top of page

Waar is mijn passie?

Leef jij vanuit passie? Durf jij te zeggen dat jij voelt, denkt en handelt vanuit pure passie? Leef jij je mooiste leven? Fascinerend is de reactie als je deze vraag aan mensen stelt! Een groot vraagteken zie ik dan tegenover mij. Wat een vragen Maurice…..daar ben ik helemaal niet mee bezig. Maar, als je dan toch een antwoord wilt, het gaat volgens mij best goed.


Is best goed, goed genoeg? Is best goed, leven vanuit passie? Het antwoord mag je zelf invullen. Getriggerd werd ik de afgelopen maanden door een aantal gesprekken waarbij passie opeens een gespreksonderwerp werd. Het was niet gepland en er werd geen directe vraag gesteld. Het financieel fundament van deze mensen is goed verzorgd, maar toch ontbreekt er iets. Interessant om bij stil te staan dus. Geld maakt niet gelukkig. Die uitspraak hebben we allen weleens gehoord.. Hoe word ik dan wel gelukkig? Hoe zorg ik voor een leven vanuit passie en flow? Weten wat niet werkt of ons niet gelukkig maakt, is voor velen niet moeilijk te beantwoorden. Maar weten wat je wel wilt, weten hoe je vanuit passie kan leven is heel iets anders. Een interessante zoektocht is begonnen: hoe kom ik tot mijn passie?


Wie is er bij deze vraag een gemakkelijker voorbeeld dan ikzelf? Van mezelf weet ik immers of ik vanuit passie leef en geleefd heb. Jarenlang is dat niet zo geweest, terwijl ik dacht van wel. Hoe zijn wij als mens “geconditioneerd’? Geld, winst, macht, maakt gelukkig. Aan de ene kant kennen we allen de uitspraak dat geld niet gelukkig maakt, maar aan de andere kant streven we het allemaal in onze Westerse maatschappij wel na. Bizar, of toch niet?

Geld is nodig om te leven. Een huis, eten, vrije tijd op een leuke manier invullen, vraagt allemaal om geld. Alleen met geld kunnen we dit kopen. Logisch dus dat we vanaf jongs af aan opgevoed en opgeleid worden om geld te verdienen. Geld is namelijk het overlevingsmechanisme in onze huidige maatschappij…..of toch niet?


Het lijkt wel zo te zijn. Start een bedrijf of kies een baan waarmee je geld verdiend. Winst maken of geld verdienen is het doel en dan kan je “gewoon lekker gaan leven”. Waarom leven velen dan niet gewoon lekker, ondanks dat ze meer dan genoeg geld hebben? Werken met als doel geld te verdienen staat ver weg van werken vanuit passie, liefde en plezier. Een onderzoek van Gallup laat zien dat in Nederland 91% van de werkenden niet volledig betrokken is bij het werk wat hij of zij doet. Logisch als je werkt voor het geld. Velen worstelen met burn out klachten, voelen zich moe of depressief. Logisch: werken voor geld, geeft niet de voldoening die we eigenlijk in het leven willen: zingeving.

In andere blogs heb ik al eens geschreven dat wij mensen leven vanuit een geprogrammeerd systeem. 80% van hoe wij ons voelen, denken en handelen wordt bepaald door ons DNA en onze opvoeding tijdens de eerste 8 levensjaren. De focus ligt hierbij vooral op je aan te passen aan het systeem: als baby ben je afhankelijk van de beschikbare tijd en aandacht van je ouders, vervolgens ga je naar de kinderopvang, kleutergroep en de basisschool waarin je al snel geconfronteerd wordt met het maken van Cito toetsen. Waarom? Je wordt klaargemaakt om in het systeem te “overleven”. Wat kan je goed? Waar haal je goede cijfers voor? Dan is dat het pad wat je gaat bewandelen en je toekomstige baan wordt langzamerhand al duidelijk.


Waar heeft de mens behoefte aan? Hoe kan de mens optimaal leven en zijn of haar mooiste leven leven? Door te ontdekken, te spelen en niet teveel te moeten. Letterlijk en figuurlijk ruimte krijgen, bewegen in de natuur en de natuur begrijpen. Wij zijn onderdeel van de natuur, maar waarom spenderen we zo weinig tijd in de natuur en waarom weten we zo weinig af van de natuur. Waarom is slaap zo belangrijk? Wat is de juiste voeding? Wanneer moet ik eten? Wat betekent bewegen voor mijn lichaam en geest? Wat vind ik echt leuk om te doen? Waar word ik blij van?


Simpele en logische vragen, maar waar we als kind niet mee geholpen zijn. Logisch dus dat velen “vastzitten” in het systeem en vroeg of laat zich de vraag stellen: is dit het leven wat ik echt wil leven? Uit onderzoek blijkt dat mensen die op hun sterfbed liggen geen spijt hebben van wat ze gedaan hebben, maar vooral wat ze niet gedaan hebben.


Interessant te begrijpen waarom onze maatschappij niet vanuit passie leeft, maar wat is de oplossing? Hoe kom ik dan alsnog tot mijn passie en “gewoon lekker leven”? Uit de vele gesprekken met kenners, boeken die ik heb gelezen, trainingen die ik heb gevolgd, maar veel belangrijker nog uit mijn eigen ervaring durf ik te stellen dat we ons focussen op het einddoel. Als ik dit of dat bereikt heb, dan ben ik gelukkig. Mezelf als voorbeeld: Mijn bedrijf opgericht. Ik heb het gevierd, voelde me even trots maar ging al snel hard aan het werk. Toen we voor het eerst een gezonde winst behaalden kwam ook weer even de trots en de borrel, maar al snel ging ik over naar de nieuwe doelen en het werk wat er lag.

Uiteindelijk heb ik geleerd dat het niet om de eindbestemming gaat, maar om het proces. Ook dat had ik al vaker gehoord: geniet van het proces! Wat mij enorm geholpen heeft, is inzicht te krijgen waarom ik niet kon genieten van het proces! De analyse van mijn DNA en mijn eerste levensjaren gaf inzicht waarom dit genieten er logischerwijs niet was. Ik wilde altijd anders, meer, beter. De analyse die ik had laten maken met onze samenwerkingspartner resulteerde in een duidelijk rapport waarom ik doe wat ik altijd deed. Dit inzicht gaf mij de mogelijkheden om hier anders mee om te gaan. Het inzicht gaf mij tevens vertrouwen, omdat ik nu wist waar ik aan moest werken. Ik had inzicht, grip en daarmee een stappenplan naar de betere versie van mezelf…..en de passie, flow en gelukkig zijn is een logisch resultaat. Passie zie ik dus niet zozeer als een doel op zich, maar ik geloof veel meer in het ontwikkelen van vaardigheden om vanuit passie te kunnen en durven leven. De combinatie van mijn persoonlijke analyse en kennis van de werking van het brein, zorgen dat ik stap voor stap vanuit passie kan en durf te leven. En dat gecombineerd met een financieel fundament betekent volgens ons “gewoon lekker leven”! En dat gunnen we iedereen.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page