top of page

Energie en vitaliteit door “gewoon adem te halen”

Wat hebben we nodig in tijden van onzekerheid, crisis en wantrouwen? Juist het tegenovergestelde! Fit, energiek en vol zelfvertrouwen zijn. Naast de pijlers persoonlijk leiderschap en geld is vitaliteit een cruciale pijler om “gewoon lekker te leven”. Graag deel ik een relatief eenvoudige manier om je energie en ook je immuunsysteem een boost te geven: gewoon lekker rustig ademhalen is het devies! Graag deel ik mijn ervaring.


Het is alweer vier jaar geleden dat ik, na contact te hebben gehad met Koen de Jong (o.a. schrijver van het inspirerende boek “verademing”) onderweg was naar Nico van der Breggen. Nico is o.a. specialist in ademhaling. Nico zijn praktijk is gevestigd in Amsterdam en ik ging ervan uit dat ik daar in een kleine twee uur vanuit Zeeland zou moeten kunnen zijn. Denken resulteert niet altijd in realiteit en zo kwam het dat ik op het tijdstip van de afspraak midden in de Jordaan aan het zoeken was naar de locatie en parkeerplek. Ik had me vooraf niet gerealiseerd waar ik in Amsterdam moest zijn en dat er veel kleine en eenrichtingsverkeer wegen zouden zijn. Kortom: met enige stress was ik 10 minuten te laat op de afspraak.


Nico ontving me vriendelijk en voor zover ik me herinner sloot hij gelijk wat meetapparatuur aan voor de test die ik zou ondergaan. Nico zou zo bij mij terug zijn en ik kon ondertussen even de krant lezen en tot rust komen. Na een prettig kennismakingsgesprek mocht ik ook nog even een flinke inspanning leveren op de home-trainer. Het maximale werd gevraagd om eruit te halen en toen ik echt niet meer kon, mocht ik uitfietsen en was de test afgerond. Nu even wachten op de uitslag.


Ik weet van mezelf dat ik goed in conditie ben en “goed wil scoren”. Met interesse wachtte ik de testuitslagen af en wat bleek: ik ademde te vaak! Veel mensen ademen 16 tot 20 keer per minuut (in rust), zelf zat ik op 14, terwijl 6 tot 8 keer per minuut voldoende is in rust. Wat betekent dit? Het alertheidscentrum is te snel en vaak te actief. Ik ben in een continue staat van alertheid waardoor ik niet voldoende terug kom in mijn “rust-modus”. Dit werkt uitputtend en heeft impact op de energiehuishouding. Als beeldvorming begreep ik dat ik, terwijl ik in de rust modus was, het gevoel creëerde te fietsen met 20 km/uur tegenwind. En dat kost onnodig veel energie, gaat ten koste van mijn humeur, creativiteit en oplossend vermogen. Daarmee bestaat het gevaar in een negatieve cirkel te komen en chronische stress te ontwikkelen…..door simpelweg onbewust te vaak adem te halen op een dag.

De oplossing? Simpel: minder ademhalen. Zijn er technieken voor? Jazeker. De meest eenvoudige tip die ik meekreeg was langer uit te ademen dan in te ademen. Twee keer per dag 5 minuten deze oefening te doen en dat 100 dagen volhouden (komt mooi overeen met het maken van nieuwe neurale netwerken) zodat je het daarna onbewust doet. Alleen deze 10 minuten investering, leveren een belangrijke verhoging op van mijn energie en daarmee plezier, creativiteit en sterker immuunsysteem. Daarbij ontving ik van Nico een aanvullend plan hoe en in welke hartslagzones te trainen. Voor geïnteresseerden zeker een aanrader, maar alleen al door bewuster en minder vaak adem te halen, creëren we meer energie en vitaliteit. Gewoon lekker doen dus. In volgende blogs zal ik verder ingaan op het effect op ons hart en wat kou voor positief effect kan hebben op onze energie en immuunsysteem. We kunnen zoveel doen om letterlijk en figuurlijk goed in ons vel te zitten. Waarom horen we Mark Rutte en Hugo de Jonge hier eigenlijk niet over?

Recente blogposts

Alles weergeven

Waar is mijn passie?

Leef jij vanuit passie? Durf jij te zeggen dat jij voelt, denkt en handelt vanuit pure passie? Leef jij je mooiste leven? Fascinerend is de reactie als je deze vraag aan mensen stelt! Een groot vraa

Comments


bottom of page