Skip to content

BREINKENNIS

blogs

Ons brein is een “opname” van ons verleden. Als je in de ochtend opstaat, denkt ons brein dus automatisch vanuit het verleden. Elke herinnering heeft een emotie. Emoties zijn eindproducten van ervaringen uit het verleden. Hoe je denkt en hoe je voelt, creëert je staat van zijn. Dus hiermee zal je vertrouwde verleden vroeger of later je voorspelbare toekomst worden. Als je geloofd dat je gedachtes iets te maken hebben met je bestemming en je kunt niet groter denken dan hoe je je voelt, zal je hetzelfde leven creëren als je momenteel leeft. Bovenstaande komt uit een video van Joe Dispenza. Een absolute inspiratiebron.

Veel mensen die wij spreken geven hun leven een 7. Enkele weken geleden hebben wij de “gewoon lekker leven” test geplaatst op onze website waarbij 15 vragen gesteld worden over de onderwerpen persoonlijk leiderschap, vitaliteit en geld. Wat blijkt? Het gemiddelde cijfer fluctueert momenteel tussen de 6 en 7. Vroeger op school vond ik dat een prima cijfer, maar als eindresultaat voor het leven? Dan streef ik toch liever naar een 9 of een 10. En dit laatste beamen vele mensen waarmee wij in gesprek zijn. Wat zou jouw score zijn? Vul de test eens in!

Maar wat nu als ik een 6,5 scoor en een 9 of 10 wil bereiken. Hoe doe ik dat dan, was ook mijn vraag. Kilometers aan boeken zijn geschreven over hoe je “gelukkig” wordt of de “beste versie van jezelf. Wie ben ik dan om te pretenderen het antwoord te hebben? En toch durf ik een gooi te doen, omdat ik het zie gebeuren! En het antwoord zit in de werking van ons brein.

Het is duidelijk dat om van een 6.5 naar een 9 of 10 te gaan verandering vereist is. En als het op verandering aankomt: 95% van wie we zijn op ons 35e is een serie van herinnerde gedragingen, emotionele reacties, onbewuste gewoontes, geprogrammeerde  houdingen, overtuigingen en aannames welke functioneren als een computer programma. Dus we kunnen met onze 5% van ons bewuste brein wel zeggen: “ik wil gezond zijn, ik wil gelukkig zijn, ik wil me vrijer voelen”, maar het lichaam zit in een heel ander programma welke nagenoeg automatisch wordt afgedraaid. Het gevolg? We creëren dezelfde gevoelens, gedachtes en daarmee blijven we doen wat we altijd deden en krijgen we wat we altijd deden. Hallo teleurstelling, vaarwel goed voornemen.

Dan maar tevreden leren zijn met een 6,5? Maar wat als ik ziek word of failliet raak of mijn relatie uitgaat? Wat als ik opeens nog maar een “3” zou scoren voor mijn “gewoon lekker leven”? Het bijzondere is dat er dan pas echte motivatie ontstaat om te veranderen. De urgentie is groot genoeg. Maar waarom veranderen in een staat van pijn en lijden terwijl het ook in vreugde en inspiratie kan?

Veranderen betekent in het onbekende stappen en het onbekende betekent onzekerheid. Dit willen wij als mens voorkomen. Daarom blijven we liever (onbewust) hangen in het oude en leven vanuit schuldgevoel en lijden. Waarom? Omdat deze emotie voorspelbaar is. Pas als er niks meer te verliezen is (ernstige ziekte, faillissement, einde relatie,…), durven we te veranderen. Als mensen zeggen echt te willen veranderen is het “geprogrammeerde” lichaam sterker dan de wens van de geest. De dienaar (het lichaam) is de meester geworden.

Mensen zeggen regelmatig: “ik kan mijn toekomst niet voorspellen”. Een alternatief is volgens Joe Dispenza: “de beste manier om je toekomst te voorspellen is deze te creëren”. En dit niet vanuit het bekende, maar vanuit het onbekende. Welke gedachtes wil jij “vuren en verbinden” in je brein? Welke gedragingen wil jij laten zien op een dag? De kunst is deze gedachtes mentaal te herhalen door je ogen dicht te doen en de actie te repeteren. Het brein kent geen verschil tussen fictie en realiteit en is begonnen met het maken van nieuwe neurale verbindingen. Je brein is niet langer een opname van het verleden maar jouw kaart naar jouw toekomst.

Als je niet een visie voor de toekomst hebt gedefinieerd, dan ben je overgelaten aan je oude herinneringen aan het verleden en zal je voorspelbaar zijn in het leven en krijgen wat je altijd kreeg. Je omgeving controleert hoe je je  “jvoelt, denkt en handelt. Om dat te veranderen moet je groter worden dan je omgeving, groter zijn dan de omstandigheden in jouw wereld. Maar de omgeving is zo verleidelijk om op te reageren. En het gevaar als slachtoffer van jouw omgeving door het leven te gaan is heel gemakkelijk. Jouw baas die zorgt dat jouw werkbare leven een ramp is, je partner dat je niet de liefde voelt die je zou willen, je vrienden die je in je ongezonde leefstijl gevangen houden. Wie ben jij? Het slachtoffer of de creator?

De reis naar jouw beste ik, begint dus bij een visie van wie jij wil zijn. Vervolgens is het jouw uitdaging deze toekomst te creëren en niet terug te vallen in oud gedrag. Durf te stappen in het onbekende, durf je te laten begeleiden, durf je mooiste leven te leven. Wat heb je te verliezen? En wat geldt voor jouw mooiste ik, geldt uiteraard ook voor jouw mooiste bedrijf of organisatie.

Dus wat is jouw keuze: slachtoffer of creator?

De maat is vol! Mijn emmer overstroomde gisteren! Ik was en ben oprecht teleurgesteld! In een tijd waarin we met zijn allen thuis moeten blijven, een avondklok moeten accepteren, met een mondkapje op boodschappen moeten doen, 1.5 meter afstand moeten houden en moeten luisteren naar onze leiders, ontploften gisteren twee voetballers tijdens de wedstrijd PSV – AJAX. Waarom maak ik mij zo druk?

Leiderschap vind ik enorm boeiend. Welke invloed hebben leiders? Gigantisch. Welke invloed zal het dan hebben als de aanvoerders van PSV (Dumfries) en van AJAX (Tadic) elkaar uitschelden, kleineren en bespottelijk maken? Gisteren gingen deze twee “voorbeeldfiguren” verbaal enorm tegen elkaar tekeer aan het einde van de wedstrijd. Samen met mijn jongste zoon bekeek ik de wedstrijd. Wat zal hij denken van deze aanvoerders? Welk voorbeeld ziet hij? Hoe zal hij straks reageren als hij in de laatste minuut van zijn wedstrijd een penalty tegen gaat krijgen?

We leven in een tijd van crisis met veel restricties. Voetballen is verboden, professionele sporters uitgezonderd! Waarom eigenlijk? Omdat velen graag voetbal kijken en afleiding is in deze tijd. Maar waar kijken we dan naar? Onze president en ministers roepen ons allen op tot gehoorzaamheid en verbondenheid. Tegelijk laten zij profclubs voetballen en wort dit door tientallen camera’s vastgelegd. En wat zie ik? Polarisatie, agressiviteit en woede-uitbarstingen. Juist zij die mogen voetballen en een voorbeeld zouden kunnen, moeten zijn, geven het slechtste voorbeeld. Respect naar elkaar, naar de scheidsrechter en soms zelfs naar teamgenoten is ver te zoeken.

En wat is misschien nog wel het ergste? Dat na afloop de trainers het gedrag goed praten, “deskundigen” zeggen dat emotie hoort bij voetbal en mooi is om naar te kijken, dat de scheidsrechter niet optreedt, geen bestuurslid van de clubs het lef heeft op te treden. Waarom hoor ik jou niet Toon Gerbrands of Edwin van der Sar?

In mijn droom zijn profvoetballers helden met een voorbeeldrol. In mijn dromen spelen zij zeer fanatiek, maar helpen hun collega overeind na een overtreding, tonen respect naar de scheidsrechter, feliciteren de tegenstander als deze beter bleek….en bovenal: laten ze zien dat voetbal een spelletje is om vooral met plezier te spelen. Dan denk ik aan de lach van Frenkie de Jong, het betoverende interview met Georginio Wijnaldum of de respectvolle uitstraling van Virgil van Dijk. Waarom zijn zij de uitzonderingen?

Daarom een oproep aan alle professionele voetballers, directieleden van de clubs, trainers en staf: realiseer dat jullie wel het spelletje kunnen spelen. Realiseer welke invloed jullie hebben op de supporters en de jeugdige spelers en daarmee op de samenleving! Deze tijd vraagt om verbondenheid, respect en plezier. Jullie hebben het platform om het voorbeeld te zijn en worden hier volgens mij ook goed voor betaald. Winnen is leuk en belangrijk, maar passie, plezier en respect uitstralen is volgens mij de echte winst. Interessant te realiseren hoe het brein van mensen en vooral ook van kinderen werkt. Welke invloed heeft voorbeeldgedrag? Pas breinkennis niet alleen toe bij de technische en tactische trainingen maar nog veel meer bij de ontwikkeling van persoonlijkheden. Ons brein is plastisch en dus te veranderen. Ook het brein van onze top voetballers, trainers, scheidsrechters, directieleden. Start nog vandaag. PSV en AJAX, Dumfries en Tadic, Schmidt en Ten Hag, Gerbrands en van der Sar: erken de schande van gisteren en creëer een prachtige morgen, voor ons allemaal! Mijn voetbalhart bloedt, mijn leiderschapshart bloedt, maar mijn hart klopt door en in mijn droom leg ik Dumfries en Tadic, Schmidt en Ten Hag, Gerbrands en van der Sar de wetten van de werking van ons brein uit…..

Een snel veranderende wereld en daarbij een wereldwijde pandemie. Ondernemerschap en creativiteit wordt gevraagd. Maar waarom is dat juist nu zo moeilijk? Vele ondernemers zijn op zoek naar “nieuwe wegen” en “oplossingen” voor de nieuwe wereld, maar blijven hangen in de oude wereld en krijgen daarmee wat ze het afgelopen jaar kregen: te weinig. Dit moet anders, toch?

Hoe kom ik tot nieuwe oplossingen en waar zit mijn creativiteit, zijn veelgehoorde vragen. Vele ondernemers zijn vooral hard aan het werk om het hoofd boven water te houden in deze “Corona” tijd. En dat is helaas het tegenovergestelde wat zou moeten gebeuren. Een hele korte en versimpelde weergave hoe ons brein werkt en wat we wel zouden moeten doen om in deze tijd als winnaar naar boven te komen:

In vorige blogs heb ik al vaker geschreven dat stress desastreus is voor de werking van ons brein. De minimale toegang tot onze intelligentie wordt door stress ook nog eens gehalveerd. Maar in tijden van nood en je te realiseren dat je moet veranderen, is er wel degelijk stress en dus nauwelijks toegang tot je intelligentie. Hoe werkt het proces van creativiteit en innovatie?

Onze hersenen bestaan uit twee delen: het onderbewuste deel (hersenstam en limbisch systeem) en ons bewuste/intelligente deel (de cortex). De eerste verwerkt ruim 11.200.000 bits per seconde terwijl je bewuste deel slechts 60 bits per seconde kan verwerken. Onze intelligentie en daarmee dus probleem oplossend vermogen zit in de cortex en verwerkt “slechts” 60 bits per seconde. Wat gebeurd er als we “hard” nadenken over een probleem of uitdaging? We zetten onze cortex aan het werk en verwerken 60 bits per seconde. Hierbij maken we dan dus geen gebruik van de 11.200.000 bits die beschikbaar is in ons onderbewuste deel van het brein. Door slechts 60 bits per seconde te verwerken focus je je op een miniem deel van het probleem en is de kans op een spectaculaire oplossing te verwaarlozen. Logisch dus te verklaren vanuit de werking van ons brein waarom zo weinig ondernemers met echte en duurzame oplossingen komen in deze tijd.

Ik hoor je al zeggen: wat is dan de oplossing? Simpel! Wordt wat luier! Ga wat minder hard werken! Beschrijf eerst je uitdaging en ga vervolgens met je intelligentie op zoek naar informatie. Dit kan een podcast zijn, gesprek met een expert, een boek lezen over het onderwerp. Je bewuste deel van je hersenen neemt de informatie op. Neem daarbij regelmatig pauzes zodat de bewust ingenomen informatie de tijd krijgt om verwerkt te worden in je onderbewuste. Tijdens je rust gaat je onderbewuste met een snelheid van 11.200.000 bits per seconde aan de slag voor jou. Alle opgeslagen informatie wordt verwerkt en vanuit je beschreven uitdaging gaat je onderbewuste op zoek naar nieuwe combinaties van informatie. En warempel….hoe vaak heb je de “ingeving” gehad die je niet zag aankomen terwijl je aan het wandelen was, een kort dutje deed of bijvoorbeeld onder de douche stond?

Simpel gesteld is de oplossing voor creativiteit dus: uitdaging beschrijven – informatie inwinnen en dan rust nemen en je onderbewuste het werk te laten doen. Vervolgens gewoon gaan doen! Niet meer denken, maar doen. Ik weet het, je gaat fouten maken…maar laat dat precies de werking zijn die ons brein nodig heeft om te kunnen veranderen en tot nieuwe inzichten te komen. Helaas hebben wij een “fout” gekwalificeerd als iets slechts of als falen. De natuurlijke werking van ons brein en om te komen tot de beste versie van jezelf, vraagt om fouten te maken. Hoe hebben we leren lopen? Door te vallen, op te staan, te leren en op enig moment te kunnen lopen.

Zorg voor voldoende rust, slaap goed en zet je brein gerust aan het werk voordat je naar bed gaat en durf fouten te maken! En zelf vind ik het prettig “experts” om me heen te hebben die ik altijd kan contacten als ik een “fout” heb gemaakt of het even niet weet. Dat geeft rust, vertrouwen en uiteindelijk resultaat. Wie is jouw “back up”, “spiegel” of inspirator?

Wie heeft ook dat gevoel tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar? Een gevoel van frisheid, zin en energie om mooie plannen te verwezenlijken. De feestdagen zorgen na een jaar hard werken voor tijd en ruimte voor reflectie en na een aantal dagen ontstaat energie, creativiteit en de wil om het komend jaar zaken “anders” te gaan doen. Het “zweverige” woord zingeving is een regelmatig besproken onderwerp in deze tijd en plannen worden gesmeed om het nieuwe jaar het jaar te laten zijn waarbij voldaan wordt aan de hunkering naar een leven van waarde en betekenis. Overal kunnen we blogs lezen, vlogs bekijken of quotes zien die hierop betrekking hebben. Een mooie die ik zelf las, is: “een mens leeft gemiddeld 29.200 dagen. Het leven heeft een deadline. Investeer jij in betere dagen?”.

Vol goede moed starten we het nieuwe jaar, maar voordat we het ons realiseren zitten we weer opgesloten in de dagelijkse “ratrace” van afspraken, telefoontjes, social media, kinderen die thuis online les hebben, brandjes die geblust moeten worden. Gemiddeld heeft de mens 50.000 tot 60.000 gedachtes op een dag. Het aantal prikkels wat we dagelijks verwerken is net zo hoog als dat iemand verwerkte gedurende zijn of haar gehele leven rond het jaar 1800. En voordat je het weet is het straks opeens januari 2022. Waar is de tijd gebleven? Hoezo focus?

Wat is jouw plan? “Als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen”. Een uitspraak die ik regelmatig gebruik en vooral instemming bij krijg. Maar waarom maken weinigen dan een plan? Het zit niet in ons geautomatiseerde gedrag! Dit gedrag kost immers geen energie…terwijl een plan maken en je eraan houden juist energie kost. En wat willen onze hersenen niet? Energie leveren voor verandering. Onbewuste sabotage (in de vorm van afleiding die 24/7 voor handen is via onze smartphone) is dus logisch. Alleen met bewuste aandacht kan je het verschil maken.

Hoe maak ik een werkend plan, krijg ik regelmatig als vraag. Bizar eigenlijk dat we jaren op school zitten en leren lezen, schrijven, rekenen en zelfs leren waar bijvoorbeeld Malta ligt, maar niet leren een plan te maken om “gewoon lekker te leven”. Tijdens alle jaren dat wij hiermee bezig zijn, is de “geluksdriehoek” ontstaan. Zorg voor (1) persoonlijk leiderschap (wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik), (2) vitaliteit (voldoende slapen, bewegen en de juiste voeding) en (3) voldoende geld. Interessant is dat als je aan twee onderdelen werkt de derde als logisch gevolg ontstaat. Zo is onze visie ook: geld is een logisch gevolg van de waarde die je creëert.

Welke waarde wil jij creëren? Hoe gaat jouw dag eruitzien? Reserveer tijd voor ontspanning en beweging. Simpele en logische adviezen, maar niet passend in onze 24/7 economie. Het is immers toch stoer en vanzelfsprekend te zeggen dat je druk bent! Dus doorbreek je patroon, schrijf je plan en waar nodig zorg voor een stok achter de deur. Wie helpt jou hierbij? Wie kan jou hierbij stimuleren? Gewoon Lekker leven is dichterbij dan je denkt. Letterlijk en figuurlijk…dus contact gerust als je van 2021 jouw jaar wil maken en niet gevangen wil zitten in andermans levens.

Een jaar welke niemand had kunnen voorspellen. Daar zijn wij van overtuigd. Wat is er allemaal gebeurd? De eerste paar maanden vlogen voorbij. De wereld was onderweg met de snelheid van een TGV. Maar met welk doel? Wat is het eindstation? Daar is geen tijd voor om over na te denken. “We” zijn vooral druk met onze dagelijkse zaken: afspraken, belletjes, mail, social media, etc. Velen worden geleefd door de waan van dag. Totdat in maart opeens een virus onze wereld lijkt te doen stilstaan. Een lockdown, mondkapjes verplicht en thuis werken was het devies. Vandaag de dag zitten we middenin de tweede lockdown. Hebben “we” dan niks geleerd van de eerste?

Het Corona virus heeft een grote impact op iedereen in de wereld. Vanuit overheden wordt vooral vanuit angst gecommuniceerd en ons allerlei verplichtingen opgelegd. De druk op de zorg is te groot. De angst is dus terecht en de maatregelen uitlegbaar. De gevolgen zijn groot. Vele bedrijven verplicht dicht en zien hun bestaansrecht verdwijnen. Paniek, angst en boosheid zijn logische emoties.

Opvallend teleurstellend is dat slechts de negatieve kant wordt belicht. Uit de geschiedenis kunnen we namelijk constateren dat iedere crisis een positieve verandering met zich meebrengt. En deze zien we overal ontstaan. We zijn ons meer bewust: waar waren we mee bezig? Waar waren we altijd zo druk mee? Is dit “gewoon lekker leven”? Er is opeens veel meer ruimte voor bezinning, gedachtes over zingeving en de wil om een vitaler leven te leven. De wens en bereidheid tot verandering is groter dan ooit. Inspirerende initiatieven ontstaan, de mens blijkt enorm veranderkrachtig te zijn en veel socialer dan we soms denken. Een absolute leestip voor tijdens de feestdagen daarom is het boek van Rutger Bregman (de meeste mensen deugen).

Laat het positieve de toon voeren. Laten we met zijn allen op zoek gaan naar zingeving, vitaliteit en “gewoon lekker leven”. Laten we deze tijd omarmen en ons plan maken hoe we het tij kunnen keren. Dit jaar hebben wij met Gewoon Lekker Leven naast de dagelijkse begeleiding volop ingezet op de doorontwikkeling van onze methodiek. We hebben vooral geluisterd naar onze klanten. Wat is voor jullie “gewoon lekker leven”? Dit heeft geresulteerd in een prachtige bedrijfsfilm en nieuw platform (wwww.gewoonlekkerleven.nl) waarbij we dankbaar zijn voor de samenwerking met Floris Willeboordse en Vladdie de Koning.

Vanaf dit platform zullen wij komend jaar volop inspirerend nieuws delen en wanneer mogelijk bijeenkomsten organiseren. De “rond de tafel” sessies met als onderwerp breinkennis als basis voor succesvol ondernemerschap zijn inmiddels een begrip. Wanneer het kan, starten we hier weer mee. Inzicht in de werking van ons brein is zeker dit jaar de sleutel gebleken tijdens de begeleiding van vele ondernemers. Hoe zet je stress om in creativiteit? Wat is breinvriendelijk communiceren? Waarom zeggen mensen vaak ja en doen nee? Vragen die logisch te verklaren zijn vanuit inzicht in de werking van ons brein en besproken worden tijdens de sessies.

Daarbij zijn we dit jaar een samenwerking aangegaan met Wouter van den Berg, oprichter en eigenaar van Braincompass te Rotterdam. Wouter is (na zijn carrière als prof voetballer) neuro-econoom en met hem hebben we de mogelijkheid tot het afnemen van een DNA test met assessment bij onze klanten. Zeer waardevolle informatie in de inzichten waarom jij doet wat jij doet, kan dit opleveren. Pieter en Maurice hebben dit proces eerst zelf ondergaan en waren verrast door de duidelijke en bruikbare inzichten. Vraag hen hier gerust naar!

Uiteraard is het ook een jaar geweest van hectiek op de hypotheekmarkt. De woningmarkt kent ondanks of wellicht dankzij Corona een enorme drukte. Het is niet langer afdingen op de koopprijs, maar opbieden tijdens een inschrijving. Fijn voor de verkoper en tegelijk heel vervelend voor de koper. Vanuit een persoonlijk financieel plan en met de juiste breincommunicatie hebben wij een behoorlijk aantal klanten kunnen helpen bij de aankoop van hun woning. Wat een mooi werk hebben we toch, denken wij vaak.

Het afgelopen jaar is ons team uitgebreid met Stefan Siudzinski. Zodoende zijn we momenteel met 6 personen. Voor komend jaar zijn we verder op zoek naar uitbreiding van het team. We merken dat steeds meer ondernemers kiezen voor een bredere manier van begeleiding dan alleen het regelen van de cijfers. Heir zijn wij uiteraard ontzettend trots op. Wij beseffen dat de uitdaging is om onze persoonlijke aanpak te borgen. Daarom heeft dit jaar ook in het teken gestaan van een nieuw CRM systeem waarbij processen nog beter bewaakt kunnen worden. In de loop van 2021 zullen we vanuit dit systeem tevens iets unieks kunnen gaan bieden voor onze klanten. Een digitale kluis waarbij echt alle waardevolle informatie snel en eenvoudig terug te vinden is. Dus niet langer meer zoeken naar de jaarrekening, testament, hypotheek of verslagen. Alles bereikbaar via een inlog op ons eigen platform.

Als bijlage voegen wij toe een overzicht van de vele fiscale wijzigingen welke ingaan per 2021. Er veranderd nogal wat op het gebied van de belasting bij het kopen van een woning, belasting over vermogen, autobijtelling, belastingdruk op de winst van een B.V. (waardoor het sneller interessant wordt om te ondernemen vanuit een B.V. i.p.v. de IB onderneming) en het bedrag van belastingvrij schenken zal komend jaar eenmalig verhoogd worden.

Per 1 januari zullen onze abonnementsprijzen verhoogd worden met 1,45% conform het consumentenprijs indexcijfer. Wij zullen vanaf donderdag 24 december 15.00 uur gesloten zijn tot maandag 4 januari. Bij spoedgevallen vragen wij je contact op te nemen per mail: info@gewoonlekkerleven.nl. Deze mailbox wordt dagelijks bekeken.

Via deze brief willen we jullie fijne dagen en een “gewoon lekker leven” 2021 wensen. Voor de een is de uitdaging van vandaag groter dan voor de ander. Laten we er vooral voor elkaar zijn. Dat is wellicht gelijk een oproep voor komend jaar. Laat het weten als je even wil klankborden. Wij trachten zo goed mogelijk pro actief te handelen, maar neem gerust ook zelf contact op wanneer gewenst. Wij zijn er graag voor jullie!

Deze “eindejaarsbrief” willen wij graag eindigen met het benoemen van een inspirerende actie: “support your locals”. De lokale ondernemer wordt het hardst geraakt en verdiend volgens ons de meeste steun. Koop dus waar het kan lokaal en laten we samen vooral kijken wat wel kan en van 2021 een jaar maken van uitdagingen i.p.v. problemen.

Namens Team Gewoon Lekker Leven een gezond en succesvol 2021 gewenst.

Zojuist tikte ik op google de zoekopdracht in: stress door Corona. In minder dan een halve seconde tijd krijg ik 13.900.000 hits. Is dit logisch? Wat betekent een crisis voor jou persoonlijk, voor je relaties en voor je bedrijf?

De negatieve toon van Mark Rutte was duidelijk deze week. Het gaan niet goed! Het aantal besmettingen gaat snel de verkeerde kant op, de druk op de zorg is te groot en we houden ons onvoldoende aan de afspraken. Een harde lockdown is het bevel. Geen samenkomst met de familie met de Kerst, scholen en vele bedrijven moeten (weer) dicht.

Somberheid, frustratie en onzekerheid is de boodschap. Angst en pijn hebben een grote impact op onze hersenen en daarmee op ons gevoel, gedachtes en handelen. Wat creëren we dus met dergelijke boodschappen? Een angstige, gefrustreerde en stressvolle maatschappij! Stress zorgt voor een forse verlaging van je vitaliteit en heeft een ernstig negatieve impact op je immuunsysteem welke juist nu zo belangrijk is. Stress zorgt voor minder toegang tot je intelligentie en daarmee je creativiteit. Gevolg? Onze volledige maatschappij in een negatieve spiraal. Hoe lang houden we dit vol?

Kan het anders? Zeker! Voorbeelden genoeg en dan denk ik bijvoorbeeld al snel aan Jaap Bressers die in Portugal een duik nam in de zee met als gevolg een dwarslaesie. Somber, gefrustreerd en stress had hij natuurlijk. Maar al snel accepteerde hij de gebeurtenis (je kunt er immers niks aan veranderen) en ging vooral bekijken wat hij nog wel kon. Wat kan ik mezelf en de wereld nog wel bieden. Hij werd al snel een inspirerende schrijver en spreker die velen positief weet te bereiken. Hij geniet volop van het leven. Hiermee laat Jaap zien dat uiteindelijk jouw gemoedstoestand een keuze is. Bedankt Jaap.

Inzichten in de werking van ons brein bevestigen bovenstaande. Ons natuurlijke en onbewuste gedrag zal zorgen dat we vanuit angst reageren. Maar hebben we invloed op de maatregelen en boodschap van Mark Rutte? Nee! In ieder geval niet direct. Waar heb ik wel invloed op? Mijn gevoel, denken en gedrag. Ondertussen begeleiden wij een groeiende groep ondernemers vanuit deze inzichten en zien dagelijks het verschil. I.p.v. je leven onbewust voorbij te laten gaan vanuit stress en angst bewust kiezen voor het leven wat je wil leven. Altijd gemakkelijk? Zeker niet ! Realiseerbaar? Zeker wel! Juist nu is het de tijd om ondernemerschap te laten zien. Accepteer de situatie, creëer de beste versie van jezelf en ontwikkel vanuit kracht, vitaliteit en creativiteit oplossingen. Deze zijn er altijd en overal! Met alle plezier staan wij daarbij aan jouw zijde waarbij we holistisch naar jouw leven en organisatie kijken: hoe zorgen we dat jij de beste versie van jezelf kan zijn om daarmee de beste versie van je organisatie te creëren? Geld zal een logisch gevolg zijn.

Interesse? Wat heb je te verliezen? Kies je voor ondernemerschap of voor de slachtofferrol? Aan jou de keuze.

Afgelopen week was er veel ophef over de groei in verkoop van het aantal DNA testen door consumenten en de betrouwbaarheid ervan. Waarom zijn er zovelen geïnteresseerd in hun DNA? Wat kan inzicht in je DNA bieden en waarom is er zoveel ophef en zelfs aandacht bij het populaire televisie programma Radar?

Vele van deze DNA testen blijken niet betrouwbaar. Waarom hebben wij toch gekozen om een samenwerking aan te gaan met een leverancier van een DNA test (Braincompass van Wouter van den Berg)?

We leven in een snel veranderende, onzekere wereld. Kennis is gemeengoed en dankzij het internet is de wereld kleiner dan ooit. In die wereld kan je niet meer vertrouwen op oude gewoontes. Je moet snel en flexibel kunnen schakelen en zelf op het juiste moment de juiste keuzes kunnen maken.

95% van onze gedachtes en daarmee onze gedragingen doen we onbewust. Waarom? Dit kost ons brein geen energie! Stel dat je bij alles wat je denkt en doet je bewuste brein gebruikt, dan word je knettergek. Daarom leven we als mens vooral vanuit geprogrammeerd gedrag. Dit gedrag leidt vaak tot het goede, maar zeker ook regelmatig tot de “bekende” valkuilen. Frustratie, ergernis en stress zijn het gevolg. Daarbij willen we graag de “beste” versie van onszelf zijn, maar door het geautomatiseerde gedrag is het zo lastig te veranderen.

Wat als je inzicht hebt in jouw geautomatiseerde gedrag? Wat als je weet hoe jouw DNA eruitziet (je instinctief gedrag), je hechtingsperiode (mensbeeld en zelfbeeld), persoonlijkheid (wat vind ik leuk?) en je professionele mindset? Dan weet je waarom je regelmatig in dezelfde valkuilen stapt.

Combineer dit inzicht met jouw gewenste versie en stap voor stap kan je je ontwikkelen tot deze versie. Zoals Stephen Covey ooit zei: “I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions”! Met het inzicht wordt het dus eenvoudiger de juiste beslissingen te nemen. Het effectief managen van jezelf begint dus met inzicht in en begrip van je automatische gedrag en de onderliggende (biologische) systemen in je brein. En hiermee kan je eigenlijk worden wie je wilt en zijn er vele “beste” versies mogelijk!

Wat kan dit inzicht betekenen voor jouw “gewoon lekker leven” als persoon, partner, vriend, ouder, ondernemer, werknemer, etc.? Geïnteresseerd in dit onderwerp? Laat het ons gerust weten en vraag vrijblijvend een gesprek aan of neem deel aan één van onze rond de tafel sessies (maandelijks georganiseerd afhankelijk van de ontwikkelingen en mogelijkheden omtrent Covid-19).

En uiteraard als disclaimer: hoe zit het dan met de privacy? Braincompass voldoet als eerste en enige assessment leverancier aantoonbaar aan de privacy vereisten van de autoriteit persoonsgegevens.

Tegenslag……of toch niet?

We zitten middenin een periode waar klappen (gaan) vallen. Het Covid virus laait weer enorm op en nieuwe, harde maatregelen zijn genomen. Vele ondernemers die de eerste “lockdown” hebben overleefd door hun reserves aan te spreken (zowel financieel als emotioneel), kunnen niet meer teren op die reserves. De klachten over de maatregelen groeien en de financiële nood zorgt voor groeiende stress. Eerder legden we al uit wat de gevolgen zijn van deze negatieve stress: desastreus voor onze creativiteit, energie en immuunsysteem. Bizar eigenlijk, want juist in tijden van tegenslag en stress zijn deze drie elementen de basis voor “overleven”.

Interessant is het om te kijken wat er op het internet staat over tegenslag. Bovenaan komt een artikel over de “pretparkgeneratie”. Zo wordt de huidige generatie jongeren genoemd door hoogleraar orthopedagogiek Aryan van der Leij. “Ze zijn verwend, gepamperd en hebben nooit geleerd om met tegenslagen om te gaan. Daardoor zijn ze op latere leeftijd vaker depressief en ongelukkig”. Dat is nogal een uitspraak van deze hoogleraar.

Hoe ga jij zelf om met tegenslagen is natuurlijk een veel interessantere vraag! Vanuit de werking van ons brein blijkt dat pijn, tegenslagen drie keer sterker werken dan vreugde en plezier. Logisch dus dat we ons focussen op het vermijden van pijn en als er tegenslagen zijn, ons lichaam in de weerstand gaat. En dit met alle gevolgen van dien. Is er een andere oplossing?

Jazeker! Inspirerende voorbeelden zijn volop te noemen. Hierbij denk ik aan Joseph Oubelkas die jaren onterecht in de gevangenis in Marokko zat opgesloten en daar als een soort Nelson Mandela zijn leven leidde. Oprah Winfrey heeft een verschrikkelijke jeugd gehad met vele tegenslagen en toch is zij een van de meest succesvolle vrouwen ter wereld geworden. De minder bekende Jaap Bressers wil ik graag aanhalen als inspirator. Tijdens een onschuldige duik in de zee raakte hij iets waardoor hij een dwarslaesie opliep. Als hij nu op het podium zit en zijn inspiratie verhaal houdt, zegt hij: “iedereen heeft dingen meegemaakt in zijn of haar leven waarmee ik niet wil ruilen. Bij mij is het zichtbaar. De vraag is hoe je omgaat met deze tegenslag”. Prachtig gezegd door Jaap die zijn kracht, passie en zingeving hervond en een mooi leven aan het leven is. Dank voor dit voorbeeld Jaap!

Hoe ga je dus om met tegenslagen? Als slachtoffer en blijf je hangen in ellende, verdriet en misschien ook wel spijt welke zorgt voor een desastreus proces voor je immuunsysteem, gezondheid en vitaliteit? Het klinkt wellicht opmerkelijk, maar dit is wel de gemakkelijkste keuze. Je hoeft dan namelijk geen verantwoordelijkheid meer te nemen voor je leven en kan de wereld de schuld geven voor je ellende. Je hoeft geen energie te steken in de benodigde verandering. Vanuit het brein is dit dus een bizarre en tevens logische keuze. Tegelijkertijd kunnen we kiezen voor acceptatie van de situatie en hiermee zo goed mogelijk omgaan. Verandering is dan vaak noodzakelijk en dit is niet gemakkelijk en kost energie en kracht. Maar wat is het resultaat? Zouden Joseph, Oprah en Jaap spijt hebben van de energie die zij gestoken hebben in hun verandering?

We kunnen we veel meer dan we denken en wat kan inzicht in de werking van ons brein ons daarmee ontzettend helpen! Aan iedereen die momenteel in een moeilijke fase zit (sorry, lees: uitdagende fase): sterkte, bewustwording en veel energie (veranderkracht) gewenst.

Cijfers

Cijfers ondersteunen zijn bewering. Zo’n 85 procent van de jongeren onder de 25 jaar die thuis zitten kampt met stress, depressies of ontwikkelingsstoornissen. In vijf jaar tijd is het aantal jongeren tussen de 15 en 19 jaar dat antidepressiva slikt met elf procent gestegen.

 In de zomermaanden juni, juli en augustus kreeg uitkeringsinstantie UWV ruim 9.200 ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen binnen. Dat zijn er bijna 2,7 keer zoveel als diezelfde maanden vorig jaar, blijkt uit cijfers die het UWV op verzoek van NRC heeft verstrekt.

Tot en met week 41 zijn er 238 bedrijven en instellingen in de horeca failliet verklaard.

Iedereen voelt zich weleens boos of geïrriteerd. Herken jij dan ook weleens dat je iets zegt of doet waar je later van denkt…..was dat nu nodig? Helaas kan je dit dan niet terugdraaien en zijn de gevolgen wellicht een volgend probleem (met irritatie) en de vicieuze cirkel is gestart.

Waar komt boosheid eigenlijk vandaan en wat kan je ertegen doen? Boosheid heeft een biologische functie welke veroorzaakt door de basiswerking van ons brein. Waar is ons brein met name voor ontwikkelt? Overleven! Ons brein stamt nog uit de oertijd toen overleven niet zo evident was als nu. In de oertijd moest de mens continu alert zijn voor de gevaren die altijd en overal aanwezig konden zijn. Als er dan een gevaar ontstond, zorgde angst of boosheid dat we tijdelijk sterker werden om te kunnen vechten of vluchten. Daarna konden we weer ontspannen en verder gaan.

In de huidige tijd is deze alertheid nauwelijks meer nodig. De gevaarlijke tijger leeft tegenwoordig veilig achter tralies in de dierentuin en de giftige slang is opgesloten achter glas. Echter die irritante klant, collega, automobilist hebben hetzelfde effect. Daarbij opgeteld de dagelijkse eisen van bereikbaarheid via telefoon, e-mail, app en de dagelijkse stroom aan informatie via de social media, zorgen voor een hoog stressniveau. Een verhoogd stressniveau zorgt dat onze hartslag versneld, bloeddruk verhoogd en we klaar zijn om te rennen of te vluchten. Logisch dus dat we snel geïrriteerd zijn en boos kunnen reageren in deze wereld…terwijl er vaak nauwelijks iets echt aan de hand is.

Het is dus “normaal” en biologisch te verklaren waarom we regelmatig geïrriteerd zijn en boos reageren. De vraag die je je nu wellicht stelt is of hier iets aan te doen is. Wie wil immers boos zijn? Niemand toch! Als je je realiseert dat boos zijn een natuurlijke reactie is op de wereld waarin we leven, hoef je in ieder geval niet meer boos te zijn op jezelf. Je kon er niks aan doen! Daarbij is het inzicht dat jij de wereld anders ziet dan iemand anders ook interessant. Vaak ontstaan discussies of conflicten vanuit de gedachte dat het onderwerp voor beide helder en eenduidig is. Dat is echter nooit zo! Dat is lachten. Zijn we dus boos om iets wat vaak dus nergens op gebaseerd is.

Inzichten in de werking van ons brein laten zien dat veel reacties en gevoelens logisch zijn. Gelukkig geven deze inzichten ons ook de kans om hier anders mee om te gaan. De wetenschap laat zien dat we ons gevoel, denken en handelen kunnen veranderen. Ook de manier waarop we op anderen reageren en dus ook op wel/niet boos worden. Maandelijks organiseren wij rond de tafel sessies over dergelijke onderwerpen. Interesse om eens vrijblijvend deel te nemen? Ga dan snel naar onze website gewoonlekkerleven.nl.

In onze Westerse wereld leven velen hun leven als een “rat race”. Tegelijkertijd verlangen velen naar rust, zingeving en geluk. Meer dan een miljoen mensen met burn out klachten in Nederland en hetzelfde aantal geldt voor het aantal mensen dat anti-depressiva slikt. Bizar toch?!. Stress is een veelgehoorde oorzaak. Maar wat is stress eigenlijk en hoe kunnen we hiermee omgaan in deze steeds sneller veranderende wereld?

Oerbrein en overleven

Ons oerbrein is gemaakt om ons te helpen overleven. Daarom is ons brein altijd op zoek naar gevaar. Als er vroeger gevaar was, bijvoorbeeld een tijger of een giftige slang, “kidnapte” de amygdala (in ons limbisch brein gelegen) ons denken en maakte o.a. het stresshormoon cortisol aan. Onze hartslag en bloeddruk ging omhoog evenals de bloedsuikerspiegel. Hierdoor werden we tijdelijk sterker en sneller zodat we konden vechten of vluchten. Binnen een kwartier was het gevaar vaak geweken en kwamen we tot ontspanning. Dit mechanisme werkt in deze tijd nog steeds en is prima als je oversteekt en er komt met grote snelheid een bus aanrijden. Echter dit mechanisme treedt ook in werking als je een vervelende collega hebt, een berg mails moet beantwoorden en veel targets hebt. In onze 24 uurs economie waar alles ook goed, snel en mooi moet, is er chronische stress ontstaan. Wat zijn de gevolgen?

Gevolgen stress

Chronische stress zorgt voor een constante aanmaak van stresshormonen. Deze hebben vele nadelige invloeden op ons lichaam. Een belangrijke is dat het ons immuunsysteem, ons vermogen om ontstekingen tegen te gaan en om sneller te herstellen onderdrukt. Allerlei belangrijke lichamelijke processen, waaronder bijvoorbeeld de spijsvertering,  gaan “on hold”, omdat overleven belangrijker is dan je maaltijd verteren. Omdat deze stress chronisch is worden minder voedingsstoffen opgenomen en je lichaam gaat leven op reserves. Een gevolg hiervan is dat je trek krijgt in suikers en zoetigheid waarmee je automatisch in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Een logisch gevolg dat we in deze tijd wel ouder worden, maar de manier waarop dat gebeurd niet de manier is zoals we zouden willen. Dit is allesbehalve “gewoon lekker leven”.

Breinkennis

Hoe zouden we hiermee dan moeten omgaan? Wat zijn oplossingen? De afgelopen 10 jaar is de wetenschappelijke kennis over de werking van ons brein enorm gegroeid. Dit is met name veroorzaakt door allerlei technische ontwikkelingen waardoor we “real time” in ons brein kunnen kijken. Deze inzichten geven de oplossingen! Als we weten hoe ons brein werkt, waarom we doen wat we doen, biedt dit het antwoord op hoe we ons leven ten goede kunnen veranderen. En dat willen velen. Wij beseffen dat er vele coaches en consultants zijn die zeggen dat je je “mindset” moet veranderen om gezond en gelukkig te zijn. Maar vaak zijn de adviezen, tips en technieken symptoomoplossingen. Belangrijker is om de oorzakelijke kant te bekijken en deze zit in de werking van ons brein. 95 tot 98% van onze gevoelens, gedachtes en daarmee onze dagelijkse beslissingen gebeuren vanuit ons onderbewuste. Deze kan je dus niet veranderen door even te zeggen dat het “anders” moet. Gelukkig bestaat er neuroplasticiteit, hetgeen betekent dat binnen 30 tot 60 dagen we het geprogrammeerde en gestandaardiseerde voelen, denken en handelen kunnen veranderen. Gelukkig zijn is dus voor iedereen met een gezond stel hersens mogelijk. Iedereen dus aan de breinkennis.

Geïnteresseerd in wat kennis van de werking van ons brein kan betekenen voor jouw gewoon lekker leven? Wij organiseren regelmatig “rond de tafel” sessies over dit onderwerp. Schrijf je gerust vrijblijvend in.

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video