top of page

Louis van Gaal en Jürgen Klopp als inspiratiebron voor de accountant/boekhouder

Wat valt de laatste drie maanden op? We hebben een behoorlijk aantal nieuwe klanten mogen verwelkomen. Hartstikke mooi natuurlijk. Tijdens de kennismakingsgesprekken ontdekten wij een rode draad bij de klanten die ondernemer zijn: er is er geen enkele die daadwerkelijk weet hoe zijn of haar bedrijf er echt (financieel) voorstaat, concrete doelen zijn niet gesteld en wat “het” plan is naar “gewoon lekker leven en ondernemen” ontbreekt volledig. Waar praten jullie dan over met je accountant/boekhouder vragen wij dan? We nemen de cijfers wel door, aangiftes worden gedaan en belasting betaald. Maar grofweg houdt het daarmee op. Hoe teleurstellend!


Twee iconen uit de trainerswereld van het voetbal zijn echte inspiratiebronnen voor ons concept bij Gewoon Lekker Leven. Louis van Gaal sprak jaren geleden al over zijn “totale mens principe”. Van Gaal pretendeert naast het zien van de voetballer vooral ook te kijken naar de mens in de voetballer. Wie is deze persoon, hoe ziet zijn thuissituatie eruit, wat zijn de doelen? Dat is precies wat wij met onze klanten ook voor ogen hebben. Omzet, winst en marges zeggen niet zoveel. Deze zeggen pas wat als we weten welk mens verscholen zit in de ondernemer. Wat zijn de dromen, doelen en wensen van de ondernemer. Wat maakt hem of haar gelukkig? Hoe ziet “gewoon lekker leven” eruit? Dat gaat veel verder dan het doen van een aangifte! Welke rollen heb je nog meer te vervullen als ondernemer? Je bent toch ook vooral partner, wellicht vader of moeder, zoon of dochter, vriend, familielid, etc. Hoe kijk je terug op je leven als je nog 24 uur te leven zou hebben? Wat heb je gemist? Welke keuzes had je willen maken….om later geen spijt te hebben? Wij zijn fan van het totale mens gedachte van Van Gaal en integreren deze filosofie in onze unieke werkwijze.


Als tweede icoon belichten we graag Jürgen Klopp. Ondanks het feit dat het dit jaar wat minder goed loopt m.b.t. de resultaten bij zijn ploeg Liverpool, heeft Klopp voor prachtige resultaten gezorgd bij deze club. Maar gaat het om de resultaten? Of heeft Klopp een andere visie. Een bekende uitspraak van Klopp is: “I feel like i’m the only one who believes in training. The rest only believes in transfers”. Ofwel: Klopp gelooft in de lange termijn en ziet het als zijn taak om het team en de organisatie te ontwikkelen. De uitslag van een wedstrijd is het resultaat van een proces! Daarbij heeft Klopp spelprincipes ontwikkelt waarbij de vrijheid, het plezier in het spelletje voorop staat. Zijn counterpressing zorgt dat zijn spelers fouten kunnen en mogen maken, omdat iedere speler weet dat het team zijn fout zal herstellen. Wat een vertrouwen en juist dat is nodig om te ontwikkelen en groeien. Wij geloven bij de ondernemer dat winst van het bedrijf het resultaat is van een proces. Als je waarde creëert voor je klanten zal het logisch zijn dat je winst gaat maken. Daarbij geloven wij met een actuele boekhouding en weten hoeveel nodig is om “gewoon lekker te leven” een fundament gelegd is om in vrijheid keuzes te kunnen maken. Ongelofelijk dat weten hoeveel winst nodig is tot nu toe bij geen enkele nieuwe klant bekend was. Gevolg? Vooral hard werken en doorgaan in de ratrace. Maar doorgaan tot waar en wanneer? De combinatie van bepalen wat je concrete doel is en ieder kwartaal weten of dit gehaald wordt, zorgt voor de mogelijkheid om keuzes te kunnen maken, “fouten” op tijd te herstellen en vooral te genieten van het proces. Klopp heeft een zeer ervaren team om zich heen en laat zichzelf ook begeleiden. Er zijn weinig ondernemers die dat doen terwijl vele ondernemers zeggen: “ondernemen is net topsport”. Wij denken dat vele ondernemers dan nog veel kunnen leren van de topsportwereld.


Al met al denken wij: wat een gemiste kans voor vele accountants en boekhouders die zich vooral bezighouden met aangiftes en fiscaliteit. Kijk verder, creëer een concept van duurzame meerwaarde waarbij zingeving een logisch gevolg is. Wij zijn blij met “onze driehoek” methode en met jullie klanten die hier bewust voor kiezen.

Benieuwd wat de lessen van de Van Gaals en Klopps in deze wereld verder voor jouw bedrijf en leven kunnen betekenen? Sparren hierover is iets wat we graag doen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Prinsjesdag - wat verandert er?

Ook met een "demissionair kabinet" is de derde dinsdag van september gewoon Prinsjesdag en worden de fiscale plannen duidelijk gemaakt. In de bijlage onderaan, de uitwerking hiervan. Opvallend vinden

Het is wel een ding om te stoppen

1 maart 2022 was het definitief. Paul en Carolien Sanders en Robert Felius verkochten hun restaurants Tamboer en Hildernisse in Middelburg. Nu een jaar later blikken we terug op ondernemerschap in d

2023: Goed nieuws!

Na jaren met Corona, oorlog, inflatie, energiecrisis, tekort aan materialen, personeelstekort is er voor dit jaar goed nieuws. En het goede nieuws komt uit China. 2023 blijkt namelijk vanuit de Chin

Comments


bottom of page