Skip to content

ONDERNEMER

blogs

Hoeveel ondernemers spreek ik die ogenschijnlijk (maatschappelijk) succesvol zijn? Velen. Ben jij ook zo’n ondernemer: Hard werken, volledig verantwoordelijkheid nemen en gefocust op omzet en marge? Maar vind je het echt leuk? Is dit het leven wat je zo graag wilde leven?

De laatste tijd stel ik regelmatig de vraag: zou je je kinderen adviseren je bedrijf over te nemen? Wat is het gemiddelde antwoord denk je? Nee, is het eerlijke en tegelijk harde antwoord. Wat zeg je namelijk met dit antwoord? Volgens mij zeg je dat je je kinderen een ander leven gunt, ofwel dat je zelf niet volledig gelukkig bent met het leven als ondernemer zoals je nu leeft.

Waar zit de oorzaak? Veel gehoorde antwoorden zijn dat ondernemerschap te veel tijd vraagt waardoor er een disbalans ontstaat tussen privé en zakelijke tijd, of dat ondernemers aangeven veel te “moeten” en veel taken hebben die ze eigenlijk niet leuk vinden. Een ander veel gehoord antwoord is het gevoel te hebben altijd het goede voorbeeld te moeten zijn en vaak “alleen” te staan in het bedrijf. Veel ondernemers klagen over tijdsdruk, hectiek en stress. Wat doet dat met hun “gewoon lekker leven”. Een 6 of kleine 7 geven ze dan als cijfer voor hun leven. Vroeger op school wellicht prima, maar voor het leven?

Het belangrijkste gemis lijkt zingeving te zijn. Waarom doe ik wat ik doe? Wat vind ik leuk te doen? Hebben mijn inspanningen waarde? Als ik later terugkijk op mijn leven…zou ik dan dezelfde keuzes maken?

De werking van ons brein zorgt dat we voelen, denken en handelen vanuit geautomatiseerde programma’s. De gedachtes van gisteren zijn de gedachtes van vandaag. Veranderen vraagt om andere gedachtes en dat past dus niet bij dit mechanisme. Logisch dat we blijven hangen in ons huidig voelen, denken en handelen. Zeker ook als we beseffen dat veranderen betekent een stap te moeten maken naar het “onbekende” en ons brein deze stap zal saboteren, omdat het brein een enorme afkeer hiervoor heeft.

Dankbaar voor de recente  inzichten vanuit de wetenschap die laat zien hoe ons brein werkt en tevens laat zien dat we onze gevoelens, gedachtes en handelen kunnen veranderen!

Hoe dan, hoor ik velen zeggen. Allereerste dogma die ik adviseer te doorbreken: laat los dat je het alleen moet doen. Ondernemerschap vraagt flexibel zijn en kennis, kunde en ervaring hebben op vele gebieden. Hoe zorg je dat je op de juiste manier reageert, communiceert en handelt? Werk met een klankbord en bij voorkeur een klankbord die begrijpt hoe de hersenen werken. Dit klankbord kan zorgen dat je vanuit een ander perspectief kan denken en daarmee zorgt dat je niet in dezelfde valkuilen stapt. Dit klankbord kan zorgen dat je je niet alleen hoeft te voelen op momenten dat het lastig is en je altijd vertrouwen kan hebben, omdat je een “backup of secure base” hebt, zoals sommige klanten van ons noemen.

Dit in combinatie met het feit dat je wel degelijk kan veranderen, is de versie van wie jij wilt zijn dus bereikbaar. Een interessante reis die vooral leuk en bereikbaar is als je het samen doet. Durf te investeren in jezelf, gun jezelf de steun om “gewoon lekker te leven” en wordt de ondernemer, partner, ouder, vriend,…..die je graag wilt zijn. Gewoon lekker leven….om later geen spijt te hebben. Het is tijd voor actie, maak je keuze, juist nu! Ondernemer: onderneem!

Interessante onderzoeken laten zien dat deels thuiswerken verfrissend kan werken en goed is voor focus, creativiteit en efficiency. Maar wat zijn de gevolgen van “full time” thuis werken? Wat zijn de gevolgen voor werkplezier en productiviteit? En belangrijker: wat kan ik als leidinggevende doen om betrokkenheid te behouden en/of te creëren?

Laat ik bij het antwoord enkele hersenwetten toepassen. En dan begin ik bij een belangrijke veroorzaker waardoor de letterlijke “afstand” met de thuiswerker ook een figuurlijke wordt. Angst werkt drie keer sterker in ons brein dan liefde, dankbaarheid of blijdschap. Logisch dus eigenlijk dat leidinggevenden bij gedwongen thuiswerken van het team vanuit angst regeren. Dit is biologisch bepaald! Dus het brein denkt en handelt vanuit angst wat betekent dat het logisch is dat stresshormonen aangemaakt worden bij de vragen: is mijn teamlid echt aan het werk? Hoeveel uur zou er gewerkt worden? Zal de kwaliteit van werken voldoende zijn? Men zegt dat er te veel werk is, maar is dat echt zo?

In het algemeen gesteld zijn leidinggevenden snel geneigd te denken dat thuis onvoldoende productief gewerkt wordt. Hierop wordt bewust en onbewust gestuurd waardoor communicatie al snel gebeurd vanuit wantrouwen i.p.v. vertrouwen en vrijheid van werken omgezet wordt in een “gevangenis” van regels, lijstjes en deadlines.

Vanuit de biologische werking van het brein een logische reactie, maar natuurlijk dodelijk voor werkplezier, effectiviteit en zingeving. Door te beseffen hoe ons brein werkt, kunnen we deze natuurlijke werking ombuigen en in ons voordeel veranderen. Maak hierbij gebruik van andere hersenwetten! Graag bespreek ik er een paar.

Alles staat en valt volgens mij bij het fundament: de wet van intrinsieke motivatie. En of je nu thuiswerkt of niet, onze maatschappij is veelal financieel georiënteerd waardoor velen werken vanuit extrinsieke motivatie (lees geld) i.p.v. intrinsieke motivatie (lees zingeving en passie). Stel jezelf als leidinggevende vragen als: waarom doen we ons werk en waarom is dit belangrijk? Wie helpen we met ons product of onze diensten? Wie wordt er blij van? Zorg dat je eerst zelf intrinsiek gemotiveerd bent om met breinvriendelijke communicatie dit te achterhalen bij je team.

Waarom werkt jouw teamlid? Wat vindt hij of zij leuk en kan hij of zij goed? Intrinsiek gemotiveerde mensen willen resultaat behalen, omdat ze weten waarom ze iets doen en welke zinvolle betekenis hun werk heeft. Dan maakt het al veel minder uit waar het werk gebeurd! Zorg als leidinggevende dat je teamleden zelfbeschikkingsrecht hebben bij het uitvoeren van hun werk. Zorg dus dat ze voldoende vrijheid hebben om te bepalen hoe, waar en wanneer ze hun werk doen. Ik hoor je al denken: wordt het dan geen chaos? Dat hoeft niet! Als duidelijk is waarom gewerkt wordt, doelen gesteld zijn en duidelijke kernwaarden waaraan een ieder zich verbindt, kan vanuit die kaders gewerkt worden.

Is er dan gevaar van vereenzaming thuis? Uiteraard. Echter wees creatief. Hoe behoud je online contact? Als leidinggevende is het jouw taak hier creatief mee om te gaan. Organiseer bijvoorbeeld dagelijks een  “5 minuten” overleg om hoogte en dieptepunten te bespreken en realiseer je hierbij dat gedeelde smart halve smart is. Even 5 minuten samen kunnen klagen over lastige kinderen thuis, zorgt dat je al wat stress kwijt bent en je wat gemakkelijker verder kan. Steun elkaar, geef elkaar tips of bespreek anekdotes. Ook online is verbinding mogelijk, echter dat zijn we nog niet zo gewend. Als leidinggevende is het dus noodzakelijk te veranderen ook al wil het brein dat niet, want dat kost energie. Ook hierbij is bewustwording de eerste en belangrijkste stap. Weet hoe jouw brein werkt, dan weet je ook hoe het brein van jouw teamleden werkt.

Leven vanuit vertrouwen is voor ons brein moeilijker dan vanuit wantrouwen, maar geeft zoveel meer voldoening en resultaat. Iedereen kan dit leren, echt! Laten we het met elkaar eens zijn dat de intentie van ieder mens positief is (alhoewel dit soms lastig te begrijpen is). Een aanrader hierbij is het boek te lezen van Rutger Bregman met als titel “de meeste mensen deugen”. Een ander interessant boek welke ik jaren geleden las is de “Dreammanager”. Het verhaal gaat over een schoonmaakbedrijf die jaarlijks te maken heeft met een hoog verzuim en mensen die uit dienst gaan. Een interessante vraag die één van de leidinggevende stelde was: hoe komt het dat ongeveer 10-15% van onze medewerkers wel al langer in dienst zijn? Laten we het ze zelf vragen, was het simpele antwoord. En wat bleek: een van de antwoorden luidde: “als ik hier nog enkele jaren werk, ben ik de eerste persoon in de familie die een eigen huis kan kopen”. Daarom ga ik elke dag met plezier naar het werk. Het kan ook zijn dat het werk dromen van mensen kunnen faciliteren. Ken jij de dromen en doelen van jouw mensen? Misschien een goed idee om daar eens te starten en kijken wat jouw bedrijf daarin kan betekenen.

Zoals simon Sinek stelt in de “golden circle”: “begin with why”. En achterhaal niet alleen de “waarom” van je eigen bedrijf, maar ook de “waarom” van je teamleden. Voeg daar breinkennis aan toe, werk vanuit een bedrijfsstrategie op één A4 en resultaten zullen als logisch gevolg ontstaan.  Uiteraard niet alleen toepasbaar binnen het MKB, maar uiteraard ook binnen de sport, schoolwezen, het gezin, etc. Gewoon Lekker Leven = ook Gewoon lekker Werken.

Personeel: een zegen of een last?

(en welk verschil kan inzicht in de werking van ons brein hebben)

Uit onderzoek van Gallup (Amerikaans onderzoeksbureau) blijkt in 2017 dat slechts 15 procent van de werknemers wereldwijd zich betrokken voelt bij hun werk. In West-Europa is de betrokkenheid nog lager (10%). 1.3 miljoen Nederlanders hebben burn out klachten als gevolg van werkstress. Vele ondernemers klagen over personeel: ze zijn niet te vinden of ze doen niet het werk wat ze van hen verwachten. Kortom: frustratie, hoge kosten en verlies aan energie. Kan het anders?

Plan

Een interessante vraag waarbij ik regelmatig aan ondernemers de vraag stel wat hun plan is m.b.t. personeel:

  • Hoe trek je nieuw personeel aan?
  • Hoe bind je je personeel?
  • Meet je of je personeel blij is met het werk en de werkomgeving?

Een veelzeggend antwoord is dat vele ondernemers wel “ongeveer” een plan hebben, maar slechts een enkeling heeft een uitgewerkt plan op papier! En als er dan al een plan is, is deze vaak gebaseerd op een 2 jaarlijks (pop) gesprek welke weinig inspirerend is.

Ja zeggen en nee doen

De urgentie van de aanwezigheid van een plan is vaak evident. Maar hoe stel je dan zo’n plan op? Waar zou een dergelijk plan op gebaseerd moeten zijn? Interessant is om te begrijpen hoe ons brein werkt. Immers: als wij begrijpen hoe ons brein werkt, weten we automatisch hoe het brein van ons personeel werkt! En daar kunnen we natuurlijk ons voordeel mee doen, want daar gaat het vaak fout! We denken te begrijpen wat een ander denkt, vindt of gaat doen, maar in de praktijk blijkt iets heel anders. Een van de basisinzichten vanuit de werking van ons brein is dat 95 tot 98% van ons gedrag geautomatiseerd is. Ja zeggen betekent dus niet automatisch ja doen! Met alle mogelijke frustraties als gevolg. Je kunt het de ander dus niet kwalijk nemen als hij of zij ja zegt, maar door geautomatiseerd gedrag nee doet! Met dit inzicht hoef je dus niet boos of gefrustreerd te raken. En wat heeft dit inzicht voor gevolgen? Als we boos worden, maken we stresshormonen aan. Deze hormonen zorgen dat we (nog) minder toegang hebben tot onze intelligentie en de kans dat we iets “verkeerds” zeggen of doen, vergroot enorm. Daarbij zijn deze hormonen besmettelijk dus de kans dat onze gesprekspartner ook boos of gefrustreerd raakt, is groot. Bedenk zelf maar wat de gevolgen zijn voor het plezier in het werk, het aantal fouten wat wordt gemaakt en de klanttevredenheid.

Hersenwetten

Bovenstaande is slechts één inzicht van de vele in de werking van ons brein. Er bestaan universele “hersenwetten”. Als je je als ondernemer of leidinggevenden hieraan houdt, zal het resultaat enorm zijn. Benieuwd naar deze wetten en wat deze voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen? Regelmatig organiseren wij “rond de tafel” sessies met als onderwerp: breinkennis als basis voor succesvol ondernemerschap. Wees van harte welkom om eens deel te

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video