Gewoon Gelukkig zijn – onze missie, doet u mee?

2

Visited 32 Times, 1 Visit today

Jaarlijks lees ik vele boeken en soms zit er één tussen die mij echt weet te raken en een verschil maakt. Lang geleden was dat het boek van Steven Covey (7 eigenschappen van effectief leiderschap), jaren later het boek van Remco Claassen (Wij – de psychologie van het gunnen) en tijdens deze zomervakantie het boek van Mo Gawdat (De logica van geluk) die ik las op aanraden van John Kruijthof.

Het boek
Waarom wist dit boek mij zo te raken en krijg ik zelfs nog tranen in mijn ogen als ik het boek voor de tweede keer lees? Beste antwoord en tevens gemakkelijkste is natuurlijk om te zeggen: lees het boek zelf. Dat ik eenieder dit aanraad is duidelijk. Graag deel ik toch kort mijn bevindingen, conclusies en vervolg die ik (met mijn team) wil geven. Uiteraard begrijp ik dat ik hiermee onrecht doe aan de geweldige inhoud van het boek.

De schrijver is Mo Gawdat. Bij sommigen bekend als CBO van Google X. Mo lijkt zeer succesvol, maar de realiteit is anders. Ondanks alle financiële successen, intellectuele ontwikkeling, status en het grootste geschenk, zijn gezin, was hij niet blij. Mo bleek niet in staat plezier te hebben. Het is zelfs zo dat Mo aangeeft dat hoe meer geld hij verdiende, hoe ongelukkiger hij werd. Mo zegt van zichzelf geen prettig figuur te zijn geweest. Hij wilde altijd meer en was geworden tot een vervelend en onuitstaanbaar mannetje. Op een gegeven moment realiseert Mo zich niet zo door te willen. Hij hunkerde naar de gelukkige, optimistische gast die hij was in zijn jonge jaren. De beslissing was gemaakt. Vanuit het perspectief van een wetenschapper als ingenieur die hij is, ging Mo op zoek naar een wetenschappelijke formule voor gelukkig zijn. Na een reis van ongeveer 10 jaar heeft hij de formule gemaakt, getest en werkend bevonden.

Stress bij het mislukken van een zakendeal, lange wachtrijen op het vliegveld, slechte klantenservice: er was niets meer dat zijn geluk kon temperen.  De geluksformule werkte ook bij honderden vrienden. En toen kwam de grootste, onvoorziene en meest verschrikkelijke test van de formule: op 21-jarige leeftijd overlijdt, door een menselijke fout in het ziekenhuis in Dubai, zijn zo geliefde zoon Ali. En Ali was niet alleen zijn zoon, maar tevens zijn beste vriend.

Toen Ali hun wereld verliet voelden zij als gezin natuurlijk een diep verdriet. Het verlies is nog steeds pijnlijk en ze huilen nog regelmatig omdat ze hem niet meer kunnen knuffelen, een praatje met hem maken of een spelletje met hem doen. Maar de pijn die zij voelen maakt dat zij zijn herinnering koesteren, zegt Mo.  Mo geeft aan dat het is gelukt een staat van rust te bereiken. Heel bijzonder, of toch niet?

Gelukselementen
Leef niet in het verleden of in de toekomst. Leef in het nu. Accepteer de situatie zoals deze is en maak er vervolgens het beste van. Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er met Ali gebeurd is. Diep ongelukkig verder gaan? Daarmee komt Ali niet terug. Sterker nog: het verlies van Ali wordt groter. Ali is letterlijk niet meer op deze wereld, maar zelf heb je het leven dan eigenlijk ook opgegeven. Je kiest voor lijden. Is dat wat Ali gewild zou hebben? Is het mogelijk een draai te geven aan de situatie? Jazeker. Hoe moeilijk, lastig en uitdagend soms ook, Mo doet dit elke dag met zijn vrouw en dochter. We willen als mens volledige controle hebben over het leven, maar dat bestaat niet. Durf vrij te leven, accepteer het leven zoals het is en maak er gewoon het beste van. De hebzucht, competitiedrang en het verlangen naar steeds meer geld, heeft de wereld veel gebracht, maar gaat ons niet meer verder brengen. Het wordt tijd dat we prioriteit stellen aan het gelukkig zijn. Observeer het leven holistisch en niet duaal in goed of slecht. Ivo Valkenburg heeft hierover een prachtig boek geschreven (Pure Life). Voor verdere onderbouwing en de formule van Mo verwijs ik graag naar het boek zelf.

Missie Mo en missie Gewoon Lekker Leven
Het overlijden van Ali inzetten in iets positiefs. Wat een uitdaging. De uitdaging die Mo aanging is om 10 miljoen mensen te bereiken met zijn geluksboodschap. Binnen een paar maanden was dit al bereikt. Mo heeft ondertussen een stichting opgericht: www.onebillionhappy.org. Een prachtige ambitie die geweldig aansluit bij de ambitie van mezelf en Gewoon Lekker Leven. Onze ambitie is mensen, bedrijven, organisaties te helpen om Gewoon Lekker te laten leven, ofwel gewoon gelukkig te laten zijn. Hoe kunnen wij van Nederland het meest gelukkige land maken? Mo is een van onze inspiratiebronnen. Wil jij ons helpen met onze missie? Wij zijn zeer dankbaar als deze blog wordt gedeeld, geliket of van commentaar wordt voorzien. Dit geeft ons energie, vertrouwen en plezier om door te gaan met ons proces. Tips of ideeën? Ook van harte welkom!

Ter afsluiting deel ik een van de prikkelende uitspraken van Mo: “Gewoon gelukkig zijn is een keuze”!

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *