top of page

Cadeau: korten van pensioen en stoppen met pré pensioen

Afgelopen week was het groots in het nieuws: in 2021 zullen verschillende pensioenfondsen genoodzaakt zijn om te korten op de uitkeringen. I.p.v. te indexeren worden de pensioenen niet gelijk gehouden, maar zelfs gekort: belachelijk, schandalig, diefstal! Een drietal veel gehoorde kreten bij bovengenoemd pensioennieuws. Graag laten wij een geheel ander geluid horen en delen onze visie die direct de oplossing zal zijn voor het grote pensioenprobleem…..alhoewel: is er wel een probleem?


Beste van de klas

Afgelopen week bleek uit andere berichtgevingen dat Nederland nog steeds het beste pensioenstelsel heeft van de wereld. Bizar dat we klagen over ons stelstel, toch? Vele miljarden zijn gereserveerd om pensioenen niet alleen nu maar ook later te kunnen betalen (1.560 miljard euro). Een duizelingwekkend bedrag. Toch blijkt dit niet voldoende te zijn en moet gekort worden. Het beste zijn van de klas betekent dus conform de norm van ons Nederlanders nog niet dat het voldoende is. Mogen we dan voorzichtig constateren dat we verwend zijn met een (te) goede pensioenvoorziening en dat de betaalbaarheid logischerwijs niet meer kan in deze tijd? Is het wellicht de uitdaging om onze mindset te veranderen omtrent pensioen en te accepteren dat we niet meer eerder kunnen stoppen met werken, wellicht langer door moeten werken en dat met een lagere uitkering?


Gewoon Lekker Leven (pensioen)visie

Alweer enkele jaren geleden nam ik deel aan een les op de Nyenrode universiteit waar prof. Dr. Paul de Blot les gaf. Op het moment van les geven was Paul 93 jaar oud! Helaas overleed Paul afgelopen december op 95 jarige leeftijd. Paul is voor mij het voorbeeld van de oplossing voor het “pensioenprobleem”. Op 93 jarige leeftijd zag ik een man vol vuur, passie en met energie zijn ervaring, kennis en passie delen met studenten. Een interessante vraag is of niet in iedereen een “Paul de Blot” schuilt. Ieder mens wordt toch geboren met zijn of haar talent en doet tijdens het leven ervaring op. Ieder mens kan toch van waarde zijn bij het delen van zijn of haar talent, passie en ervaring. Waarom gaan we dan zo slecht om met de groep “senioren”? Ze kunnen niet meer mee met de tijd, hoor ik regelmatig. Is dat zo? Misschien niet op de manier zoals de jongeren leven. Maar zouden de “senioren” een enorme waarde kunnen hebben als zij hun (professionele) expertise kunnen overbrengen? Is de uitdaging wellicht deze “senioren” te begeleiden naar een andere invulling van hun carrière na een bepaalde leeftijd. Gevolg: met energie en plezier kunnen zij door werken en geld blijven verdienen, raken minder geïsoleerd in de maatschappij en blijven daarmee vitaler en zullen minder beroep doen op de gezondheidszorg. Hun leven heeft immers nog volop zin! De jongeren krijgen niet alleen alle technologische ontwikkelingen mee vanuit huidige opleidingen, maar krijgen ook “les” door ervaren mensen die met inspirerende anekdotes het vak kunnen overbrengen!


Financieel gevolg

Als je werk doet wat je goed kan en leuk vindt, wil je daarmee toch niet stoppen? Laten we hier eens over nadenken en het pensioenprobleem wordt vanzelf opgelost. Investeer een deel van de vele miljarden die aanwezig zijn in de fondsen in de begeleiding van deze interessante groep “senioren”. Weg wens voor pré pensioen en een lager pensioen is ook niet erg, omdat er nog (gedeeltelijk) gewerkt wordt. De uitdaging is natuurlijk: vindt maar werk dat past bij je passie en talent en bedenk hoe je deze kan inzetten voor anderen. Interessant daarbij is deze groep “senioren” de basiswerking van het brein te leren. Waarom? Dan hebben ze inzicht waarom ze denken en handelen zoals ze doen en begrijpen ze tegelijk hoe anderen denken en handelen. Ervaring te combineren met deze breinkennis, geeft de unieke kans om op een breinvriendelijke manier van waarde te kunnen blijven. Voeg hierbij een gedegen financieel plan toe welke een fundament geeft om vanuit rust en inspiratie een prachtig nieuwe levensfase te beginnen. En dit in tegenstelling tot de alarmerende cijfers waaruit o.a. blijkt dat pensionering de kans op het vaststellen van minstens één lichamelijke aandoening met wel 60% doet toenemen. Nee! Weg met pensioneren, gewoon lekker leven!


Geïnteresseerd om hier eens verder over te praten? Neem gerust vrijblijvend contact op. Ons idee is om in 2021 een “rond de tafel” sessie te organiseren over dit onderwerp. Interesse? Graag horen wij dit ook.

bottom of page