Skip to content

VITALITEIT

blogs

Voor velen zit de vakantieperiode erop. Hoe was je vakantie? Lekker uit kunnen rusten? Leuke dingen gedaan? Dit zijn een aantal vragen die veelal gesteld worden als we terug komen op het werk. Kort wordt verteld dat het inderdaad geweldig was en dat het vooral veel te snel voorbij was. Maar voordat we het weten zitten we weer in de rijdende trein en gaan we weer ongestoord verder waar we voor de vakantieperiode gebleven waren. Bijzonder, of niet?

Waarom zou dit bijzonder zijn? Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Francisco en Harvard ontdekten dat het nemen van vakantie van slechts zes dagen kan leiden tot genetische veranderingen die stress verminderen, het immuunsysteem stimuleren en enkele risicofactoren voor dementie en depressie verminderen. Ook wordt beschreven dat velen na slechts enkele uren op vakantie te zijn zich bedenken: waarom ga ik dag in dag uit naar kantoor?

Opvallend is dat enerzijds velen bovenstaande herkennen, maar dat er weinig tot niks veranderd na de vakantieperiode. Maandagmorgen wordt iets anders gestart na drie weken vakantie omdat we even bij moeten praten, een volle mailbox weg willen werken en wat spoedbelletjes moeten doen. Maar al snel hebben we het ritme van voor de vakantie weer te pakken. En onbewust rennen we door tot…..de volgende vakantie. Is deze manier van leven gezond? Worden we hier gelukkig van? Als de rijdende trein de juiste trein is wellicht wel. Maar ook dan adviseer ik eerder een stoptrein te nemen. Af en toe eens te stoppen, rust te nemen en beseffen van wat je doet.

Maar wat als jouw sneltrein niet leidt naar de gewenste eindbestemming? Deze vraag stel ik regelmatig aan onze relaties: wat is jouw eindbestemming? Wat wil je bereiken? Wat is je plan?

Vaak ontstaat een vaag antwoord met antwoorden als gelukkig zijn, gewoon lekker leven. Hoe ziet gelukkig zijn en gewoon lekker leven er dan concreet uit? Daarop komt vaak geen duidelijk antwoord. Wat is het gevolg? Als we beseffen dat meer dan 95% van wat we voelen, denken en doen onbewust gaat, vallen we na de vakantieperiode automatisch terug in ons oude gedrag en blijven we doen wat we altijd deden en krijgen we wat we altijd kregen.

Is dag erg? Als je een fantastisch leven hebt niet denk ik, maar meer bewuste momenten creëren om hiervan te genieten zou dan een mooi advies zijn. Dit is dus goed voor je immuunsysteem, verlaging van stress en verbetering van je energie. Wat valt op? Velen vinden hun leven “wel ok”. Er is natuurlijk wel wat te klagen, maar zo slecht is het ook niet hoor. Dit horen we regelmatig. Welk cijfer zou je je leven geven? Toch wel een 7 is dan vaak het antwoord.

Slaap je goed? Heb je volop energie in de ochtend, middag en avond? Heb je fijn contact met je partner, kinderen, familie en vrienden? Ben je blij met jezelf en doe je over het algemeen de dingen die je leuk vindt en goed kan? Creëer je waarde voor de maatschappij? Samenvattend: hoe staat het met jouw zingeving?

Doordat het leven “ok” is, is er voor ons brein geen urgentie om te veranderen. Veranderen kost immers energie en waarom zou ons brein dat spenderen? Maar is een 7 genoeg voor het leven? Wat zou de 80 jarige versie van jezelf jou op dit moment adviseren? Dit blijkt voor velen een interessante en confronterende vraag. Dan blijkt dat op meerdere fronten in het leven toch verandering gewenst is. Stel jij jezelf de vraag weleens wat jouw 80 jarige versie van jezelf jou nu zou adviseren?

De periode kort na een vakantie is een interessant moment om bewust even stil te staan bij deze vraag. Wat is jouw plan? Hoe ziet jouw gewenste leven eruit? Niet alleen financieel en materialistisch, maar vooral ook wie wil je zijn als mens en wat wil je aan waarde creëren?

We kunnen veranderen! Het blijkt dat we kunnen worden wie we willen zijn. Een inspirerend voorbeeld is Oprah Winfrey. Een ellendige jeugd had zij en alle reden om te klagen en in de goot te eindigen. Toch wist zij zichzelf te ontwikkelen tot een van de meest inspirerende vrouwen ter wereld.

Gelukkig zijn, een zinvol leven leven en echt tevreden kunnen zijn is bereikbaar voor iedereen. Een financieel fundament geeft daarbij de rust om stappen te maken. Welke stappen maak jij? Wat mag jouw plan zijn?  Hoe leef jij toe naar de volgende vakantie?

Wat is jouw levensstijl? Welk bedrag heb jij jaarlijks nodig om “gewoon lekker te leven”? Deze vraag is een essentieel onderdeel van het financieel plan. Opmerkelijk is dat velen geen idee hebben hoeveel geld ze maandelijks uitgeven. Laat staan als we dit op jaarbasis willen weten. Iedere klant krijgt bij het maken van zijn of haar financieel plan een Excel invulformulier mee. Het blijkt dat het invullen van dit formulier voor veel bewustwording zorgt en wij horen dan ook regelmatig: “we wisten niet dat we zoveel geld uitgaven”.

Iedereen heeft een andere levensstijl: de één wil graag in een vrijstaand huis wonen, een ander gaat graag met vakantie en dan naar verre landen, weer een ander heeft een dure hobby, etc. Het in beeld brengen van jouw uitgavenpatroon geeft inzicht hoeveel geld er jaarlijks binnen moet komen om financiële rust te kunnen ervaren. Dit inzicht is voor velen fijn. Tevens biedt dit inzicht de mogelijkheid een berekening te maken hoeveel geld later nodig is om te kunnen stoppen met werken. Nu, maar ook straks “gewoon lekker leven” kan met dit inzicht gerealiseerd worden.

Dat dit inzicht fijn is voor de betreffende personen zelf is logisch, maar ook steeds meer werkgevers hechten belang aan de gedachte dat hun medewerkers inzicht hebben. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat maar liefst 62% van de werkgevers te maken heeft met personeel dat financiële problemen heeft.

Inzicht hebben is voor velen dus fijn. Het geeft rust en een gevoel van controle. Vanuit de lessen breinkennis die wij de laatste jaren hebben opgedaan, is natuurlijk een interessante vraag of dit (financiële) leven ook het leven is wat je graag wilt leven. Financiën is een vaak gehoorde reden om niet het leven te kunnen leven wat men zou willen leven. En is die reden terecht? Nee, durven wij te zeggen. Het mooie aan ons werk is dat we kunnen werken met scenario’s. Er zijn bij een financieel plan vele variabelen. Door de juiste vragen te stellen en echt te luisteren, ontstaan regelmatig ideeën, doelen of wensen. Door niet “automatisch” te denken dat het financieel niet zou kunnen maar te onderzoeken of het wellicht wel kan, ontstaat regelmatig een doorbraak. Algemeen gesteld zijn er een aantal variabelen en deze liggen of aan de inkomstenkant of aan de opbrengstenkant. Door simpelweg in gesprek te gaan en te durven dromen, ontstaan dus regelmatig de doorbraken van een huidige levensstijl naar een gewenste levensstijl. We weten ondertussen dat verandering niet eenvoudig is door de werking van ons brein. Maar als de verandering gewenst is, zal ons brein sneller en gemakkelijker bereid zijn om nieuwe neurale netwerken aan te maken.

Wij geloven daarom ook steeds meer in het vormen van een spiegel met de vraag: leef jij je gewenste leven? Heb je alternatieven al eens (durven) ontdekken? Met grote regelmaat zien wij mogelijkheden ontstaan om gedroomde stappen om te zetten naar realiteit. Heb jij ook weleens overwegingen of het anders kan? Het kan. Echt!

Wel wil ik graag een waarschuwing meegeven: jaren geleden volgde ik een meerdaagse opleiding bij leiderschapscoach Remco Claassen. Nadien heb ik contact gehouden met Remco en het viel mij op dat hij regelmatig mensen had bij zijn trainingen die direct na de training hun baan opzegden en/of een bedrijf begonnen. Wat was hun plan, vroeg ik dan aan Remco. Gedurende de driedaagse training besefte men iets anders te willen en reageerden impulsief. Geld is en kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om niet te veranderen, maar zomaar van baan wijzigen of een bedrijf beginnen zonder plan, is wellicht ook niet de verstandigste optie. Zo heb ik met regelmaat gekeken naar het TV programma “ik vertrek” waarbij mensen zonder gefundeerd plan vertrokken naar het buitenland…met alle gevolgen van dien. Hiermee bevestig ik onze visie dat financieel inzicht het fundament is voor een “gewoon lekker leven”, maar het inzicht tevens kan fungeren om met vertrouwen nieuwe stappen te zetten in het leven. Wij realiseren ons dan ook wat een dankbaar werk we hebben. Leef jij je gewenste leven?

Leef jij vanuit passie? Durf jij te zeggen dat jij voelt, denkt en handelt vanuit pure passie? Leef jij je mooiste leven? Fascinerend is de reactie als je deze vraag aan mensen stelt! Een groot vraagteken zie ik dan tegenover mij. Wat een vragen Maurice…..daar ben ik helemaal niet mee bezig. Maar, als je dan toch een antwoord wilt, het gaat volgens mij best goed.

Is best goed, goed genoeg? Is best goed, leven vanuit passie? Het antwoord mag je zelf invullen. Getriggerd werd ik de afgelopen maanden door een aantal gesprekken waarbij passie opeens een gespreksonderwerp werd. Het was niet gepland en er werd geen directe vraag gesteld. Het financieel fundament van deze mensen is goed verzorgd, maar toch ontbreekt er iets. Interessant om bij stil te staan dus. Geld maakt niet gelukkig. Die uitspraak hebben we allen weleens gehoord.. Hoe word ik dan wel gelukkig? Hoe zorg ik voor een leven vanuit passie en flow? Weten wat niet werkt of ons niet gelukkig maakt, is voor velen niet moeilijk te beantwoorden. Maar weten wat je wel wilt, weten hoe je vanuit passie kan leven is heel iets anders. Een interessante zoektocht is begonnen: hoe kom ik tot mijn passie?

Wie is er bij deze vraag een gemakkelijker voorbeeld dan ikzelf? Van mezelf weet ik immers of ik vanuit passie leef en geleefd heb. Jarenlang is dat niet zo geweest, terwijl ik dacht van wel. Hoe zijn wij als mens “geconditioneerd’? Geld, winst, macht, maakt gelukkig. Aan de ene kant kennen we allen de uitspraak dat geld niet gelukkig maakt, maar aan de andere kant streven we het allemaal in onze Westerse maatschappij wel na. Bizar, of toch niet?

Geld is nodig om te leven. Een huis, eten, vrije tijd op een leuke manier invullen, vraagt allemaal om geld. Alleen met geld kunnen we dit kopen. Logisch dus dat we vanaf jongs af aan opgevoed en opgeleid worden om geld te verdienen. Geld is namelijk het overlevingsmechanisme in onze huidige maatschappij…..of toch niet?

Het lijkt wel zo te zijn. Start een bedrijf of kies een baan waarmee je geld verdiend. Winst maken of geld verdienen is het doel en dan kan je “gewoon lekker gaan leven”. Waarom leven velen dan niet gewoon lekker, ondanks dat ze meer dan genoeg geld hebben? Werken met als doel geld te verdienen staat ver weg van werken vanuit passie, liefde en plezier. Een onderzoek van Gallup laat zien dat in Nederland 91% van de werkenden niet volledig betrokken is bij het werk wat hij of zij doet. Logisch als je werkt voor het geld. Velen worstelen met burn out klachten, voelen zich moe of depressief. Logisch: werken voor geld, geeft niet de voldoening die we eigenlijk in het leven willen: zingeving.

In andere blogs heb ik al eens geschreven dat wij mensen leven vanuit een geprogrammeerd systeem. 80% van hoe wij ons voelen, denken en handelen wordt bepaald door ons DNA en onze opvoeding tijdens de eerste 8 levensjaren. De focus ligt hierbij vooral op je aan te passen aan het systeem: als baby ben je afhankelijk van de beschikbare tijd en aandacht van je ouders, vervolgens ga je naar de kinderopvang, kleutergroep en de basisschool waarin je al snel geconfronteerd wordt met het maken van Cito toetsen. Waarom? Je wordt klaargemaakt om in het systeem te “overleven”. Wat kan je goed? Waar haal je goede cijfers voor? Dan is dat het pad wat je gaat bewandelen en je toekomstige baan wordt langzamerhand al duidelijk.

Waar heeft de mens behoefte aan? Hoe kan de mens optimaal leven en zijn of haar mooiste leven leven? Door te ontdekken, te spelen en niet teveel te moeten. Letterlijk en figuurlijk ruimte krijgen, bewegen in de natuur en de natuur begrijpen. Wij zijn onderdeel van de natuur, maar waarom spenderen we zo weinig tijd in de natuur en waarom weten we zo weinig af van de natuur. Waarom is slaap zo belangrijk? Wat is de juiste voeding? Wanneer moet ik eten? Wat betekent bewegen voor mijn lichaam en geest? Wat vind ik echt leuk om te doen? Waar word ik blij van?

Simpele en logische vragen, maar waar we als kind niet mee geholpen zijn. Logisch dus dat velen “vastzitten” in het systeem en vroeg of laat zich de vraag stellen: is dit het leven wat ik echt wil leven? Uit onderzoek blijkt dat mensen die op hun sterfbed liggen geen spijt hebben van wat ze gedaan hebben, maar vooral wat ze niet gedaan hebben.

Interessant te begrijpen waarom onze maatschappij niet vanuit passie leeft, maar wat is de oplossing? Hoe kom ik dan alsnog tot mijn passie en “gewoon lekker leven”? Uit de vele gesprekken met kenners, boeken die ik heb gelezen, trainingen die ik heb gevolgd, maar veel belangrijker nog uit mijn eigen ervaring durf ik te stellen dat we ons focussen op het einddoel. Als ik dit of dat bereikt heb, dan ben ik gelukkig. Mezelf als voorbeeld: Mijn bedrijf opgericht. Ik heb het gevierd, voelde me even trots maar ging al snel hard aan het werk. Toen we voor het eerst een gezonde winst behaalden kwam ook weer even de trots en de borrel, maar al snel ging ik over naar de nieuwe doelen en het werk wat er lag.

Uiteindelijk heb ik geleerd dat het niet om de eindbestemming gaat, maar om het proces. Ook dat had ik al vaker gehoord: geniet van het proces! Wat mij enorm geholpen heeft, is inzicht te krijgen waarom ik niet kon genieten van het proces! De analyse van mijn DNA en mijn eerste levensjaren gaf inzicht waarom dit genieten er logischerwijs niet was. Ik wilde altijd anders, meer, beter. De analyse die ik had laten maken met onze samenwerkingspartner resulteerde in een duidelijk rapport waarom ik doe wat ik altijd deed. Dit inzicht gaf mij de mogelijkheden om hier anders mee om te gaan. Het inzicht gaf mij tevens vertrouwen, omdat ik nu wist waar ik aan moest werken. Ik had inzicht, grip en daarmee een stappenplan naar de betere versie van mezelf…..en de passie, flow en gelukkig zijn is een logisch resultaat. Passie zie ik dus niet zozeer als een doel op zich, maar ik geloof veel meer in het ontwikkelen van vaardigheden om vanuit passie te kunnen en durven leven. De combinatie van mijn persoonlijke analyse en kennis van de werking van het brein, zorgen dat ik stap voor stap vanuit passie kan en durf te leven. En dat gecombineerd met een financieel fundament betekent volgens ons “gewoon lekker leven”! En dat gunnen we iedereen.

Hoe doe jij dat dan? Werkt het bij jou echt? Ben jij altijd zo energiek en elke dag de beste versie van jezelf? Deze vragen krijg ik regelmatig van de mensen die wij begeleiden. Interessant om eens een inkijkje te geven in mijn leven en ontwikkelingen  bedacht ik me.

Ergens in mij zit en zat altijd de behoefte mezelf te ontwikkelen. Wat ik me bijvoorbeeld herinner van de middelbare school is dat ik regelmatig de inhoud van de les niet kon volgen. Dit betrof vooral exacte vakken. Ik kon natuurlijk me erbij neerleggen, maar ergens in mij zat een motivator om thuis hard te gaan studeren zodat ik tijdens de volgende les het antwoord had en ook de inhoud begreep. Kreeg ik dan de beurt van de leraar, kon ik vol overtuiging het goede antwoord geven. Later herken ik dit patroon tijdens mijn eerste werkjaren. Na mijn studie en mijn eerste pak aangeschaft te hebben, dacht ik een stoere vent te zijn die even “carrière” zou gaan maken. Maar wat bleek? Ik kon helemaal niks. Sterker nog: ik wist eigenlijk helemaal niks. En wat was mijn oplossing: keihard gaan studeren, opleidingen volgen en diploma’s halen. Waarom? Zodat klanten blij met me waren, zodat mijn bazen blij met mij waren en daarmee dat ik zelf blij was. Althans, dat dacht ik. Vervolgens werd ik al snel gevraagd compagnon te worden binnen het bedrijf. Gaaf natuurlijk! Genieten? Nee, natuurlijk niet. Nog harder studeren, meer leren en meer werken. Waarom? Omdat niet alleen mijn klanten en compagnons blij met mij zouden zijn, maar ook mijn medewerkers. Wat deed dit alles met mijn plezier, energie en “gewoon lekker leven”? Regelmatig was ik echt moe, gefrustreerd als het niet lukte en bang voor een mogelijke afwijzing of ontevreden klant. Rijp voor een toekomstige burn-out dus.

Uiteraard kwamen deze gevoelens en gedachtes van een mogelijke afwijzing ook terug in mijn privé leven. Als aanvoerder van het voetbalteam moeten presteren, zorgen dat het thuis altijd gezellig is, luisteren wat een ander nodig heeft en daar dan voor zorgen. Deze manier van leven heeft me veel gebracht, maar had dus ook een keerzijde. De keerzijde dat goed nooit goed genoeg was, genieten niet echt bestond en regelmatig teleurgesteld te zijn in mezelf of in anderen.

Zoals mijn volgers weten, ben ik enorm enthousiast over inzicht in de werking van ons brein. Hoe werkt ons brein? Daar heb ik een intensieve studie naar gedaan. Waarom doe ik wat ik doe en waarom vraag ik zoveel van mezelf? Dit inzicht kreeg ik vanuit de “braincompass” welke ik heb laten maken door onze samenwerkingspartner en neuro econoom Wouter van den Berg. Het braincompass is een combinatie van inzicht verkrijgen in je DNA (spugen in een buisje en deze laten bekijken in een laboratorium) en een uitgebreid assessment. De uitkomsten waren zo helder en gaven een prachtig inzicht. Ik heb een aantal genen meegekregen van mijn vader en moeder die zorgen dat ik overwegend nieuwsgierig ben en daarbij ook gemakkelijk het bestaande loslaat. Daarbij komt ook uit mijn genen dat ik wat gevoeliger ben voor emotionele prikkels om me heen en daardoor dus gevoeliger ben voor de stemming van de ander. Het assessment liet vervolgens een bevestiging zien dat ik graag goed doe, nieuwe dingen doen leuk vind en veelal beide kanten van de “medaille” zie. Mooie eigenschappen, maar een bevestiging dat opgebrand raken een gevaar is.

Hoe heb ik bovenstaande vertaald naar mijn beste energie en mijn beste ik? Het inzicht maakte mij bewust dat genieten, vaker rust nemen en tevreden zijn en vooral mijn eigenschappen te gebruiken i.p.v. te misbruiken belangrijk is. Inzicht in mezelf zorgt dat ik bewust mijn leven ben gaan invullen om vanuit mijn kracht te leven en niet te blijven stappen in dezelfde valkuilen. Door de inzichten van de werking van mijn brein te gebruiken bij de “nieuwe” Maurice kan ik stapje voor stapje de betere versie van mezelf worden en leven volop met energie. Zo begrijp ik dat naar buiten gaan als ik net wakker ben, tussen de middag en net voordat ik ga slapen enorm ontspannend werkt. IK begrijp uit een podcast van een kwantumbioloog dat je hormonen hierdoor een soort “reset” krijgen. Dit is nodig door het vele kunstlicht wat we om ons heen hebben. Rustig ademhalen, elke dag oefeningen doen, mediteren en schrijven wat ik belangrijk vind is dagelijkse kost geworden. En oprecht kan ik zeggen dat dit me meer energie en voldoening geeft. Ik ben overtuigd dat de combinatie van inzicht in mijn DNA en weten wat ik graag WEL wil (i.p.v. beschrijven wat we niet willen) het fundament geeft om mijn mooiste leven te leven. Doe ik dit alleen? Nee, ik geloof erin dat wij mensen een omgeving nodig hebben. Zo heb ik mensen als Wouter die mij professioneel inzicht bieden en heb ik thuis geleerd te praten en te luisteren om een prachtige band op te bouwen met mijn vrouw en kinderen. Klinkt zo gemakkelijk en logisch,  maar ook dat is een proces geweest van jaren.

Is “gewoon lekker leven” dan mogelijk voor iedereen? Daar durf ik volmondig een “ja” als antwoord op te geven. Weet wat je wil in je leven, ken je goede kanten en valkuilen en zorg goed voor jezelf. Klinkt gemakkelijk, maar is echt de grootste uitdaging van het leven in onze Westerse maatschappij. Met passie en plezier begeleiden we dagelijks mensen en organisaties bij het uitdagende proces naar “gewoon lekker leven”. Prachtig!

Wat hebben we nodig in tijden van onzekerheid, crisis en wantrouwen? Juist het tegenovergestelde! Fit, energiek en vol zelfvertrouwen zijn. Naast de pijlers persoonlijk leiderschap en geld is vitaliteit een cruciale pijler om “gewoon lekker te leven”. Graag deel ik een relatief eenvoudige manier om je energie en ook je immuunsysteem een boost te geven: gewoon lekker rustig ademhalen is het devies! Graag deel ik mijn ervaring.

Het is alweer vier jaar geleden dat ik, na contact te hebben gehad met Koen de Jong (o.a. schrijver van het inspirerende boek “verademing”) onderweg was naar Nico van der Breggen. Nico is o.a. specialist in ademhaling. Nico zijn praktijk is gevestigd in Amsterdam en ik ging ervan uit dat ik daar in een kleine twee uur vanuit Zeeland zou moeten kunnen zijn. Denken resulteert niet altijd in realiteit en zo kwam het dat ik op het tijdstip van de afspraak midden in de Jordaan aan het zoeken was naar de locatie en parkeerplek. Ik had me vooraf niet gerealiseerd waar ik in Amsterdam moest zijn en dat er veel kleine en eenrichtingsverkeer wegen zouden zijn. Kortom: met enige stress was ik 10 minuten te laat op de afspraak.

Nico ontving me vriendelijk en voor zover ik me herinner sloot hij gelijk wat meetapparatuur aan voor de test die ik zou ondergaan. Nico zou zo bij mij terug zijn en ik kon ondertussen even de krant lezen en tot rust komen. Na een prettig kennismakingsgesprek mocht ik ook nog even een flinke inspanning leveren op de home-trainer. Het maximale werd gevraagd om eruit te halen en toen ik echt niet meer kon, mocht ik uitfietsen en was de test afgerond. Nu even wachten op de uitslag.

Ik weet van mezelf dat ik goed in conditie ben en “goed wil scoren”. Met interesse wachtte ik de testuitslagen af en wat bleek: ik ademde te vaak! Veel mensen ademen 16 tot 20 keer per minuut (in rust), zelf zat ik op 14, terwijl 6 tot 8 keer per minuut voldoende is in rust. Wat betekent dit? Het alertheidscentrum is te snel en vaak te actief. Ik ben in een continue staat van alertheid waardoor ik niet voldoende terug kom in mijn “rust-modus”. Dit werkt uitputtend en heeft impact op de energiehuishouding. Als beeldvorming begreep ik dat ik, terwijl ik in de rust modus was, het gevoel creëerde te fietsen met 20 km/uur tegenwind. En dat kost onnodig veel energie, gaat ten koste van mijn humeur, creativiteit en oplossend vermogen. Daarmee bestaat het gevaar in een negatieve cirkel te komen en chronische stress te ontwikkelen…..door simpelweg onbewust te vaak adem te halen op een dag.

De oplossing? Simpel: minder ademhalen. Zijn er technieken voor? Jazeker. De meest eenvoudige tip die ik meekreeg was langer uit te ademen dan in te ademen. Twee keer per dag 5 minuten deze oefening te doen en dat 100 dagen volhouden (komt mooi overeen met het maken van nieuwe neurale netwerken) zodat je het daarna onbewust doet. Alleen deze 10 minuten investering, leveren een belangrijke verhoging op van mijn energie en daarmee plezier, creativiteit en sterker immuunsysteem. Daarbij ontving ik van Nico een aanvullend plan hoe en in welke hartslagzones te trainen. Voor geïnteresseerden zeker een aanrader, maar alleen al door bewuster en minder vaak adem te halen, creëren we meer energie en vitaliteit. Gewoon lekker doen dus. In volgende blogs zal ik verder ingaan op het effect op ons hart en wat kou voor positief effect kan hebben op onze energie en immuunsysteem. We kunnen zoveel doen om letterlijk en figuurlijk goed in ons vel te zitten. Waarom horen we Mark Rutte en Hugo de Jonge hier eigenlijk niet over?

Afgelopen week zijn de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het Corona virus. Tegelijk is er veel reuring over het wel of niet vaccineren. Wat vind jij? Wat ga jij doen en wat doe ik?

Interessante vraag en lastig te beantwoorden vind ik persoonlijk! Belangrijkste vraag: welke informatie heb ik om een weloverwogen keuze te maken? Al meerdere jaren volg ik mensen die meer verstand hebben van gezondheid en vitaliteit dan ikzelf. Ik lees boeken en tijdschriften. Conclusie is dat ik vooral verdeeldheid ervaar. Artsen die volledig voor vaccinatie zijn omdat groepsimmuniteit kan zorgen dat we weer naar onze “oude” samenleving kunnen. Geen druk meer op de zorg, bedrijven kunnen weer open en onze kinderen naar school. We kunnen weer gewoon gaan sporten, uit eten gaan of naar het theater. Dat wil iedereen, ongetwijfeld. Vaccineren dus het antwoord?

Aan de andere kant hoor ik en lees ik de opinie van deskundigen die zeggen dat er nog te weinig bekend is over de vaccinatie. Werkt het echt? Wat zijn mogelijke bijwerkingen op korte en lange termijn? Er is nog veel onbekend, is een veelgehoord en gelezen antwoord. Ga ik iets in mijn lichaam laten spuiten waarvan de eventuele risico’s niet bekend zijn? Natuurlijk niet. Niet vaccineren dus?

Dat schiet niet op zo terwijl velen nu moeten kiezen (vb. zorgpersoneel) wat te doen. Logisch n.a.v. bovenstaande dat velen twijfelen. Wat is de waarheid? Wie heeft er gelijk? Laten we eerlijk zijn: niemand die dat 100% zeker weet!

Wat weten we wel zeker? Dat een gezond en vitaal lichaam en geest een sterk immuunsysteem heeft. We weten ook vanuit de inzichten die de neurowetenschappen bieden dat onze gevoelens en daarmee onze gedachtes een grote invloed hebben op onze vitaliteit. Onzekerheid brengt stress met zich mee en dat is funest voor ons immuunsysteem. Vaccineren vanuit angst? Of is er wellicht een alternatief?

Met veel interesse heb ik de boeken gelezen van en volg ik via social media Joe Dispenza. Een van zijn boeken kent de titel: jij bent de placebo. Hierin staan vele bewezen verhalen van mensen met (ernstige) ziektes die een placebo kregen en genezing vonden. Door te geloven in de werking van het placebo maakte het brein de nodige neurochemische stoffen aan en vond genezing plaats. Genezing kan dus vanuit jezelf komen en je hoeft dus niet extern afhankelijk van iets te zijn, is de conclusie. Bijzonder vind ik dat Joe Dispenza met teams van wetenschappers bewijs heeft gevonden dat verandering van je gedachten, kan leiden tot genezing en vitaliteit. Waarom maken we geen gebruik van deze (gratis) methode?

Een sprekend voorbeeld in het boek vind ik een groep oudere mannen die een tijd in retraite gingen en de opdracht kregen te denken en leven alsof ze 20 jaar jonger zijn. Meetbare fysiologische veranderingen waren het gevolg. Ons denken is zoveel krachtiger dan we in onze hectische samenleving realiseren en zou zomaar een sterk antwoord kunnen zijn op het irritante Corona virus en alle virussen die wellicht nog zullen komen.

Mijn visie: wel of niet vaccineren? Laat een ieder in zijn of haar waarde. Laat een ieder voor zichzelf een keuze maken en respecteer deze. Niemand weet immers wat goed of slecht is. Als we elkaar kunnen respecteren, zal de samenleving winnen aan harmonie en dit alleen al zal goed zijn voor onze groepsimmuniteit. Ga vervolgens als overheid, werkgever, scholengemeenschap, ouder, etc. aan de slag met de neurowetenschappelijke kennis die er is om te zorgen dat een ieder ‘gewoon lekker kan leven”.

Een open deur is het eigenlijk: vitaliteit, lees levensenergie is cruciaal om “gewoon lekker te leven”. Interessant is het dan ons af te vragen hoe het komt dat zovelen worstelen met hun levensenergie. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben burn out klachten. Zorgverzekeraar CZ concludeert na uitgebreid onderzoek dat 44% van de mensen te weinig beweegt, 33% te weinig slaapt, 20% van de mensen regelmatig stress ervaart en 50% van de mensen in meer of mindere mate te maken heeft met overgewicht. Miljarden kost dit!.

Visie

De maatschappij die wij hebben gecreëerd, past niet bij wie we eigenlijk zijn als mens. De oermens bewoog veel, nam zijn of haar eten volledig uit de natuur en ging slapen als het donker werd. Kijk naar de huidige 24/7 maatschappij: altijd aan en immens vele prikkels per dag, een overdaad aan eenvoudig (chemisch) voedsel te verkrijgen in de supermarkt om de hoek en de prachtige uitvinding van meneer Edison zorgt dat het altijd licht kan zijn. Vooruitgang of desastreus voor ons mens zijn? Duidelijk dat Johan Cruijff zijn legendarische uitspraak ook hier geldt: “elk nadeel heb zijn voordeel”.

Dat de huidige realiteit desastreus is voor onze levensenergie en daarmee ons levensgenot is duidelijk. Maar hoe komt het dat we blijven doen wat we deden en dus blijven krijgen wat we kregen (of nog erger….)? Ons voelen, denken en handelen doen we voor het overgrote gedeelte (95 tot 98%) onbewust en wordt voor 80% bepaald door ons DNA en de ervaringen tijdens onze eerste 8 levensjaren. Tijdens die eerste levensjaren worden we dus geprogrammeerd om het logisch te vinden om “druk” te zijn, te presteren, geld te verdienen, weinig tijd te hebben en vooral veel te moeten. We weten allemaal dat dit leidt tot de gevolgen zoals geschetst in alinea 1, maar weten niet te veranderen…waarom?

Help: ik wil vitaal, energiek zijn en gewoon lekker leven

Als we ons realiseren dat 95% tot 98% van onze gevoelens, gedachtes en daarmee ons handelen onbewust gebeurd, is het logisch dat wat we gisteren deden we ook vandaag en morgen zullen doen. We kunnen bewust met onszelf afspreken dat we het anders gaan doen, bijvoorbeeld langer slapen, meer bewegen en gezonder eten, maar ons bewuste bepaald slechts 2% tot 5% ons handelen. Weg dus goede voornemens en hallo teleurstelling.

Inzicht in de werking van ons brein, leert ons dat we weldegelijk kunnen veranderen. Met een moeilijk woord noemen we dat neuroplasticiteit. 30 tot 60 dagen zijn nodig om nieuw onbewust gedrag te creëren. Dit vraagt echter aandacht, energie en doorzettingsvermogen. Met de juiste kennis kunnen we dus de beste versie van onszelf worden, vitaler zijn en een prachtige basis creëren voor een “gewoon lekker leven”.

Dagelijks zien wij mensen veranderen! Maandelijks organiseren wij rond de tafel sessies over de werking van ons brein. Nieuwsgierig? Schrijf gerust in voor een dergelijke vrijblijvende sessie via onze website gewoonlekkerleven.nl. Veel vitaliteit gewenst!

Werken voor geld, leven vanuit automatisme en voldoen aan de “maatschappelijke” norm. Waar leidt dit toe? Ongelukkig zijn, burnout of depressie. Gelukkig zijn…dat willen we toch allemaal. Een vaak gehoorde remedie is te leven en werken vanuit passie. Maar hoe vind ik mijn passie en hoe zorg ik vervolgens dat ik vanuit deze passie kan leven? Deze vraag wordt herhaaldelijk gesteld. Tijd voor mijn visie.
We hebben als mensheid een wereld gecreëerd die ons voorziet in vele gemakken. Overal kunnen we eten kopen, nagenoeg iedereen heeft een dak boven zijn of haar hoofd en bang zijn voor wilde dieren is niet meer nodig. Ons brein is ontworpen om te zorgen dat wij kunnen overleven. Onze maatschappij is echter zo snel ontwikkelt dat de overlevingsmechanismes van vroeger vandaag de dag niet meer nodig zijn. Conclusie: ons brein is niet mee-ontwikkelt.

Gevolg hiervan is dat ons brein ons nog steeds aanstuurt op overleven terwijl we in onze huidige wereld alle mogelijkheden hebben en energie zouden moeten kunnen overhouden om op zoek te gaan naar zingeving en passie. De ruimte is in potentie dus aanwezig, maar we hebben niet geleerd hoe deze ruimte te benutten als mens. Pas als we begrijpen hoe ons brein werkt, kunnen we dit patroon doorbreken en onze passie en zingeving ontwikkelen. Ik geloof niet zozeer dat we onze passie moeten vinden, maar veel meer dat we deze stap voor stap kunnen ontwikkelen.

Wat vond je vroeger als kind leuk? Waar krijg je vandaag de dag energie van? Wat zou je later graag nalaten, ofwel: waarom is het belangrijk dat jij op aarde bent? Dit laatste kan heel klein en tegelijk heel belangrijk zijn (goede vader of moeder) tot heel groot en ook heel belangrijk (zorgen voor wereldvrede, de mensen in de wereld gelukkig maken….).

Ik merk in de praktijk dat veel mensen goed weten wat ze niet willen. Maar wat wil je wel? Wie heeft er een plan? Wie stelt zichzelf doelen? Wie durft echt te leren? Intelligent zullen velen ja zeggen, maar ons brein saboteert onszelf en zorgt dat we blijven hangen in het verleden. Veranderen is eng, moeilijk en kost veel energie. En dat is precies hetgeen ons brein niet wilt. Onbewust zit je jezelf in de weg en zonder de juiste kennis kan je er dus niks aan doen.


Binnenkort is het 1 januari. Welke goede voornemens heb jij? Of ben je maar gestopt met goede voornemens, omdat ze toch mislukken? Slechts 8% van de mensen met goede voornemens blijkt ze daadwerkelijk blijvend te kunnen inpassen in hun leven. 92% dus niet.


Basisvraag is hoe graag wil je veranderen? Is je probleem echt een probleem? Leef je het leven wat je wil leven? Wat wil je wel? Ontdek, experimenteer, durf “fouten” te maken en stap voor stap word jij de betere versie van jezelf. Gemakkelijk? Nee! Voldoening? Jazeker! Tot op bepaalde hoogte kan je echt worden wie je wilt! Met de huidige inzichten in de werking van ons brein, zijn er vele technieken beschikbaar om jezelf te veranderen. Het kan, echt! Leef je leven volgens jouw plan i.p.v. ingezet te worden in andermans plannen aldus Remco Claassen zo mooi omschrijft.
Durf jij de uitdaging aan in 2021? Welke gevolgen zal het hebben als we de technieken beheersen om te veranderen en leven vanuit passie en zingeving? Vul zelf maar in….laat het onderwijs deze kennis integreren in hun programma’s en methodes, laat ondernemers hun team begeleiden vanuit deze kennis, geef ouders deze kennis om hun kinderen op te kunnen voeden…..Doe jij mee?

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video