top of page

Ranomi Kromowidjojo: Lessen van een Olympisch kampioen

De vakantieperiode zit er voor velen op en we pakken ook de draad weer op met inspirerende blogs/nieuwsberichten. Tijdens de afgelopen zomerperiode zijn er interessante gesprekken geweest waarbij we merken dat ons concept ook steeds meer omarmt wordt binnen de wereld van de topsport. Geweldig dat wij hen kunnen inspireren en waarde kunnen toevoegen, maar ook wij kunnen van hen leren. Hierbij een inkijkje in het gesprek van Maurice met Ranomi Kromowidjojo.



(augustus 2023, geschreven door Maurice)


De vakantieperiode zit er voor velen op en we pakken ook de draad weer op met inspirerende blogs/nieuwsberichten. Tijdens de afgelopen zomerperiode zijn er interessante gesprekken geweest waarbij we merken dat ons concept ook steeds meer omarmt wordt binnen de wereld van de topsport. Geweldig dat wij hen kunnen inspireren en waarde kunnen toevoegen, maar ook wij kunnen van hen leren. Hierbij een inkijkje in het gesprek van Maurice met Ranomi Kromowidjojo.

Is het leven van een topsporter een “gewoon lekker leven”? Betekent olympisch goud halen “gelukkig” zijn? Wat maakt het dat Ranomi ogenschijnlijk met gemak wist te stoppen met haar zwem carrière en niet, zoals vele anderen, in een zwart gat terecht kwam? Welke inzichten biedt Ranomi ons? Hierbij enkele inzichten van een uitgebreid gesprek in de stad waar Ranomi vele trainingsuren verrichte (Eindhoven).


In een warm gezin groeit Ranomi op in het Noorden van Groningen. Haar zwemtalent is al snel duidelijk. “Ik hou van water” is een mooie uitspraak van Ranomi. Ze kan goed zwemmen, maar vindt het ook geweldig om te doen! Dat lijkt een randvoorwaarde om te presteren, willen leren en blijven oefenen. Daarbij zorgt de fijne kindertijd dat Ranomi opgroeit met vertrouwen in zichzelf. En dat laatste is een andere randvoorwaarde. Laten we ons het leven van een topzwemster namelijk niet romantiseren! Op 15 jarige leeftijd vertrekt Ranomi naar Eindhoven om daar op zichzelf te gaan wonen zodat ze met de besten in het land kon gaan trainen. Met een minimum financieel budget wordt ze snel zelfstandig. In oude interviews lees ik dat Ranomi “eigenzinnig” wordt genoemd. In Nederland hebben we daar moeite mee. Mijn idee is dat als je zelfvertrouwen hebt, weet wat je wilt en daarvoor opkomt dit juist een belangrijke voorwaarde is om te presteren. Dat noemen “sommigen” eigenzinnig, maar ik noem dat liever zelfverzekerd.


Wat is het voordeel van een beperkt financieel budget? Ranomi geeft hierop als antwoord dat je snel zelfstandig moet worden en leert keuzes te maken en te plannen. Je kan niet zomaar alles kopen. De gekte die we weleens zien bij jonge profvoetballers is dus geen risico bij de zwemmers. Dat het lage budget ook een negatief aspect met zich meebrengt onderschrijft Ranomi. Echt gezonde voeding is namelijk onbetaalbaar. Is de situatie van nu (financieel) anders dan tijdens de tienerjaren van Ranomi? Nauwelijks is het antwoord. Bizar eigenlijk hoe we dus met vele toptalenten omgaan in Nederland.


Een ander inzicht wat ik kreeg tijdens het gesprek is het grote verschil tussen de passie, daadkracht en eigenaarschap van Ranomi en zoals we tegenwoordig naar onze tieners kijken. De huidige tienergeneratie wordt gezien als lui en die graag het “perfecte plaatje” willen, maar niet bereid zijn daar moeite voor te doen. Volgens mij is opvoeding hier een belangrijke oorzaak en juist daar ligt de huidige uitdagende taak van Ranomi. De huidige talenten inspireren en voorzien van inzichten wat nodig is om het beste uit jezelf te halen. Ranomi koos na haar zwemcarrière bewust geen zwemtrainer te worden, maar als mentor aan de slag te gaan.


Wat maakt Ranomi tot een geweldige mentor? Uiteraard heeft ze zelf ervaren wat nodig is om de hoogste trede op het podium te betreden. Maar de weg die zij zelf ging, hoeft natuurlijk niet voor iedereen als “winnend” te gelden. En moet iedereen “goud” halen? Is dat alleen succes? Nee! Wat Ranomi volgens mij echt uniek maakt, is dat zij tijdens haar carriere al plannen maakte voor de tijd na haar carrière. “IK heb geen echte opleiding afgerond” vind ik een bijzonder en bescheiden opmerking. Mijn persoonlijke gedachte bij vele opleidingen is dat ze je regelmatig beperken. Ze laten je denken binnen bepaalde kaders terwijl we allen toch weten dat we voor het unieke en creatieve juist “buiten” de kaders moeten denken. Ranomi is vooral autodidact volgens mij. Luisteren, observeren, lezen, experimenteren. De drive om te leren en beter te worden is de brandstof tot het presteren. In de tijd van haar olympisch goud en ook nu als mentor. En dat geeft Ranomizingeving….zin in het leven en een reden om iedere dag met een glimlach op te staan.


Interessant is dat onze visie bij Gewoon Lekker Leven hiermee overeenkomt. Zorg voor een gezonde financiële basis en ga van daaruit verder ontdekken wat jij leuk vind, goed kan en op professioneel vlak zorgen dat anderen er meerwaarde aan hebben. Gewoon lekker leven betekent vooral ook blijven leren, blijven spelen en vooral ook genieten. Inspirerend boek om hierover te lezen? The Infinite game van Simon Sinek welke ik ontving van Bart Heuvingh, performance coach bij AZ.


Ranomi: dank voor je inzichten, passie en natuurlijk ook de mooie momenten die ik meemaakte toen ik naar je keek tijdens je gouden races. Laten we verdergaan met delen van onze kennis en inzichten om op deze manier onze klanten, jouw talenten en daarmee de maatschappij mooier en gelukkiger te maken.


Recente blogposts

Alles weergeven

Eric van ’t Zelfde: “Relatie brengt prestatie”

Jaarlijks organiseert onze samenwerkingspartner NNEK/Fondsenplatform een “meesterklas”. Tijdens deze dag was Eric van ’t Zelfde één van de sprekers en zijn verhaal boeide enorm! Voor degene die de naa

Gewoon Lekker Luisteren

Deze week een andere blog dan gebruikelijk. Maurice was deze week uitgenodigd in Amsterdam bij Michiel van Vught om deel te nemen aan zijn podcast "Je geld en/of je leven". Maurice vertelt in deze pod

bottom of page