Rust in (on)vrede

Like

Visited 26 Times, 1 Visit today

Gewoon Lekker Leven betekent volgens mij een balans tussen persoonlijk leiderschap, vitaliteit en geld. Alle drie de onderdelen moeten ontwikkeld zijn om te komen tot Gewoon Lekker Leven, ofwel gelukkig zijn. Dit betekent dat je weet wie je bent, wat je kan en wat je wil, dat je genoeg energie en vitaliteit hebt om ermee aan de slag te gaan en dat er geld is om de dingen te kunnen doen en kopen die je graag wilt. Geld is immers in onze maatschappij een onmisbare factor. Of we dat nu leuk vinden of niet. Vaak gaan mijn blogs over inspiratie, positiviteit en kracht. Deze keer over de waarheid.

Op ons kantoor zeggen wij tegen (nieuwe) klanten dat wij de waarheid vertellen over hun geld. Welke confronterende conclusie kunnen wij stellen? Iedereen wil zijn of haar zaken “goed” geregeld hebben, maar eigenlijk komt dit in de praktijk nauwelijks voor. Wat is er aan de hand? Op vragen die geclassificeerd worden als zeer belangrijk, kan geen bevredigend antwoord gegeven worden.

Voorbeelden:

  • Welk bedrag is nodig om Gewoon Lekker te Leven, nu en in de toekomst?
  • Wat zijn de gevolgen van het overlijden van één van ons of van ons beide?
  • Wat is de inhoud van ons testament en hoe willen we e.e.a. eigenlijk geregeld hebben?
  • Als één van ons langdurig ziek zou worden, wat zijn dan de (financiële) gevolgen?
  • Voor de ondernemer: hoe staat het met de continuïteit van mijn onderneming als mij iets overkomt?

Alweer jaren geleden is er het verschrikkelijke voorbeeld van iemand die ik goed kende. Hij was een ondernemer en had een gezin met jonge kinderen. Hij ging gewoon een rondje hardlopen, maar zou nooit meer terugkomen. Tijdens het lopen kreeg hij een hartaanval en overleed. De gedachte die bij mij bovenkomt als ik hieraan terugdenk is de volgende: stel ik heb nog een minuut bewust te leven en begrijp dat ik tot mijn einde kom… wat is het mij waard dat zaken voor mijn nabestaanden goed geregeld zijn? Dat is mij alles waard en dat geldt volgens mij voor iedereen! Hoe bijzonder dat nauwelijks iemand dit daadwerkelijk allemaal goed geregeld heeft. Zorg dat als dit verschrikkelijke feit gebeurd je weet dat zaken passend en duidelijk geregeld zijn en dat je in vrede kan heengaan. Hoe erg is het tegenovergestelde?

Dergelijke zaken bespreken is soms lastig. Er lijkt een sluier over het onderwerp dood en de gevolgen ervan te hangen. Hoe mooi kan het gesprek zijn en hoe dankbaar zijn mensen als dit onderwerp op de juiste wijze bespreekbaar wordt gemaakt en zaken geregeld worden zoals men dat wilt? Enorm dankbaar weten wij op kantoor.

Eén garantie in het leven hebben we. Het einde komt voor iedereen een keer. Zorg dan dat zaken goed geregeld zijn. Voor de rust van jezelf en voor je nabestaanden. Het emotionele gevolg is te groot om ook nog zorgen te moeten maken om financiën en andere zaken die van belang zijn. Dus een oproep aan iedereen: neem verantwoordelijkheid!

Geïnteresseerd om over bovenstaande te praten? Neem gerust contact op.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *