjaren als ondernemer startte ik ongeveer 11 jaar geleden een nieuw bedrijf, verhuisde naar een nieuwe woning en werd voor het eerst vader. Die eerste twee jaren kenmerkten zich met het gevoel door te moeten gaan. Vermoeid als ik was, besefte ik dat ik nog harder aan de slag moest om mijn droombedrijf te realiseren en de perfecte vader en partner te zijn… en o ja, sporten moest ik natuurlijk ook blijven doen. Ik besef nu dat veel dingen moeten was. Ik legde mezelf onbewust druk op. Druk om de beste te zijn… in alles. Waar komt dat toch vandaan bedacht ik me?

Ouders: Als ik met goede cijfers van school thuiskwam, als ik het winnende doelpunt maakte bij de voetbal of als ik een tennistoernooi had gewonnen… ik voelde de trots van mijn ouders en werd misschien wel verslaafd aan dat gevoel. Welk gevoel? Erkenning of was het gewoon liefde waar ik naar hunkerde?

School: Ik was veruit de kleinste van de klas en had letterlijk het gevoel te moeten opboksen tegen de rest. Tijdens de gym kon ik mijn sportkwaliteiten tonen en werd ik als één van de eersten gekozen door mijn klasgenoten. Een heerlijk gevoel. Ik werkte hard voor goede cijfers. Verschillende leraren presenteerden de cijfers van de klas door te beginnen met de laagste en te eindigen met het hoogste cijfer. Wat een heerlijk gevoel als ik bij de laatste zat.

Vrienden: Ik was al op jonge leeftijd ondernemer geworden en zag wat dat deed met mijn aanzien onder mijn vrienden. Hetzelfde effect was er op vakantie als je een meisje “scoorde”.

Werkgever: Als ik een nieuwe klant binnenhaalde of weer een studie had afgerond, kreeg ik alle aandacht, complimenten en meer inkomen.

Wat ik me nu afvraag of toen weleens de vraag gesteld werd of ik gelukkig was? Nee is het onverbiddelijke antwoord. Bizar eigenlijk. Als je succes hebt, ben je toch gelukkig is de automatische gedachte. Maar dat is een heel verkeerde gedachte. Kijk eens naar social media. Hoeveel mensen tonen daar hun successen, hoe mooi ze eruit zien en welke leuke dingen ze hebben beleefd? We kennen ongetwijfeld mensen die foto’s tonen hoe gelukkig ze lijken maar een aantal dagen of weken later blijkt dat ze eigenlijk diep ongelukkig zijn en met een burn-out thuis komen te zitten. En dat bedoel ik met de trechter. De trechter van verwachtingen, opgelegd door onszelf en de maatschappij, die vanzelf zorgt dat we ons ziek gaan voelen.

Oorzaak en oplossing
De belangrijkste oorzaak is volgens mij de enorme prestatiedruk die op onze maatschappij rust. Goed is niet goed genoeg, snel is niet snel genoeg en mooi is niet mooi genoeg. We willen het beste, snelste en mooiste in alles. En dat heeft geleid tot onze zieke wereld. Nergens wordt ons geleerd gewoon gelukkig te zijn, jezelf te worden, gewoon “te zijn”. Wie ben je, wat kan je en wat wil je? Drie vragen die in ons hele leven centraal zouden mogen staan. Professor Josette Dijkhuizen gaf n.a.v. haar onderzoek naar stress en ondernemerschap ook als tip mee je te laten begeleiden. Zorg voor een klankbord. Een klankbord die borgt dat je op jouw levenspad komt en blijft.

Het leven is ontdekken, ontwikkelen en soms fouten maken. Focus op wat je leuk vind en goed kan, werk aan je vitaliteit, zorg dat geld er niet niet is en zie het leven als een proces om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je diep van binnen al bent. Besef dat alles en iedereen vergankelijk is. Dan valt de druk vanzelf weg, toch? Belangrijkste advies wordt mooi bezongen door André Hazes: Leef!

Wees open, eerlijk en positief. Zorg voor de juiste mensen om je heen en een Gewoon Lekker Leven is gegarandeerd (zie ook mijn vorige blog). Geïnteresseerd om hierover eens in gesprek te gaan? Tips bij deze onderwerpen? Laat het me gerust weten. Ik wens iedereen een gewoon lekker leven.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *