Skip to content

BREINKENNIS

blogs

Half juli 2022. Voor velen staat de zomervakantie voor de deur. Een welkome vakantie na een periode van Corona, natuurstormen, personeelsschaarste, hoog ziekteverzuim, torenhoge inflatie, snel oplopende rentes en veel onrust in de maatschappij.

Hoe is het gegaan het afgelopen half jaar? Goed, redelijk of slecht? Op wat baseer je je antwoord? Op basis van gevoel of op basis van een concreet plan met objectieve cijfers en doelen? Vaak zien we dat dit het eerste is waarbij velen “leven in de waan van de dag”. Wat is jouw plan? Hoe waren jouw doelstellingen en hoe kijk jij uit naar het komende half jaar? Want “als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen”. We blijven dit herhalen, omdat we enorm geloven dat jouw plan het verschil kan maken tussen “gewoon leven” en “gewoon lekker leven”.

De zomervakantie biedt velen de tijd en rust om één of meerdere boeken te lezen. Welke boeken raden wij dan aan? Deze vraag krijgen wij regelmatig en daarom benoemen wij een vijftal boeken die een groot verschil kunnen maken in jouw leven.

 In een tijd waarin polarisatie steeds duidelijker wordt in de maatschappij, raden wij de beststeller te lezen van Rutger Bregman: “de meeste mensen deugen”. Een fascinerend boek die een geheel ander licht laat schijnen op de geschiedenis en de basis laat zien van ons menszijn: de meeste mensen deugen. Vele psychologische onderzoeken uit het verleden die laten zien dat wij als mens in bepaalde omstandigheden zouden veranderen in “beesten”, zijn gemanipuleerd en kloppen van geen kant. Juist de zachte kant van de mens komt steeds naar voren. Wat een zegen en wat een vertrouwen mag dit boek geven voor de toekomst!

Vervolgens het boek van onze vriend en inspirator Remco Claassen: Wij, de psychologie van het gunnen. Het boek start met een samenvatting van zijn eerdere boek “Ik”. Vaak spreken wij over een plan maken, maar hoe maak je een plan? Hoe weet je wie je wil zijn en wat je wilt bereiken? Dit wordt in het eerste deel besproken. Vervolgens wordt in het tweede deel uitgebreid besproken hoe je zorgt dat je je dromen en doelen kan behalen. Hiervoor heb je namelijk andere mensen nodig en daarmee ontstond het Remco woord: “manipuhelpen”. Met de breinkennis die we tegenwoordig kennen is het interessant hoe treffend dit woord in de praktijk werkt. Een absolute aanrader dus voor degenen die hun plan nog willen maken en willen weten hoe ze anderen kunnen inzetten om hun doelen te bereiken.

Energie en vitaliteit is essentieel om te kunnen veranderen en “gewoon lekker te leven”. Dat weten we allemaal. Wat is de belangrijkste factor om een vitaal leven te hebben? Voldoende bewegen, meditatie, gezond eten? Allen belangrijk, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat alles valt of staat met: voldoende en goed slapen! Het boek van Matthew Walker “slaap” is een absolute must om te lezen. Hoe zorg je dat je ’s morgens fris en uitgeslapen wakker wordt? Hoeveel uur slaap heb je nodig en waarom? Antwoorden worden duidelijk gegeven en met praktische voorbeelden onderbouwd.

In een tijd dat het lastig personeel vinden en binden is, zijn wij teruggegaan in onze geschiedenis. In het jaar dat ons bedrijf ontstond (2007) was de reden een nieuwe manier van werken in de financiële wereld. Een inspiratiebron was hierbij het Engelstalige boek “the dream manager” van Matthew Kelly. In dit boek wordt een simpel idee uitgelegd om het personeelsprobleem op te lossen. Een oplossing die zo simpel is en wellicht daarom nog veel te weinig wordt toegepast. Maar wij geloven erin! Uit onderzoek van Gallup blijkt dat ruim 80% van het personeel niet echt betrokken is bij het werk dat ze doen met het gevolg dat “jobhoppen” naar een andere werkgever die beter betaald, meer vakantiedagen biedt of andere secundaire arbeidsvoorwaarden biedt, logisch is. Waarom zou personeel bij jou werken? De oplossing? Luister naar de doelen, dromen en wensen van je mensen en help ze deze te bereiken door hun financieel levensplan te faciliteren Zo simpel is het en wat een geweldige impact had het in het voorbeeldbedrijf beschreven in het boek. Een schoonmaakbedrijf waarbij jaarlijks meer dan 100% van het aantal mensen vertrok en dus hoge kosten gemaakt werden om nieuwe mensen te werven. Een vraag aan een personeelslid waarom zij al jaren werkte bij het bedrijf werd beantwoord met haar doel de eerste persoon te kunnen zijn in de familie om een huis te kopen. Daarom gaat ze met een lach naar haar werk. Haar doel helpen te realiseren werd het doel van het bedrijf!

Vervolgens werden meerdere financieel planners aangenomen om de dromen van al het personeel helder te krijgen en te kijken hoe deze (financieel) gerealiseerd konden worden. Volgens ons een interessant idee om personeel te vinden en binden in deze tijd.

Ten slotte eindigen wij met het boek van Kees Klomp: de betekeniseconomie. De wereld zoals we deze met zijn allen hebben gecreëerd, raakt op haar einde. De situatie is niet houdbaar. We hebben economie geleerd als in het woord welvaart: Omzet, winst en groei. Twee andere factoren worden totaal vergeten: welzijn en welbevinden! Daar ligt het advies van Kees: onderneem vanuit de drie W’s (welvaart, welzijn en welbevinden). Zorg dat je bedrijf winst maakt, maar tegelijk ook zorgt voor het welbevinden van het individu en zorgt voor de welzijn van de maatschappij. Zorg dat je bedrijfsstrategie voldoet aan alle drie deze waarden. Hiermee ontstaat een bestendig bedrijfsmodel waarbij vooral ook de jongere generatie zich zal aangetrokken voelen.

Vijf aanraders te lezen dus deze vakantie. Een ieder een fijne tijd gewenst met veel rust en inspiratie. Uiteraard zijn wij gewoon open tijdens de vakantieperiode maar zal de bezetting wat minder zijn dan gebruikelijk. De inspiratieblog zal ook met vakantie gaan de komende drie weken. Tot daarna.

Waarom reageren velen gestrest, geïrriteerd of gefrustreerd als het even niet gaat zoals ze willen? Waarom blijven enkelen kalm, beleefd en rustig? We begrijpen allemaal dat het laatste veel beter is. Beter voor onze gemoedstoestand, energie, gezondheid en denkend vermogen. Op zoek dus naar de sleutel van die “enkelingen”.

Een lang weekend deed ik mee aan een symposium van het HeartMath Institute. Het onderwerp van het 3-daagse symposium was het verminderen van stress in stressvolle situaties, het beter keuzes kunnen maken bij stress en zorgen voor een betere interactie met de ander bij stress. Uit 40 landen waren er deelnemers dus de spreektaal was Engels. Vele hoogleraren deelden hun kennis en inzichten. Soms pittige kost dus, maar graag deel ik mijn conclusies.

We leven in een snel veranderende wereld en worden geconfronteerd met veel ellende (Covid, oorlog in Oekraïne, inflatie). Logisch dat ons brein gevuld is met deze ellende en logisch dat er veel stress zit in de wereld. Stress is slecht voor onze energie, humeur en gezondheid. Stress heeft namelijk een slechte invloed op ons immuunsysteem. En juist dit immuunsysteem hebben we momenteel zo hard nodig. Covid lijkt enigszins weg, maar nu worden we geconfronteerd met een griepepidemie (die bestaat dus toch ook nog).

Wat kunnen we hiertegen doen? Wat zijn de wetenschappelijke inzichten? Het goede nieuws is dat er wetenschappelijke bewijzen zijn dat gezonder, vrolijker en energieker leven kan d.m.v. “simpele” ademhalingstechnieken. Deze technieken werden tijdens het symposium toegelicht en geoefend. Het blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen ons hart en onze hersenen. Als we ademhalen en bewust onze gedachte plaatsen in ons hart, worden we rustiger. Combineer dit met het denken aan fijne emoties als liefde, compassie, verbondenheid en je “hartritme variabiliteit” zal verbeteren. En deze variabiliteit is kenmerkend voor een gezonde lichaam en geest. Dit kan dus getraind worden. De bewijzen zijn enorm!

Nadeel is dat het niet zomaar gaat en dat dagelijks oefenen een vereiste is. Er zijn vele technieken en mogelijkheden die een enorm verschil in je dagelijkse leven kunnen maken.

Met welke gedachte sta je op en met welke gedachte ga je naar bed? Denk hier eens over na. Bedenk vervolgens met welk gevoel en gedachte je wil opstaan en naar bed gaat. Dit kan je trainen. Als je een belangrijke afspraak hebt of je hebt een bespreking met iemand die je “niet zo ligt”, zijn er ook oefeningen (visualiseren) om rustiger te kunnen blijven tijdens de ontmoeting. Hiermee behoud je meer toegang tot je intelligentie en creativiteit en de uitkomst op je gesprek of bijeenkomst zal vele malen beter zijn.

Tijdens het symposium konden we de hartritme variabiliteit meten en zag ik het enorme verschil als ik bewust rustiger ging ademhalen vanuit mijn hart. Klinkt wat zweverig? Dat vind ik ook nu ik het zo opschrijf. Maar toch: het positieve effect is enorm.

Onlangs heb ik een gesprek gehad met iemand die een onderzoek deed bij een prof voetbalclub waarbij de techniek van ademhalen werd toegepast. Bewezen werd dat door deze ademhalingstechnieken te gebruiken er betere resultaten ontstaan. Welk enorm effect kan dit hebben op jouw “gewoon lekker leven”? Welk effect kan dit hebben op vele overleggen binnen het bedrijfsleven waarbij stress aanwezig is en de kans op “foute” keuzes dus groot is? Wat kan dit thuis betekenen voor onze relaties?

Na drie dagen is mijn conclusie in ieder geval: we kunnen onszelf trainen om ook in moeilijke omstandigheden niet te kiezen voor de muur van weerstand maar ons lichaam zo te programmeren dat ze een brug van mogelijkheden ziet.

Wordt vervolgd. Geïnteresseerd in meer inzichten? Laat het vooral weten.

Waar gaat de wereld naartoe? Waar wil jij dat jouw wereld naartoe gaat? Welke invloed heb jij?

Covid is enigszins achter de rug, maar we worden direct geconfronteerd met andere ontwikkelingen. 6 stormen achter elkaar in Nederland en dan het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Vreselijk! Wat is er aan de hand? Is het puur toeval dat dit alles samenkomt of een logisch gevolg van de wereld die de mens heeft gecreëerd? Hopen op het eerste, maar realistisch bekeken natuurlijk het tweede. De laatste maanden heb ik me verdiept in dit tweede waarmee ik vooral hoop, vertrouwen en energie kreeg voor een andere toekomst. Hierbij mijn bevindingen en visie voor iedere ondernemer, medewerker, leraar, bestuurder, vader en moeder,….eigenlijk voor iedereen.

Eerst: hulde aan Kees Klomp, professor aan de universiteit in Rotterdam. Met Kees kwam ik voor het eerst in contact via mijn ambassadeurschap van het New Financial Forum. Kees sprak vol vuur, liefde en passie over de “betekeniseconomie”. Zijn verhaal is scherp, onderbouwd, pijnlijk en tegelijk hoopgevend. De ultra korte samenvatting:

De wereld die wij als mens hebben gecreëerd, heeft geen enkel bestaansrecht meer. Wij hebben de afgelopen decennia geleefd alsof wij als mens “boven” de natuur staan. Welvaartsgroei, ofwel meer omzet, meer winst was het enige doel. Uit onderzoeken blijkt dat sinds de jaren 60 vorige eeuw jaarlijks de welvaart toenam in ons land, maar dit ten koste ging van ons welzijn.

Dat de wereldwijde groei, gemeten in bruto binnenlands product, jaarlijks toenam is een feit. Maar we kunnen concluderen dat deze groei enorm ten koste is gegaan van de natuur, de mens, de dieren, onze planeet. Tot hier en niet verder, lijkt een logische keuze. Maar macht en geld is zo geprogrammeerd in ons gedrag en daarbij komt dat korte termijn geluk en plezier belangrijker is dan de lange termijn ellende dat we maar niet willen of kunnen veranderen. De mens gaat dus gewoon door. Momenteel zie ik weer vele vliegtuigen in de lucht, bespottelijk goedkope vliegtickets en iedereen die juicht dat we weer naar ons “normaal” kunnen van voor de Covid. Maar de natuur roept steeds harder! Bosbranden, stormen, overstromingen. En hoe reageren wij als mens? We starten een oorlog, geven elkaar de schuld en vechten letterlijk en figuurlijk tot alles en iedereen kapot is. Daar zijn we hard op weg naartoe.

Stop! Heb hoop! Er groeit een nieuwe generatie jongeren op. De eerste generatie die het minder zal gaan hebben dan hun ouders. Maar deze generatie gaat de hoop zijn voor een andere wereld. Deze generatie kiest niet voor winstmaximalisatie, maar kiest voor bestaansrecht. Bestaansrecht om te kunnen leven hier op aarde: de existentiële economie, ofwel betekeniseconomie. De komende decennia gaat de wereld sneller veranderen dan ooit. Enigszins door de verandering van het klimaat en anderzijds door de mensen die niet meer accepteren dat we doen wat we altijd deden. Verandering is een feit! De vraag aan jou: hoe ga jij hiermee om?

Enorm veel energie krijg ik van de nieuwe generatie jongeren en dat terwijl veel ondernemers, maar ook leraren en ouders juist over hen klagen. Ze begrijpen hen niet. Mijn advies: verdiep je eens in hun situatie. Wat kan je hen bieden? Begrijp dat zij zich echt zorgen maken over hun wereld over 50 jaar. Zij leven dan nog! Hebben hun kinderen dan nog bestaansrecht? Wat heb jij de jongeren te bieden om te werken aan een nieuwe wereld? Kees Klomp komt voor ondernemers met de drie W’s. Welvaart, welzijn en welbevinden.

Welvaart is winst maken waarbij het paradigma in de betekeniseconomie niet het creëren is van winstmaximalisatie, maar voldoende winst maken om te kunnen bestaan. Het meerdere? Investeren in welzijn en welbevinden. Welzijn wordt daarbij gezien als van betekenis zijn voor de gemeenschap. Hoe kan ik de wereld om mij heen mooier en beter achterlaten? En ten slotte: welbevinden: hoe creëer ik geluk voor mezelf en de mensen die bij mij werken, kopen, leveren, etc.?

Voor de ondernemers onder ons ligt een prachtige uitdaging: feit is dat we moeten veranderen, maar met de inzichten die Kees Klomp ons brengt, hebben we handvatten om onze toekomst pro actief in te kunnen richten. Gebruik hierbij de drie W’s. Welke invulling hebben de drie W’s in jouw bedrijfsplan en waarom zouden jongeren het fantastisch vinden om hieraan mee te werken? Ik geloof oprecht dat jouw personeelsprobleem daarmee tot een einde kan komen.

Ik ben geraakt door de inzichten van de betekeniseconomie en met Gewoon Lekker Leven zullen wij de inzichten delen waar gewenst. Er is veel ophef in de wereld. Er is veel weerstand. Maar bovenal zijn wij allen mens en houden wij allen van onze kinderen. Dit geldt ook voor de Russen waarover we hier in het Westen een duidelijke mening hebben momenteel. Het is gemakkelijk te oordelen, maar de uitdaging van morgen en overmorgen is over te gaan tot verbinden. En wat verbindt ons in ieder geval? de liefde voor onze kinderen en daarmee voor een bestendige toekomst.

Afgelopen zaterdag herkende ik bij de bakker een ondernemer (winkelier in de detailhandel) achter zijn mondkap en vroeg hem hoe het ging. Goed gaf hij aan. En wat is dan goed bedacht ik me en overwoog door te vragen. Is het gepast om hier bij de bakker te vragen hoe het echt gaat? Iets in mij kwam los en stelde de vraag: wat doet je omzet deze weken? Ik schrok echt van het antwoord: 95% minder dan normaal. Zijn er dan geen inkomsten online? Minimaal dus! Hopen op een passende regeling van de overheid en hopen dat de lockdown snel wordt beëindigd. Dat is het antwoord van deze ondernemer.

Wat vinden wij van alle maatregelen en huidige situatie?

Complex en uitdagend. Onrechtvaardig en logisch. Alles en niks. Het is onmogelijk volgens ons om echt wat van de situatie te vinden. Welke informatie hebben wij om de juiste conclusie te trekken? Wie zijn wij om te denken dat wij het antwoord hebben terwijl allerlei specialisten tegenstrijdige geluiden laten horen? Hebben wij dan geen enkele mening? Natuurlijk wel, maar wij beseffen dat het straks achteraf erg gemakkelijk zal zijn om “schuldigen” aan te wijzen en te concluderen dat vele “fouten” gemaakt zijn. Wat vinden wij dan wel?

De wereld laat zien dat de maatschappij zoals deze is gecreëerd haar houdbaarheidsdatum nadert. Naar Londen kunnen vliegen voor nog geen 50 euro, altijd al het eten beschikbaar in supermarkten, ieder huishouden twee auto’s, T-shirts te koop voor 3,95 euro, armoeden in grote delen van de wereld. Afgelopen week overstroomde de “boulevard” van Wemeldinge. Een deskundige stond te praten met een wethouder van Kapelle en ik ving op dat de komende decennia de waterspiegel met twee meter gaat stijgen. Dat geeft desastreuze gevolgen voor een ieder in Wemeldinge en Kapelle. En wat is het antwoord volgens de deskundige? Geen! Geen actie, geen dijkverhogingen, geen extra geld.

Het is tijd dat we realiseren dat de huidige wereld anders moet en dat we onze energie stoppen in wat wel kan in plaats van in zeuren op zaken waar we nu geen invloed op hebben. Uiteraard begint dit door te zorgen voor een stevig fundament. Hoe sta je er financieel voor? Heb je een buffer opgebouwd en hoe groot zou deze moeten zijn? Als je ondernemer bent: hoe organisch kan je meebewegen met de wereld die de komende jaren enorm zal doorveranderen? Heb je slechts één verdienmodel waarbij je wellicht afhankelijk bent van een partij als de overheid? Gebruik je creativiteit en bedenk waar je nog meer waarde kan creëren. Ben je in loondienst, ben je met pensioen of sta je aan de vooravond van je carrière? Hoe stevig staat jouw (financieel) fundament waarbij de invulling van je huis met hypotheek en pensioen belangrijke pijlers zijn? Hoeveel inkomen is genoeg om nu en later geen zorgen te hebben?

Wij geloven in de lokale MKB ondernemer! De motor van de economie. Wij zien dat deze motor het zwaar heeft, maar geloven in de kracht en beweeglijkheid ervan. Zoals de natuur zich aanpast aan verandering geloven wij dat de MKB ondernemer dit ook kan en helpen daar graag bij. Een financieel fundament bouwen….daar weten wij veel van af vinden wij. Hoe maak je een plan voor de toekomst waarbij een nieuwe vorm van bestaansrecht gecreëerd mag worden en welzijn prevaleert boven welvaart? Daar hebben we vele mooie gedachtes bij. Koop lokaal, werk lokaal samen, steun elkaar. Polariseren is gemakkelijk maar verbinden is veel mooier. Het begint bij gunnen, lief hebben en van waarde willen zijn. Daar gaan we voor en daar staan we voor: voor iedereen!

Met plezier klankborden we over bovenstaande en ken je ondernemers of anderen die behoefte hieraan hebben? Laat het ons weten en met energie en plezier staan we voor hen klaar.

Om het financieel fundament als basis te hebben, sturen wij hierbij de nieuwsbrief mee met vele financiële en fiscale weetjes voor 2022. Veel wijsheid gegund!

Will Smith, volgens velen de meest succesvolle acteur ooit en tevens succesvol rapper. Wie kent hem niet? Wie heeft geen film van hem gezien en (generatiegenoten) wie heeft niet gelachen tijdens de televisieserie “The Fresh Prince of Bel-Air”? Wie kan een betere inspiratiebron zijn voor een succesvol 2022 dan Will Smith, want Will Smith is toch één en al succes….of toch niet?

Van Sinterklaas ontving ik het boek “Will” en tijdens de Kerstvakantie ging ik deze eens rustig lezen. Mijn verwachting was een boek vol succesverhalen en inzichten hoe te komen tot dit succes. Maar al snel had ik door: dit boek is anders en ondertussen is het mijn persoonlijke top 10 van geweldige en meest inspirerende boeken binnengestormd.

Will spreekt zeer open, kwetsbaar en moedig in zijn boek welke hij met Mark Manson (bestseller auteur van o.a. “The Subtle Art of Not Giving a F*ck”) schreef. Een oprechte inkijk volgens mij in zijn leven waarbij bewust en/of onbewust een rode draad ontstond van zijn levenslessen welke ik graag deel in deze “nieuwjaarsblog”.

Will groeit op onder militaristische opvattingen van zijn vader en met de liefde van zijn moeder. Huiselijk geweld was volop aanwezig waarbij Will’s moeder opvatting was: “Je kan mijn lichaam wel slaan, maar ik bepaal zelf wel of het pijn doet”. Zo sterk wilde Will ook zijn en volgens hem was iedereen in zijn gezin zo sterk (vader, zussen en broer), behalve hij. Hij was de zwakkeling, de lafaard. Hoe te overleven binnen dit gezin? Niet door sterk te zijn dus. Will koos ervoor grappig te zijn. Will wilde zijn vader kalmeren en dat lukte regelmatig door “grappig” te zijn. Grappig zijn werd een overlevingsmechanisme voor het gezin. De entertainer Will Smith is geboren!

Een interessante les die Will leerde was op zijn 11e levensjaar. Zijn vader had besloten dat Will en zijn jongere broer een muur moesten bouwen. Een jaar lang moesten Will en zijn broer werken aan die muur. Elke dag na school, elk weekend, elke feestdag. Er leek geen eind te komen aan de muur, totdat Will een inzicht kreeg: richt ik me op het bouwen van de muur, dan lijkt het een eindeloos proces. Richt ik me op die éne volgende steen, dan is het veel gemakkelijker. Eén steen metselen was geen probleem voor de jonge Will en steen voor steen werd na een jaar uiteindelijk de muur “opgeleverd”. Wat Will later allemaal gepresteerd heeft, zal ongetwijfeld hiermee te maken hebben: als iets onmogelijk lijkt (en hij heeft nogal wat “onmogelijke” prestaties geleverd), hak het proces in kleine stukken en stap voor stap wordt het onmogelijke gerealiseerd.

Winnen, entertainen, onverbiddelijkheid, discipline en een enorm arbeidsmoraal werd geprogrammeerd tot onbewust gedrag. En met welke gevolgen: Samen met Jeffrey Townes (DJ Jazzy Jeff) maakte hij meerdere platina platen. Hij was hoofdrolspeler in vele kaskrakers als Men in Black, Bad Boys, Ali, The Pursuit of Happiness,……

Will trouwde in 1992 met zijn grote liefde en werd vader. Een grote wens en het vooruitzicht om zijn kinderen te onderwijzen, te bewerken, te vormen en te voeden werd ingevuld. Het perfecte plaatje leek echt perfect. Maar was Will’s perfecte plaatje ook het plaatje van zijn vrouw? Nee dus! Een scheiding volgde inclusief dagelijkse onenigheid over de opvoeding van hun gezamenlijke zoon. Al snel hertrouwde Will met zijn huidige vrouw en ook daar waren de nodige uitdagingen. Een therapie sessie over de prioriteiten in het leven eindigde in een heftige ruzie. Will had zichzelf bovenaan staan en vervolgens zijn vrouw Jada, de kinderen en dan zijn carrière. Zijn vrouw had de kinderen bovenaan gezet, vervolgens Will, zichzelf en ten slotte familie en vrienden. Je moet toch jezelf bovenaan zetten om anderen te kunnen helpen, was Will zijn antwoord. Maar zijn emotievolle vrouw kon zich niet voorstellen dat een ouder zijn of haar kinderen niet bovenaan zou zetten.

Will had dus een duidelijk beeld van zijn “perfecte” plaatje. Winnen was daarin erg belangrijk, zelfs bij een spelletje Monopoly zo bleek. Tijdens een gezellig avondje met het gezin spelen ze het spel en ontstaat voor Will de kans zijn vrouw in het spel failliet te verklaren. Met een grote grijns op zijn gezicht toont Will zijn overwinning en tegelijkertijd stelt zijn vrouw de vraag: jij wil je vrouw, de moeder van je kinderen, tijdens een spelletje Monopoly failliet verklaren zodat ze dus niet meer mee kan spelen? Will begrijpt niks van de vraag….op dat moment.

Ook tijdens de carrière van Will veranderde niet alles in goud. Met name de reis naar “de top” betekende ook afscheid nemen van vrienden. Vrienden die goed goed genoeg vonden en niet zoals Will altijd tot het uiterste gingen. Maar de drang tot perfectie leidde wel tot enorm succes met degenen die overbleven en platen werden platina en geld stroomde binnen. Feesten, grote auto’s, juwelen werden een logisch gevolg voor de in Philly opgegroeide Will. Keerzijde was dat veel geld gespendeerd werd en tegelijk de kwaliteit van de muziek hard achteruit ging…..totdat opeens het geld op was. Niks meer, totaal aan de grond belandde Will zelfs even in de cel. De held, de meest succesvolle rapper was weer de zwakkeling, de lafaard.

En juist op dat moment ontstaat er een kans en wordt Will gebeld door producent Quincy Jones die een idee heeft voor een tv-serie. Will wordt uitgenodigd op een feest van Quincy Jones waar ook mensen als Steven Spielberg, Stevie Wonder en Lionel Richie aanwezig waren. En na binnenkomst vraagt Quincy aandacht van een ieder. Er gaat een auditie gebeuren. Wie zou auditie gaan doen vraagt Will zich af….maar al snel dringt tot hem door dat hij dat is. Will de lafaard is terug, blokkeert en fluistert tegen Quincy het niet te kunnen doen. Quincy neemt Will apart en vraagt wanneer hij er wel klaar voor is. Over een week, een maand? Zegt Will. Nu is je kans geeft Quincy aan. Wanneer zijn alle belangrijke mensen bij elkaar die kunnen beslissen of jij de rol mag krijgen? Nooit meer. 10 minuten later doet Will auditie en….krijgt hij de rol die het fundament zal zijn van zijn latere filmcarrière. Soms hebben we allemaal mensen als Quincy Jones nodig die je helpen je uit je comfort zone te gaan. En waar ontstaat de magie? Juist, buiten je comfort zone.

Samenvattend gaat het boek “Will” over uiterlijk succes, innerlijk geluk en verbinding met anderen. Een prachtig levensproces beschouwd Will waarin de lessen van het leven prachtig worden verwoord. Vrij vertaald en vanuit mijn ervaringen en inzichten zie ik dat “elk nadeel echt zijn voordeel heb”. Zie de opvoeding van vader en de les die ontstond uit het bouwen van de muur. Het overlevingsmechanisme “humor” en “entertainer” zorgden uiteindelijk voor wereldsucces. Drang tot perfectie leidde tot de beste acteur ooit, maar ook tot ruzies, een echtscheiding en verbroken vriendschappen.

In onze jeugd wordt ons onbewuste gedrag geprogrammeerd en zo leven we onbewust de rest van ons leven. De wetenschap laat zien dat we ons geprogrammeerde gedrag vanuit het verleden kunnen veranderen. Will laat dit ook zien in zijn boek en daarmee ontstaat bij hem meer innerlijk geluk en daarmee echte verbinding met anderen. Will laat zich hierbij begeleiden door vele toppers.

En dat is onze droom en doel voor komend jaar: deze topper te kunnen zijn voor onze klanten en de inspiratiebron om “gewoon lekker te leven”. Een financieel fundament zal zorgen voor de nodige rust om te kunnen bouwen aan een mooi en betekenisvol leven. En dat gunnen we iedereen! Een inspirerend 2022 gewenst en durf, net als Will, jouw uitdagingen aan te gaan en met kennis, passie en plezier, zijn wij er op de momenten dat het nodig is voor jou.

 

Maurice: “ik heb ons droomhuis gevonden”, “kan ik die vette auto kopen”, “die Apple computer moet ik echt hebben”…..en zo zijn er vele voorbeelden van opmerkingen die wij bij Gewoon Lekker Leven horen van onze klanten. Omdat wij de financiële administratie van het bedrijf en het financieel plan privé maken en bewaken, nemen velen contact met ons op voordat ze een grote uitgave doen. Hoe waardevol! Waarom? En waarom willen we toch dat droomhuis, -auto, -computer etc.?

Laat ik als voorbeeld nemen de koop van een woning. Vanuit het financieel plan kunnen wij aangeven welk bedrag reëel en mogelijk is te financieren, ofwel: wat mag de prijs zijn van een huis. Velen kloppen vervolgens aan bij ons en geven aan dat hun “droomhuis” gevonden is, maar die natuurlijk net wat duurder is dan het besproken bedrag. Wat gebeurd er in ons brein?

Allereerst is het belangrijk ons te realiseren dat het grootste gedeelte van onze beslissingen onbewust gebeurd. Dit is ook het geval met de aankoop van bijvoorbeeld de woning. Met een bepaald budget in gedachten wordt Funda afgestruind en geeft ons brein een dopamine shot bij dat ene, prachtige huis maar wat net wat duurder uitvalt dan gebudgetteerd. Alle huizen die binnen het budget vallen zijn wel leuk, maar toch wordt altijd ook nog wat duurder gekeken. De bandbreedte wordt verruimd en logisch dat een wat duurder huis mooier is. Binnen een kwart van een seconde heeft ons onbewuste gedeelte van ons brein de beslissing gemaakt: dit huis wil ik! Vervolgens komen er vele (verzonnen) intelligente argumenten om het gevoel en de drang tot aankoop te verwantwoorden, zoals: dit huis is nieuwer en duurzamer, dit huis behoeft geen verbouwing meer, met dit huis hoeven we nooit meer te verhuizen, de buurt is veel beter voor onze kinderen, etc. Het gevoel bepaald dus de drang tot aankoop en ons intelligente deel van ons brein zoekt naar argumenten om het gevoel te rechtvaardigen. We luisteren dan vooral ook naar mensen die ons gevoel bevestigen en hebben geen oor voor tegengeluiden. Alles wordt op alles gezet om het gevoel en daarmee de koop te bekrachtigen. Vanuit de werking van het brein dus een logisch proces, waarbij de korte termijn euforie prioriteit heeft boven de wellicht stress op de lange termijn. Ons brein hecht immers meer waarde aan plezier in het hier en nu dan aan lange termijn plezier, met alle risico’s van dien.

Onze taak als adviseur is om “saai” deze biologische werking van het brein te temperen. Een interessante vraag is altijd het tegenovergestelde bevragen: stel je koopt de woning niet, wat zijn dan de gevolgen? Met deze contra vraag, trachten we het intelligente deel van het brein aan te spreken en de euforie die de ratio blokkeert te temperen. Een plan is dan ook een mooi middel om te komen tot beslissingen die voor de lange termijn passend zijn. Interessante gesprekken zijn dit waarbij het delen van de kennis van de werking van ons brein regelmatig een beslissing doet veranderen.

Dit gevoel is niet alleen van toepassing bij de aankoop van een woning, maar bij iedere aankoop. Ons gevoel beslist en daarna creëert onze ratio de argumenten. Neuro marketeers maken van deze werking veelal gebruik. Denk aan Booking.com die altijd zegt dat er toevallig nog één of twee hotelkamers beschikbaar zijn (ook in de Corona tijd toen hotels dicht waren 😊). Deze werking van ons brein heeft alles te maken met onze “guilty pleasures”. Regelmatig weten we dat we iets niet zouden moeten doen (eten, drinken, kleding kopen, te veel op social media zitten…..), maar ons brein zorgt onbewust dat we het toch doen. Het hormoon dopamine geeft zo’n fijn gevoel dat we de lange termijn gevolgen voor lief nemen. Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat je brein niet bestand is tegen de chocholadereep die in de kast ligt te wachten. Je kan gerust drie keer tegen jezelf zeggen dat je maar één stukje neemt, maar hoe vaak is aan het einde van de avond de reep toch op? Het is beter om helemaal geen chocolade in huis te hebben.

Ons advies: creëer bij de aankoop van belangrijke beslissingen een omgeving waarbij je toch intelligent een beslissing kan nemen. Dit kan door een intelligent plan te hebben, te zorgen dat je een klankbord hebt of gewoon de beslissing een dag uitstellen en er een nachtje over te slapen.

Ons brein is en blijft een bijzonder stuk van ons lichaam. Door te begrijpen hoe het werkt is de kans op succes groter en wordt falen regelmatig voorkomen. Veel breinwijsheid gewenst.

Ons brein is een “opname” van ons verleden. Als je in de ochtend opstaat, denkt ons brein dus automatisch vanuit het verleden. Elke herinnering heeft een emotie. Emoties zijn eindproducten van ervaringen uit het verleden. Hoe je denkt en hoe je voelt, creëert je staat van zijn. Dus hiermee zal je vertrouwde verleden vroeger of later je voorspelbare toekomst worden. Als je geloofd dat je gedachtes iets te maken hebben met je bestemming en je kunt niet groter denken dan hoe je je voelt, zal je hetzelfde leven creëren als je momenteel leeft. Bovenstaande komt uit een video van Joe Dispenza. Een absolute inspiratiebron.

Veel mensen die wij spreken geven hun leven een 7. Enkele weken geleden hebben wij de “gewoon lekker leven” test geplaatst op onze website waarbij 15 vragen gesteld worden over de onderwerpen persoonlijk leiderschap, vitaliteit en geld. Wat blijkt? Het gemiddelde cijfer fluctueert momenteel tussen de 6 en 7. Vroeger op school vond ik dat een prima cijfer, maar als eindresultaat voor het leven? Dan streef ik toch liever naar een 9 of een 10. En dit laatste beamen vele mensen waarmee wij in gesprek zijn. Wat zou jouw score zijn? Vul de test eens in!

Maar wat nu als ik een 6,5 scoor en een 9 of 10 wil bereiken. Hoe doe ik dat dan, was ook mijn vraag. Kilometers aan boeken zijn geschreven over hoe je “gelukkig” wordt of de “beste versie van jezelf. Wie ben ik dan om te pretenderen het antwoord te hebben? En toch durf ik een gooi te doen, omdat ik het zie gebeuren! En het antwoord zit in de werking van ons brein.

Het is duidelijk dat om van een 6.5 naar een 9 of 10 te gaan verandering vereist is. En als het op verandering aankomt: 95% van wie we zijn op ons 35e is een serie van herinnerde gedragingen, emotionele reacties, onbewuste gewoontes, geprogrammeerde  houdingen, overtuigingen en aannames welke functioneren als een computer programma. Dus we kunnen met onze 5% van ons bewuste brein wel zeggen: “ik wil gezond zijn, ik wil gelukkig zijn, ik wil me vrijer voelen”, maar het lichaam zit in een heel ander programma welke nagenoeg automatisch wordt afgedraaid. Het gevolg? We creëren dezelfde gevoelens, gedachtes en daarmee blijven we doen wat we altijd deden en krijgen we wat we altijd deden. Hallo teleurstelling, vaarwel goed voornemen.

Dan maar tevreden leren zijn met een 6,5? Maar wat als ik ziek word of failliet raak of mijn relatie uitgaat? Wat als ik opeens nog maar een “3” zou scoren voor mijn “gewoon lekker leven”? Het bijzondere is dat er dan pas echte motivatie ontstaat om te veranderen. De urgentie is groot genoeg. Maar waarom veranderen in een staat van pijn en lijden terwijl het ook in vreugde en inspiratie kan?

Veranderen betekent in het onbekende stappen en het onbekende betekent onzekerheid. Dit willen wij als mens voorkomen. Daarom blijven we liever (onbewust) hangen in het oude en leven vanuit schuldgevoel en lijden. Waarom? Omdat deze emotie voorspelbaar is. Pas als er niks meer te verliezen is (ernstige ziekte, faillissement, einde relatie,…), durven we te veranderen. Als mensen zeggen echt te willen veranderen is het “geprogrammeerde” lichaam sterker dan de wens van de geest. De dienaar (het lichaam) is de meester geworden.

Mensen zeggen regelmatig: “ik kan mijn toekomst niet voorspellen”. Een alternatief is volgens Joe Dispenza: “de beste manier om je toekomst te voorspellen is deze te creëren”. En dit niet vanuit het bekende, maar vanuit het onbekende. Welke gedachtes wil jij “vuren en verbinden” in je brein? Welke gedragingen wil jij laten zien op een dag? De kunst is deze gedachtes mentaal te herhalen door je ogen dicht te doen en de actie te repeteren. Het brein kent geen verschil tussen fictie en realiteit en is begonnen met het maken van nieuwe neurale verbindingen. Je brein is niet langer een opname van het verleden maar jouw kaart naar jouw toekomst.

Als je niet een visie voor de toekomst hebt gedefinieerd, dan ben je overgelaten aan je oude herinneringen aan het verleden en zal je voorspelbaar zijn in het leven en krijgen wat je altijd kreeg. Je omgeving controleert hoe je je  “jvoelt, denkt en handelt. Om dat te veranderen moet je groter worden dan je omgeving, groter zijn dan de omstandigheden in jouw wereld. Maar de omgeving is zo verleidelijk om op te reageren. En het gevaar als slachtoffer van jouw omgeving door het leven te gaan is heel gemakkelijk. Jouw baas die zorgt dat jouw werkbare leven een ramp is, je partner dat je niet de liefde voelt die je zou willen, je vrienden die je in je ongezonde leefstijl gevangen houden. Wie ben jij? Het slachtoffer of de creator?

De reis naar jouw beste ik, begint dus bij een visie van wie jij wil zijn. Vervolgens is het jouw uitdaging deze toekomst te creëren en niet terug te vallen in oud gedrag. Durf te stappen in het onbekende, durf je te laten begeleiden, durf je mooiste leven te leven. Wat heb je te verliezen? En wat geldt voor jouw mooiste ik, geldt uiteraard ook voor jouw mooiste bedrijf of organisatie.

Dus wat is jouw keuze: slachtoffer of creator?

De maat is vol! Mijn emmer overstroomde gisteren! Ik was en ben oprecht teleurgesteld! In een tijd waarin we met zijn allen thuis moeten blijven, een avondklok moeten accepteren, met een mondkapje op boodschappen moeten doen, 1.5 meter afstand moeten houden en moeten luisteren naar onze leiders, ontploften gisteren twee voetballers tijdens de wedstrijd PSV – AJAX. Waarom maak ik mij zo druk?

Leiderschap vind ik enorm boeiend. Welke invloed hebben leiders? Gigantisch. Welke invloed zal het dan hebben als de aanvoerders van PSV (Dumfries) en van AJAX (Tadic) elkaar uitschelden, kleineren en bespottelijk maken? Gisteren gingen deze twee “voorbeeldfiguren” verbaal enorm tegen elkaar tekeer aan het einde van de wedstrijd. Samen met mijn jongste zoon bekeek ik de wedstrijd. Wat zal hij denken van deze aanvoerders? Welk voorbeeld ziet hij? Hoe zal hij straks reageren als hij in de laatste minuut van zijn wedstrijd een penalty tegen gaat krijgen?

We leven in een tijd van crisis met veel restricties. Voetballen is verboden, professionele sporters uitgezonderd! Waarom eigenlijk? Omdat velen graag voetbal kijken en afleiding is in deze tijd. Maar waar kijken we dan naar? Onze president en ministers roepen ons allen op tot gehoorzaamheid en verbondenheid. Tegelijk laten zij profclubs voetballen en wort dit door tientallen camera’s vastgelegd. En wat zie ik? Polarisatie, agressiviteit en woede-uitbarstingen. Juist zij die mogen voetballen en een voorbeeld zouden kunnen, moeten zijn, geven het slechtste voorbeeld. Respect naar elkaar, naar de scheidsrechter en soms zelfs naar teamgenoten is ver te zoeken.

En wat is misschien nog wel het ergste? Dat na afloop de trainers het gedrag goed praten, “deskundigen” zeggen dat emotie hoort bij voetbal en mooi is om naar te kijken, dat de scheidsrechter niet optreedt, geen bestuurslid van de clubs het lef heeft op te treden. Waarom hoor ik jou niet Toon Gerbrands of Edwin van der Sar?

In mijn droom zijn profvoetballers helden met een voorbeeldrol. In mijn dromen spelen zij zeer fanatiek, maar helpen hun collega overeind na een overtreding, tonen respect naar de scheidsrechter, feliciteren de tegenstander als deze beter bleek….en bovenal: laten ze zien dat voetbal een spelletje is om vooral met plezier te spelen. Dan denk ik aan de lach van Frenkie de Jong, het betoverende interview met Georginio Wijnaldum of de respectvolle uitstraling van Virgil van Dijk. Waarom zijn zij de uitzonderingen?

Daarom een oproep aan alle professionele voetballers, directieleden van de clubs, trainers en staf: realiseer dat jullie wel het spelletje kunnen spelen. Realiseer welke invloed jullie hebben op de supporters en de jeugdige spelers en daarmee op de samenleving! Deze tijd vraagt om verbondenheid, respect en plezier. Jullie hebben het platform om het voorbeeld te zijn en worden hier volgens mij ook goed voor betaald. Winnen is leuk en belangrijk, maar passie, plezier en respect uitstralen is volgens mij de echte winst. Interessant te realiseren hoe het brein van mensen en vooral ook van kinderen werkt. Welke invloed heeft voorbeeldgedrag? Pas breinkennis niet alleen toe bij de technische en tactische trainingen maar nog veel meer bij de ontwikkeling van persoonlijkheden. Ons brein is plastisch en dus te veranderen. Ook het brein van onze top voetballers, trainers, scheidsrechters, directieleden. Start nog vandaag. PSV en AJAX, Dumfries en Tadic, Schmidt en Ten Hag, Gerbrands en van der Sar: erken de schande van gisteren en creëer een prachtige morgen, voor ons allemaal! Mijn voetbalhart bloedt, mijn leiderschapshart bloedt, maar mijn hart klopt door en in mijn droom leg ik Dumfries en Tadic, Schmidt en Ten Hag, Gerbrands en van der Sar de wetten van de werking van ons brein uit…..

Een snel veranderende wereld en daarbij een wereldwijde pandemie. Ondernemerschap en creativiteit wordt gevraagd. Maar waarom is dat juist nu zo moeilijk? Vele ondernemers zijn op zoek naar “nieuwe wegen” en “oplossingen” voor de nieuwe wereld, maar blijven hangen in de oude wereld en krijgen daarmee wat ze het afgelopen jaar kregen: te weinig. Dit moet anders, toch?

Hoe kom ik tot nieuwe oplossingen en waar zit mijn creativiteit, zijn veelgehoorde vragen. Vele ondernemers zijn vooral hard aan het werk om het hoofd boven water te houden in deze “Corona” tijd. En dat is helaas het tegenovergestelde wat zou moeten gebeuren. Een hele korte en versimpelde weergave hoe ons brein werkt en wat we wel zouden moeten doen om in deze tijd als winnaar naar boven te komen:

In vorige blogs heb ik al vaker geschreven dat stress desastreus is voor de werking van ons brein. De minimale toegang tot onze intelligentie wordt door stress ook nog eens gehalveerd. Maar in tijden van nood en je te realiseren dat je moet veranderen, is er wel degelijk stress en dus nauwelijks toegang tot je intelligentie. Hoe werkt het proces van creativiteit en innovatie?

Onze hersenen bestaan uit twee delen: het onderbewuste deel (hersenstam en limbisch systeem) en ons bewuste/intelligente deel (de cortex). De eerste verwerkt ruim 11.200.000 bits per seconde terwijl je bewuste deel slechts 60 bits per seconde kan verwerken. Onze intelligentie en daarmee dus probleem oplossend vermogen zit in de cortex en verwerkt “slechts” 60 bits per seconde. Wat gebeurd er als we “hard” nadenken over een probleem of uitdaging? We zetten onze cortex aan het werk en verwerken 60 bits per seconde. Hierbij maken we dan dus geen gebruik van de 11.200.000 bits die beschikbaar is in ons onderbewuste deel van het brein. Door slechts 60 bits per seconde te verwerken focus je je op een miniem deel van het probleem en is de kans op een spectaculaire oplossing te verwaarlozen. Logisch dus te verklaren vanuit de werking van ons brein waarom zo weinig ondernemers met echte en duurzame oplossingen komen in deze tijd.

Ik hoor je al zeggen: wat is dan de oplossing? Simpel! Wordt wat luier! Ga wat minder hard werken! Beschrijf eerst je uitdaging en ga vervolgens met je intelligentie op zoek naar informatie. Dit kan een podcast zijn, gesprek met een expert, een boek lezen over het onderwerp. Je bewuste deel van je hersenen neemt de informatie op. Neem daarbij regelmatig pauzes zodat de bewust ingenomen informatie de tijd krijgt om verwerkt te worden in je onderbewuste. Tijdens je rust gaat je onderbewuste met een snelheid van 11.200.000 bits per seconde aan de slag voor jou. Alle opgeslagen informatie wordt verwerkt en vanuit je beschreven uitdaging gaat je onderbewuste op zoek naar nieuwe combinaties van informatie. En warempel….hoe vaak heb je de “ingeving” gehad die je niet zag aankomen terwijl je aan het wandelen was, een kort dutje deed of bijvoorbeeld onder de douche stond?

Simpel gesteld is de oplossing voor creativiteit dus: uitdaging beschrijven – informatie inwinnen en dan rust nemen en je onderbewuste het werk te laten doen. Vervolgens gewoon gaan doen! Niet meer denken, maar doen. Ik weet het, je gaat fouten maken…maar laat dat precies de werking zijn die ons brein nodig heeft om te kunnen veranderen en tot nieuwe inzichten te komen. Helaas hebben wij een “fout” gekwalificeerd als iets slechts of als falen. De natuurlijke werking van ons brein en om te komen tot de beste versie van jezelf, vraagt om fouten te maken. Hoe hebben we leren lopen? Door te vallen, op te staan, te leren en op enig moment te kunnen lopen.

Zorg voor voldoende rust, slaap goed en zet je brein gerust aan het werk voordat je naar bed gaat en durf fouten te maken! En zelf vind ik het prettig “experts” om me heen te hebben die ik altijd kan contacten als ik een “fout” heb gemaakt of het even niet weet. Dat geeft rust, vertrouwen en uiteindelijk resultaat. Wie is jouw “back up”, “spiegel” of inspirator?

Wie heeft ook dat gevoel tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar? Een gevoel van frisheid, zin en energie om mooie plannen te verwezenlijken. De feestdagen zorgen na een jaar hard werken voor tijd en ruimte voor reflectie en na een aantal dagen ontstaat energie, creativiteit en de wil om het komend jaar zaken “anders” te gaan doen. Het “zweverige” woord zingeving is een regelmatig besproken onderwerp in deze tijd en plannen worden gesmeed om het nieuwe jaar het jaar te laten zijn waarbij voldaan wordt aan de hunkering naar een leven van waarde en betekenis. Overal kunnen we blogs lezen, vlogs bekijken of quotes zien die hierop betrekking hebben. Een mooie die ik zelf las, is: “een mens leeft gemiddeld 29.200 dagen. Het leven heeft een deadline. Investeer jij in betere dagen?”.

Vol goede moed starten we het nieuwe jaar, maar voordat we het ons realiseren zitten we weer opgesloten in de dagelijkse “ratrace” van afspraken, telefoontjes, social media, kinderen die thuis online les hebben, brandjes die geblust moeten worden. Gemiddeld heeft de mens 50.000 tot 60.000 gedachtes op een dag. Het aantal prikkels wat we dagelijks verwerken is net zo hoog als dat iemand verwerkte gedurende zijn of haar gehele leven rond het jaar 1800. En voordat je het weet is het straks opeens januari 2022. Waar is de tijd gebleven? Hoezo focus?

Wat is jouw plan? “Als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen”. Een uitspraak die ik regelmatig gebruik en vooral instemming bij krijg. Maar waarom maken weinigen dan een plan? Het zit niet in ons geautomatiseerde gedrag! Dit gedrag kost immers geen energie…terwijl een plan maken en je eraan houden juist energie kost. En wat willen onze hersenen niet? Energie leveren voor verandering. Onbewuste sabotage (in de vorm van afleiding die 24/7 voor handen is via onze smartphone) is dus logisch. Alleen met bewuste aandacht kan je het verschil maken.

Hoe maak ik een werkend plan, krijg ik regelmatig als vraag. Bizar eigenlijk dat we jaren op school zitten en leren lezen, schrijven, rekenen en zelfs leren waar bijvoorbeeld Malta ligt, maar niet leren een plan te maken om “gewoon lekker te leven”. Tijdens alle jaren dat wij hiermee bezig zijn, is de “geluksdriehoek” ontstaan. Zorg voor (1) persoonlijk leiderschap (wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik), (2) vitaliteit (voldoende slapen, bewegen en de juiste voeding) en (3) voldoende geld. Interessant is dat als je aan twee onderdelen werkt de derde als logisch gevolg ontstaat. Zo is onze visie ook: geld is een logisch gevolg van de waarde die je creëert.

Welke waarde wil jij creëren? Hoe gaat jouw dag eruitzien? Reserveer tijd voor ontspanning en beweging. Simpele en logische adviezen, maar niet passend in onze 24/7 economie. Het is immers toch stoer en vanzelfsprekend te zeggen dat je druk bent! Dus doorbreek je patroon, schrijf je plan en waar nodig zorg voor een stok achter de deur. Wie helpt jou hierbij? Wie kan jou hierbij stimuleren? Gewoon Lekker leven is dichterbij dan je denkt. Letterlijk en figuurlijk…dus contact gerust als je van 2021 jouw jaar wil maken en niet gevangen wil zitten in andermans levens.

Een jaar welke niemand had kunnen voorspellen. Daar zijn wij van overtuigd. Wat is er allemaal gebeurd? De eerste paar maanden vlogen voorbij. De wereld was onderweg met de snelheid van een TGV. Maar met welk doel? Wat is het eindstation? Daar is geen tijd voor om over na te denken. “We” zijn vooral druk met onze dagelijkse zaken: afspraken, belletjes, mail, social media, etc. Velen worden geleefd door de waan van dag. Totdat in maart opeens een virus onze wereld lijkt te doen stilstaan. Een lockdown, mondkapjes verplicht en thuis werken was het devies. Vandaag de dag zitten we middenin de tweede lockdown. Hebben “we” dan niks geleerd van de eerste?

Het Corona virus heeft een grote impact op iedereen in de wereld. Vanuit overheden wordt vooral vanuit angst gecommuniceerd en ons allerlei verplichtingen opgelegd. De druk op de zorg is te groot. De angst is dus terecht en de maatregelen uitlegbaar. De gevolgen zijn groot. Vele bedrijven verplicht dicht en zien hun bestaansrecht verdwijnen. Paniek, angst en boosheid zijn logische emoties.

Opvallend teleurstellend is dat slechts de negatieve kant wordt belicht. Uit de geschiedenis kunnen we namelijk constateren dat iedere crisis een positieve verandering met zich meebrengt. En deze zien we overal ontstaan. We zijn ons meer bewust: waar waren we mee bezig? Waar waren we altijd zo druk mee? Is dit “gewoon lekker leven”? Er is opeens veel meer ruimte voor bezinning, gedachtes over zingeving en de wil om een vitaler leven te leven. De wens en bereidheid tot verandering is groter dan ooit. Inspirerende initiatieven ontstaan, de mens blijkt enorm veranderkrachtig te zijn en veel socialer dan we soms denken. Een absolute leestip voor tijdens de feestdagen daarom is het boek van Rutger Bregman (de meeste mensen deugen).

Laat het positieve de toon voeren. Laten we met zijn allen op zoek gaan naar zingeving, vitaliteit en “gewoon lekker leven”. Laten we deze tijd omarmen en ons plan maken hoe we het tij kunnen keren. Dit jaar hebben wij met Gewoon Lekker Leven naast de dagelijkse begeleiding volop ingezet op de doorontwikkeling van onze methodiek. We hebben vooral geluisterd naar onze klanten. Wat is voor jullie “gewoon lekker leven”? Dit heeft geresulteerd in een prachtige bedrijfsfilm en nieuw platform (wwww.gewoonlekkerleven.nl) waarbij we dankbaar zijn voor de samenwerking met Floris Willeboordse en Vladdie de Koning.

Vanaf dit platform zullen wij komend jaar volop inspirerend nieuws delen en wanneer mogelijk bijeenkomsten organiseren. De “rond de tafel” sessies met als onderwerp breinkennis als basis voor succesvol ondernemerschap zijn inmiddels een begrip. Wanneer het kan, starten we hier weer mee. Inzicht in de werking van ons brein is zeker dit jaar de sleutel gebleken tijdens de begeleiding van vele ondernemers. Hoe zet je stress om in creativiteit? Wat is breinvriendelijk communiceren? Waarom zeggen mensen vaak ja en doen nee? Vragen die logisch te verklaren zijn vanuit inzicht in de werking van ons brein en besproken worden tijdens de sessies.

Daarbij zijn we dit jaar een samenwerking aangegaan met Wouter van den Berg, oprichter en eigenaar van Braincompass te Rotterdam. Wouter is (na zijn carrière als prof voetballer) neuro-econoom en met hem hebben we de mogelijkheid tot het afnemen van een DNA test met assessment bij onze klanten. Zeer waardevolle informatie in de inzichten waarom jij doet wat jij doet, kan dit opleveren. Pieter en Maurice hebben dit proces eerst zelf ondergaan en waren verrast door de duidelijke en bruikbare inzichten. Vraag hen hier gerust naar!

Uiteraard is het ook een jaar geweest van hectiek op de hypotheekmarkt. De woningmarkt kent ondanks of wellicht dankzij Corona een enorme drukte. Het is niet langer afdingen op de koopprijs, maar opbieden tijdens een inschrijving. Fijn voor de verkoper en tegelijk heel vervelend voor de koper. Vanuit een persoonlijk financieel plan en met de juiste breincommunicatie hebben wij een behoorlijk aantal klanten kunnen helpen bij de aankoop van hun woning. Wat een mooi werk hebben we toch, denken wij vaak.

Het afgelopen jaar is ons team uitgebreid met Stefan Siudzinski. Zodoende zijn we momenteel met 6 personen. Voor komend jaar zijn we verder op zoek naar uitbreiding van het team. We merken dat steeds meer ondernemers kiezen voor een bredere manier van begeleiding dan alleen het regelen van de cijfers. Heir zijn wij uiteraard ontzettend trots op. Wij beseffen dat de uitdaging is om onze persoonlijke aanpak te borgen. Daarom heeft dit jaar ook in het teken gestaan van een nieuw CRM systeem waarbij processen nog beter bewaakt kunnen worden. In de loop van 2021 zullen we vanuit dit systeem tevens iets unieks kunnen gaan bieden voor onze klanten. Een digitale kluis waarbij echt alle waardevolle informatie snel en eenvoudig terug te vinden is. Dus niet langer meer zoeken naar de jaarrekening, testament, hypotheek of verslagen. Alles bereikbaar via een inlog op ons eigen platform.

Als bijlage voegen wij toe een overzicht van de vele fiscale wijzigingen welke ingaan per 2021. Er veranderd nogal wat op het gebied van de belasting bij het kopen van een woning, belasting over vermogen, autobijtelling, belastingdruk op de winst van een B.V. (waardoor het sneller interessant wordt om te ondernemen vanuit een B.V. i.p.v. de IB onderneming) en het bedrag van belastingvrij schenken zal komend jaar eenmalig verhoogd worden.

Per 1 januari zullen onze abonnementsprijzen verhoogd worden met 1,45% conform het consumentenprijs indexcijfer. Wij zullen vanaf donderdag 24 december 15.00 uur gesloten zijn tot maandag 4 januari. Bij spoedgevallen vragen wij je contact op te nemen per mail: info@gewoonlekkerleven.nl. Deze mailbox wordt dagelijks bekeken.

Via deze brief willen we jullie fijne dagen en een “gewoon lekker leven” 2021 wensen. Voor de een is de uitdaging van vandaag groter dan voor de ander. Laten we er vooral voor elkaar zijn. Dat is wellicht gelijk een oproep voor komend jaar. Laat het weten als je even wil klankborden. Wij trachten zo goed mogelijk pro actief te handelen, maar neem gerust ook zelf contact op wanneer gewenst. Wij zijn er graag voor jullie!

Deze “eindejaarsbrief” willen wij graag eindigen met het benoemen van een inspirerende actie: “support your locals”. De lokale ondernemer wordt het hardst geraakt en verdiend volgens ons de meeste steun. Koop dus waar het kan lokaal en laten we samen vooral kijken wat wel kan en van 2021 een jaar maken van uitdagingen i.p.v. problemen.

Namens Team Gewoon Lekker Leven een gezond en succesvol 2021 gewenst.

Zojuist tikte ik op google de zoekopdracht in: stress door Corona. In minder dan een halve seconde tijd krijg ik 13.900.000 hits. Is dit logisch? Wat betekent een crisis voor jou persoonlijk, voor je relaties en voor je bedrijf?

De negatieve toon van Mark Rutte was duidelijk deze week. Het gaan niet goed! Het aantal besmettingen gaat snel de verkeerde kant op, de druk op de zorg is te groot en we houden ons onvoldoende aan de afspraken. Een harde lockdown is het bevel. Geen samenkomst met de familie met de Kerst, scholen en vele bedrijven moeten (weer) dicht.

Somberheid, frustratie en onzekerheid is de boodschap. Angst en pijn hebben een grote impact op onze hersenen en daarmee op ons gevoel, gedachtes en handelen. Wat creëren we dus met dergelijke boodschappen? Een angstige, gefrustreerde en stressvolle maatschappij! Stress zorgt voor een forse verlaging van je vitaliteit en heeft een ernstig negatieve impact op je immuunsysteem welke juist nu zo belangrijk is. Stress zorgt voor minder toegang tot je intelligentie en daarmee je creativiteit. Gevolg? Onze volledige maatschappij in een negatieve spiraal. Hoe lang houden we dit vol?

Kan het anders? Zeker! Voorbeelden genoeg en dan denk ik bijvoorbeeld al snel aan Jaap Bressers die in Portugal een duik nam in de zee met als gevolg een dwarslaesie. Somber, gefrustreerd en stress had hij natuurlijk. Maar al snel accepteerde hij de gebeurtenis (je kunt er immers niks aan veranderen) en ging vooral bekijken wat hij nog wel kon. Wat kan ik mezelf en de wereld nog wel bieden. Hij werd al snel een inspirerende schrijver en spreker die velen positief weet te bereiken. Hij geniet volop van het leven. Hiermee laat Jaap zien dat uiteindelijk jouw gemoedstoestand een keuze is. Bedankt Jaap.

Inzichten in de werking van ons brein bevestigen bovenstaande. Ons natuurlijke en onbewuste gedrag zal zorgen dat we vanuit angst reageren. Maar hebben we invloed op de maatregelen en boodschap van Mark Rutte? Nee! In ieder geval niet direct. Waar heb ik wel invloed op? Mijn gevoel, denken en gedrag. Ondertussen begeleiden wij een groeiende groep ondernemers vanuit deze inzichten en zien dagelijks het verschil. I.p.v. je leven onbewust voorbij te laten gaan vanuit stress en angst bewust kiezen voor het leven wat je wil leven. Altijd gemakkelijk? Zeker niet ! Realiseerbaar? Zeker wel! Juist nu is het de tijd om ondernemerschap te laten zien. Accepteer de situatie, creëer de beste versie van jezelf en ontwikkel vanuit kracht, vitaliteit en creativiteit oplossingen. Deze zijn er altijd en overal! Met alle plezier staan wij daarbij aan jouw zijde waarbij we holistisch naar jouw leven en organisatie kijken: hoe zorgen we dat jij de beste versie van jezelf kan zijn om daarmee de beste versie van je organisatie te creëren? Geld zal een logisch gevolg zijn.

Interesse? Wat heb je te verliezen? Kies je voor ondernemerschap of voor de slachtofferrol? Aan jou de keuze.

Afgelopen week was er veel ophef over de groei in verkoop van het aantal DNA testen door consumenten en de betrouwbaarheid ervan. Waarom zijn er zovelen geïnteresseerd in hun DNA? Wat kan inzicht in je DNA bieden en waarom is er zoveel ophef en zelfs aandacht bij het populaire televisie programma Radar?

Vele van deze DNA testen blijken niet betrouwbaar. Waarom hebben wij toch gekozen om een samenwerking aan te gaan met een leverancier van een DNA test (Braincompass van Wouter van den Berg)?

We leven in een snel veranderende, onzekere wereld. Kennis is gemeengoed en dankzij het internet is de wereld kleiner dan ooit. In die wereld kan je niet meer vertrouwen op oude gewoontes. Je moet snel en flexibel kunnen schakelen en zelf op het juiste moment de juiste keuzes kunnen maken.

95% van onze gedachtes en daarmee onze gedragingen doen we onbewust. Waarom? Dit kost ons brein geen energie! Stel dat je bij alles wat je denkt en doet je bewuste brein gebruikt, dan word je knettergek. Daarom leven we als mens vooral vanuit geprogrammeerd gedrag. Dit gedrag leidt vaak tot het goede, maar zeker ook regelmatig tot de “bekende” valkuilen. Frustratie, ergernis en stress zijn het gevolg. Daarbij willen we graag de “beste” versie van onszelf zijn, maar door het geautomatiseerde gedrag is het zo lastig te veranderen.

Wat als je inzicht hebt in jouw geautomatiseerde gedrag? Wat als je weet hoe jouw DNA eruitziet (je instinctief gedrag), je hechtingsperiode (mensbeeld en zelfbeeld), persoonlijkheid (wat vind ik leuk?) en je professionele mindset? Dan weet je waarom je regelmatig in dezelfde valkuilen stapt.

Combineer dit inzicht met jouw gewenste versie en stap voor stap kan je je ontwikkelen tot deze versie. Zoals Stephen Covey ooit zei: “I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions”! Met het inzicht wordt het dus eenvoudiger de juiste beslissingen te nemen. Het effectief managen van jezelf begint dus met inzicht in en begrip van je automatische gedrag en de onderliggende (biologische) systemen in je brein. En hiermee kan je eigenlijk worden wie je wilt en zijn er vele “beste” versies mogelijk!

Wat kan dit inzicht betekenen voor jouw “gewoon lekker leven” als persoon, partner, vriend, ouder, ondernemer, werknemer, etc.? Geïnteresseerd in dit onderwerp? Laat het ons gerust weten en vraag vrijblijvend een gesprek aan of neem deel aan één van onze rond de tafel sessies (maandelijks georganiseerd afhankelijk van de ontwikkelingen en mogelijkheden omtrent Covid-19).

En uiteraard als disclaimer: hoe zit het dan met de privacy? Braincompass voldoet als eerste en enige assessment leverancier aantoonbaar aan de privacy vereisten van de autoriteit persoonsgegevens.

Tegenslag……of toch niet?

We zitten middenin een periode waar klappen (gaan) vallen. Het Covid virus laait weer enorm op en nieuwe, harde maatregelen zijn genomen. Vele ondernemers die de eerste “lockdown” hebben overleefd door hun reserves aan te spreken (zowel financieel als emotioneel), kunnen niet meer teren op die reserves. De klachten over de maatregelen groeien en de financiële nood zorgt voor groeiende stress. Eerder legden we al uit wat de gevolgen zijn van deze negatieve stress: desastreus voor onze creativiteit, energie en immuunsysteem. Bizar eigenlijk, want juist in tijden van tegenslag en stress zijn deze drie elementen de basis voor “overleven”.

Interessant is het om te kijken wat er op het internet staat over tegenslag. Bovenaan komt een artikel over de “pretparkgeneratie”. Zo wordt de huidige generatie jongeren genoemd door hoogleraar orthopedagogiek Aryan van der Leij. “Ze zijn verwend, gepamperd en hebben nooit geleerd om met tegenslagen om te gaan. Daardoor zijn ze op latere leeftijd vaker depressief en ongelukkig”. Dat is nogal een uitspraak van deze hoogleraar.

Hoe ga jij zelf om met tegenslagen is natuurlijk een veel interessantere vraag! Vanuit de werking van ons brein blijkt dat pijn, tegenslagen drie keer sterker werken dan vreugde en plezier. Logisch dus dat we ons focussen op het vermijden van pijn en als er tegenslagen zijn, ons lichaam in de weerstand gaat. En dit met alle gevolgen van dien. Is er een andere oplossing?

Jazeker! Inspirerende voorbeelden zijn volop te noemen. Hierbij denk ik aan Joseph Oubelkas die jaren onterecht in de gevangenis in Marokko zat opgesloten en daar als een soort Nelson Mandela zijn leven leidde. Oprah Winfrey heeft een verschrikkelijke jeugd gehad met vele tegenslagen en toch is zij een van de meest succesvolle vrouwen ter wereld geworden. De minder bekende Jaap Bressers wil ik graag aanhalen als inspirator. Tijdens een onschuldige duik in de zee raakte hij iets waardoor hij een dwarslaesie opliep. Als hij nu op het podium zit en zijn inspiratie verhaal houdt, zegt hij: “iedereen heeft dingen meegemaakt in zijn of haar leven waarmee ik niet wil ruilen. Bij mij is het zichtbaar. De vraag is hoe je omgaat met deze tegenslag”. Prachtig gezegd door Jaap die zijn kracht, passie en zingeving hervond en een mooi leven aan het leven is. Dank voor dit voorbeeld Jaap!

Hoe ga je dus om met tegenslagen? Als slachtoffer en blijf je hangen in ellende, verdriet en misschien ook wel spijt welke zorgt voor een desastreus proces voor je immuunsysteem, gezondheid en vitaliteit? Het klinkt wellicht opmerkelijk, maar dit is wel de gemakkelijkste keuze. Je hoeft dan namelijk geen verantwoordelijkheid meer te nemen voor je leven en kan de wereld de schuld geven voor je ellende. Je hoeft geen energie te steken in de benodigde verandering. Vanuit het brein is dit dus een bizarre en tevens logische keuze. Tegelijkertijd kunnen we kiezen voor acceptatie van de situatie en hiermee zo goed mogelijk omgaan. Verandering is dan vaak noodzakelijk en dit is niet gemakkelijk en kost energie en kracht. Maar wat is het resultaat? Zouden Joseph, Oprah en Jaap spijt hebben van de energie die zij gestoken hebben in hun verandering?

We kunnen we veel meer dan we denken en wat kan inzicht in de werking van ons brein ons daarmee ontzettend helpen! Aan iedereen die momenteel in een moeilijke fase zit (sorry, lees: uitdagende fase): sterkte, bewustwording en veel energie (veranderkracht) gewenst.

Cijfers

Cijfers ondersteunen zijn bewering. Zo’n 85 procent van de jongeren onder de 25 jaar die thuis zitten kampt met stress, depressies of ontwikkelingsstoornissen. In vijf jaar tijd is het aantal jongeren tussen de 15 en 19 jaar dat antidepressiva slikt met elf procent gestegen.

 In de zomermaanden juni, juli en augustus kreeg uitkeringsinstantie UWV ruim 9.200 ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen binnen. Dat zijn er bijna 2,7 keer zoveel als diezelfde maanden vorig jaar, blijkt uit cijfers die het UWV op verzoek van NRC heeft verstrekt.

Tot en met week 41 zijn er 238 bedrijven en instellingen in de horeca failliet verklaard.

Iedereen voelt zich weleens boos of geïrriteerd. Herken jij dan ook weleens dat je iets zegt of doet waar je later van denkt…..was dat nu nodig? Helaas kan je dit dan niet terugdraaien en zijn de gevolgen wellicht een volgend probleem (met irritatie) en de vicieuze cirkel is gestart.

Waar komt boosheid eigenlijk vandaan en wat kan je ertegen doen? Boosheid heeft een biologische functie welke veroorzaakt door de basiswerking van ons brein. Waar is ons brein met name voor ontwikkelt? Overleven! Ons brein stamt nog uit de oertijd toen overleven niet zo evident was als nu. In de oertijd moest de mens continu alert zijn voor de gevaren die altijd en overal aanwezig konden zijn. Als er dan een gevaar ontstond, zorgde angst of boosheid dat we tijdelijk sterker werden om te kunnen vechten of vluchten. Daarna konden we weer ontspannen en verder gaan.

In de huidige tijd is deze alertheid nauwelijks meer nodig. De gevaarlijke tijger leeft tegenwoordig veilig achter tralies in de dierentuin en de giftige slang is opgesloten achter glas. Echter die irritante klant, collega, automobilist hebben hetzelfde effect. Daarbij opgeteld de dagelijkse eisen van bereikbaarheid via telefoon, e-mail, app en de dagelijkse stroom aan informatie via de social media, zorgen voor een hoog stressniveau. Een verhoogd stressniveau zorgt dat onze hartslag versneld, bloeddruk verhoogd en we klaar zijn om te rennen of te vluchten. Logisch dus dat we snel geïrriteerd zijn en boos kunnen reageren in deze wereld…terwijl er vaak nauwelijks iets echt aan de hand is.

Het is dus “normaal” en biologisch te verklaren waarom we regelmatig geïrriteerd zijn en boos reageren. De vraag die je je nu wellicht stelt is of hier iets aan te doen is. Wie wil immers boos zijn? Niemand toch! Als je je realiseert dat boos zijn een natuurlijke reactie is op de wereld waarin we leven, hoef je in ieder geval niet meer boos te zijn op jezelf. Je kon er niks aan doen! Daarbij is het inzicht dat jij de wereld anders ziet dan iemand anders ook interessant. Vaak ontstaan discussies of conflicten vanuit de gedachte dat het onderwerp voor beide helder en eenduidig is. Dat is echter nooit zo! Dat is lachten. Zijn we dus boos om iets wat vaak dus nergens op gebaseerd is.

Inzichten in de werking van ons brein laten zien dat veel reacties en gevoelens logisch zijn. Gelukkig geven deze inzichten ons ook de kans om hier anders mee om te gaan. De wetenschap laat zien dat we ons gevoel, denken en handelen kunnen veranderen. Ook de manier waarop we op anderen reageren en dus ook op wel/niet boos worden. Maandelijks organiseren wij rond de tafel sessies over dergelijke onderwerpen. Interesse om eens vrijblijvend deel te nemen? Ga dan snel naar onze website gewoonlekkerleven.nl.

In onze Westerse wereld leven velen hun leven als een “rat race”. Tegelijkertijd verlangen velen naar rust, zingeving en geluk. Meer dan een miljoen mensen met burn out klachten in Nederland en hetzelfde aantal geldt voor het aantal mensen dat anti-depressiva slikt. Bizar toch?!. Stress is een veelgehoorde oorzaak. Maar wat is stress eigenlijk en hoe kunnen we hiermee omgaan in deze steeds sneller veranderende wereld?

Oerbrein en overleven

Ons oerbrein is gemaakt om ons te helpen overleven. Daarom is ons brein altijd op zoek naar gevaar. Als er vroeger gevaar was, bijvoorbeeld een tijger of een giftige slang, “kidnapte” de amygdala (in ons limbisch brein gelegen) ons denken en maakte o.a. het stresshormoon cortisol aan. Onze hartslag en bloeddruk ging omhoog evenals de bloedsuikerspiegel. Hierdoor werden we tijdelijk sterker en sneller zodat we konden vechten of vluchten. Binnen een kwartier was het gevaar vaak geweken en kwamen we tot ontspanning. Dit mechanisme werkt in deze tijd nog steeds en is prima als je oversteekt en er komt met grote snelheid een bus aanrijden. Echter dit mechanisme treedt ook in werking als je een vervelende collega hebt, een berg mails moet beantwoorden en veel targets hebt. In onze 24 uurs economie waar alles ook goed, snel en mooi moet, is er chronische stress ontstaan. Wat zijn de gevolgen?

Gevolgen stress

Chronische stress zorgt voor een constante aanmaak van stresshormonen. Deze hebben vele nadelige invloeden op ons lichaam. Een belangrijke is dat het ons immuunsysteem, ons vermogen om ontstekingen tegen te gaan en om sneller te herstellen onderdrukt. Allerlei belangrijke lichamelijke processen, waaronder bijvoorbeeld de spijsvertering,  gaan “on hold”, omdat overleven belangrijker is dan je maaltijd verteren. Omdat deze stress chronisch is worden minder voedingsstoffen opgenomen en je lichaam gaat leven op reserves. Een gevolg hiervan is dat je trek krijgt in suikers en zoetigheid waarmee je automatisch in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Een logisch gevolg dat we in deze tijd wel ouder worden, maar de manier waarop dat gebeurd niet de manier is zoals we zouden willen. Dit is allesbehalve “gewoon lekker leven”.

Breinkennis

Hoe zouden we hiermee dan moeten omgaan? Wat zijn oplossingen? De afgelopen 10 jaar is de wetenschappelijke kennis over de werking van ons brein enorm gegroeid. Dit is met name veroorzaakt door allerlei technische ontwikkelingen waardoor we “real time” in ons brein kunnen kijken. Deze inzichten geven de oplossingen! Als we weten hoe ons brein werkt, waarom we doen wat we doen, biedt dit het antwoord op hoe we ons leven ten goede kunnen veranderen. En dat willen velen. Wij beseffen dat er vele coaches en consultants zijn die zeggen dat je je “mindset” moet veranderen om gezond en gelukkig te zijn. Maar vaak zijn de adviezen, tips en technieken symptoomoplossingen. Belangrijker is om de oorzakelijke kant te bekijken en deze zit in de werking van ons brein. 95 tot 98% van onze gevoelens, gedachtes en daarmee onze dagelijkse beslissingen gebeuren vanuit ons onderbewuste. Deze kan je dus niet veranderen door even te zeggen dat het “anders” moet. Gelukkig bestaat er neuroplasticiteit, hetgeen betekent dat binnen 30 tot 60 dagen we het geprogrammeerde en gestandaardiseerde voelen, denken en handelen kunnen veranderen. Gelukkig zijn is dus voor iedereen met een gezond stel hersens mogelijk. Iedereen dus aan de breinkennis.

Geïnteresseerd in wat kennis van de werking van ons brein kan betekenen voor jouw gewoon lekker leven? Wij organiseren regelmatig “rond de tafel” sessies over dit onderwerp. Schrijf je gerust vrijblijvend in.

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video