top of page

Vermogensbeheer de drie 'potjes'

Hoeveel geld heb ik nodig om te kunnen stoppen met werken? Dit is één van de basisvragen binnen het financieel levensplan. Een volgende vraag is: hoe dit bedrag op te bouwen? Een andere vraag is: wat als ik mijn financiële onafhankelijkheid al heb behaald door bijvoorbeeld de verkoop van mijn bedrijf, woning, erfenis, etc.?


Hoe ziet onze visie eruit? Allereerst kunnen we het denk ik snel met elkaar eens zijn dat sparen op de spaarrekening (ook nu als de rente wordt verhoogd, maar dat nauwelijks geldt voor de spaarrente) weinig oplevert en dus geen zin heeft. Een alternatief of alternatieven zijn dus gewenst.


De eerste overweging die wat ons betreft gemaakt mag worden is: heb ik het geld echt nodig of heb ik al “teveel”? Uit het financieel levensplan blijkt hoeveel geld nodig is om geen financiële zorgen meer te hebben op bepaalde leeftijd. Het bereiken van deze mijlpaal geeft rust horen wij van velen. Is risico nemen met geld wat je echt nodig hebt om “gewoon lekker te leven” verstandig? Nee, liever niet natuurlijk. Daarom verdelen wij het vermogen bij voorkeur in drie “potjes”.


Potje één: de “rustbox”

De eerste “spaarpot” heeft als doel te zorgen dat je ook na stoppen met werken financieel “gewoon lekker kan leven”. Dit geldbedrag is dus echt nodig. Risico nemen met dit geld? Liever niet dus. Maar met de kennis dat spaargeld nauwelijks iets oplevert zijn alternatieven toch gewenst. In potje één merken wij dat veel mensen beleggen in aandelen, obligaties of in onroerend goed. Een grote groep mensen belegd bij voorkeur zelf rechtstreeks in onroerend goed door het kopen van huizen om deze te verhuren. Is dit een verstandige optie? Beleggers in onroerend goed geven vooral als reden aan voor het kopen van huizen dat ze daarmee echt iets in handen hebben en de huurinkomsten fijn “passief” inkomen zijn.


Wat zeggen de cijfers? Als we diverse onderzoeken erop naslaan dan lijkt de conclusie dat het totaal rendement tussen beleggen op de beurs en in direct vastgoed niet veel voor elkaar onderdoet. De beurs lijkt het in de onderzoeken zelfs net te winnen. Wat zien wij in de praktijk? Koop en verkoop van huizen met een hoge winst en daardoor wordt “het gevoel” bevestigd te kiezen voor onroerend goed. Maar wij horen ook de situaties waarbij een huurder niet betaald, het onderhoud tegenvalt en alle andere kosten zorgen voor een beperkt rendement of zelfs negatief.


Een belangrijk voordeel voor beleggen op de beurs vinden wij dat je geld snel “cash” te maken is. Daarbij kunnen de risico’s binnen beleggen op de beurs zo klein mogelijk gemaakt worden door te beleggen vanuit wetenschappelijke inzichten.


Conclusie bij pot één is vooral: weet wat je doet en wat de risico’s zijn, weet wat je doel is en wanneer je welk bedrag nodig hebt. Pas daar je strategie op aan. Beleg vanuit een strategie en niet o.b.v. speculeren.


Potje twee: de “speculatiebox”

Stel ik heb mijn bedrijf verkocht, of een erfenis gehad waardoor ik (veel) meer geld heb dan nodig. Wat dan te doen? Allereerst is ons advies vooral je financiële onafhankelijkheid te borgen. Zorg dat je een duidelijke strategie hebt voor “potje één”. Geld wat je niet nodig hebt voor “potje één” kan gebruikt worden voor “potje twee” of “potje drie”.

Wij spreken steeds meer mensen die overwegen te beleggen in cryptogeld, allerlei lucratief ogende beleggingsfondsen of bedrijven. Feit bij al deze overwegingen is dat de prognose prachtig lijkt maar dat er nog weinig tot geen historie is. Wij noemen dit deel van vermogensbeheer dan ook speculeren. De kans op rendement is zeker aanwezig, maar de risico’s zijn vaak ook een stuk hoger. “Gegarandeerd” rendement zoals soms weleens beweerd wordt, krijgt niemand! Speculeren is prima als dit bij je past en dit avontuur je leuk vindt. Maar ons advies is dit pas te doen als “potje één “ geregeld is. En dan is er nog een alternatief volgens ons als je “teveel” geld hebt.


Potje drie: de “impact box”

Wat als je geld teveel hebt? Nogmaals: zorg dat je middels “potje 1” je onafhankelijkheid borgt. Een interessant alternatief kan zijn om met je overige vermogen impact te hebben en daarmee zingeving creëren. Waar denken we dan aan? Goede doelen, individuele personen of bedrijven (financieel) helpen bijvoorbeeld.


De laatste jaren koppelen wij steeds vaker klanten met veel vermogen aan ondernemers die de groei van hun bedrijf willen financieren. Betrokkenheid bij ondernemers met een mooie missie en voor hen van waarde kunnen zijn, blijkt ook waardevol voor de investeerder.

Ook hier zien we weer: zorg voor een plan en met het plan kan je rust creëren en daarnaast maximale impact. Interesse om hier verder over te praten? Wij zijn er graag!

Comentários


bottom of page