Skip to content

VITALITEIT

blogs

Afgelopen week zijn de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het Corona virus. Tegelijk is er veel reuring over het wel of niet vaccineren. Wat vind jij? Wat ga jij doen en wat doe ik?

Interessante vraag en lastig te beantwoorden vind ik persoonlijk! Belangrijkste vraag: welke informatie heb ik om een weloverwogen keuze te maken? Al meerdere jaren volg ik mensen die meer verstand hebben van gezondheid en vitaliteit dan ikzelf. Ik lees boeken en tijdschriften. Conclusie is dat ik vooral verdeeldheid ervaar. Artsen die volledig voor vaccinatie zijn omdat groepsimmuniteit kan zorgen dat we weer naar onze “oude” samenleving kunnen. Geen druk meer op de zorg, bedrijven kunnen weer open en onze kinderen naar school. We kunnen weer gewoon gaan sporten, uit eten gaan of naar het theater. Dat wil iedereen, ongetwijfeld. Vaccineren dus het antwoord?

Aan de andere kant hoor ik en lees ik de opinie van deskundigen die zeggen dat er nog te weinig bekend is over de vaccinatie. Werkt het echt? Wat zijn mogelijke bijwerkingen op korte en lange termijn? Er is nog veel onbekend, is een veelgehoord en gelezen antwoord. Ga ik iets in mijn lichaam laten spuiten waarvan de eventuele risico’s niet bekend zijn? Natuurlijk niet. Niet vaccineren dus?

Dat schiet niet op zo terwijl velen nu moeten kiezen (vb. zorgpersoneel) wat te doen. Logisch n.a.v. bovenstaande dat velen twijfelen. Wat is de waarheid? Wie heeft er gelijk? Laten we eerlijk zijn: niemand die dat 100% zeker weet!

Wat weten we wel zeker? Dat een gezond en vitaal lichaam en geest een sterk immuunsysteem heeft. We weten ook vanuit de inzichten die de neurowetenschappen bieden dat onze gevoelens en daarmee onze gedachtes een grote invloed hebben op onze vitaliteit. Onzekerheid brengt stress met zich mee en dat is funest voor ons immuunsysteem. Vaccineren vanuit angst? Of is er wellicht een alternatief?

Met veel interesse heb ik de boeken gelezen van en volg ik via social media Joe Dispenza. Een van zijn boeken kent de titel: jij bent de placebo. Hierin staan vele bewezen verhalen van mensen met (ernstige) ziektes die een placebo kregen en genezing vonden. Door te geloven in de werking van het placebo maakte het brein de nodige neurochemische stoffen aan en vond genezing plaats. Genezing kan dus vanuit jezelf komen en je hoeft dus niet extern afhankelijk van iets te zijn, is de conclusie. Bijzonder vind ik dat Joe Dispenza met teams van wetenschappers bewijs heeft gevonden dat verandering van je gedachten, kan leiden tot genezing en vitaliteit. Waarom maken we geen gebruik van deze (gratis) methode?

Een sprekend voorbeeld in het boek vind ik een groep oudere mannen die een tijd in retraite gingen en de opdracht kregen te denken en leven alsof ze 20 jaar jonger zijn. Meetbare fysiologische veranderingen waren het gevolg. Ons denken is zoveel krachtiger dan we in onze hectische samenleving realiseren en zou zomaar een sterk antwoord kunnen zijn op het irritante Corona virus en alle virussen die wellicht nog zullen komen.

Mijn visie: wel of niet vaccineren? Laat een ieder in zijn of haar waarde. Laat een ieder voor zichzelf een keuze maken en respecteer deze. Niemand weet immers wat goed of slecht is. Als we elkaar kunnen respecteren, zal de samenleving winnen aan harmonie en dit alleen al zal goed zijn voor onze groepsimmuniteit. Ga vervolgens als overheid, werkgever, scholengemeenschap, ouder, etc. aan de slag met de neurowetenschappelijke kennis die er is om te zorgen dat een ieder ‘gewoon lekker kan leven”.

Een open deur is het eigenlijk: vitaliteit, lees levensenergie is cruciaal om “gewoon lekker te leven”. Interessant is het dan ons af te vragen hoe het komt dat zovelen worstelen met hun levensenergie. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben burn out klachten. Zorgverzekeraar CZ concludeert na uitgebreid onderzoek dat 44% van de mensen te weinig beweegt, 33% te weinig slaapt, 20% van de mensen regelmatig stress ervaart en 50% van de mensen in meer of mindere mate te maken heeft met overgewicht. Miljarden kost dit!.

Visie

De maatschappij die wij hebben gecreëerd, past niet bij wie we eigenlijk zijn als mens. De oermens bewoog veel, nam zijn of haar eten volledig uit de natuur en ging slapen als het donker werd. Kijk naar de huidige 24/7 maatschappij: altijd aan en immens vele prikkels per dag, een overdaad aan eenvoudig (chemisch) voedsel te verkrijgen in de supermarkt om de hoek en de prachtige uitvinding van meneer Edison zorgt dat het altijd licht kan zijn. Vooruitgang of desastreus voor ons mens zijn? Duidelijk dat Johan Cruijff zijn legendarische uitspraak ook hier geldt: “elk nadeel heb zijn voordeel”.

Dat de huidige realiteit desastreus is voor onze levensenergie en daarmee ons levensgenot is duidelijk. Maar hoe komt het dat we blijven doen wat we deden en dus blijven krijgen wat we kregen (of nog erger….)? Ons voelen, denken en handelen doen we voor het overgrote gedeelte (95 tot 98%) onbewust en wordt voor 80% bepaald door ons DNA en de ervaringen tijdens onze eerste 8 levensjaren. Tijdens die eerste levensjaren worden we dus geprogrammeerd om het logisch te vinden om “druk” te zijn, te presteren, geld te verdienen, weinig tijd te hebben en vooral veel te moeten. We weten allemaal dat dit leidt tot de gevolgen zoals geschetst in alinea 1, maar weten niet te veranderen…waarom?

Help: ik wil vitaal, energiek zijn en gewoon lekker leven

Als we ons realiseren dat 95% tot 98% van onze gevoelens, gedachtes en daarmee ons handelen onbewust gebeurd, is het logisch dat wat we gisteren deden we ook vandaag en morgen zullen doen. We kunnen bewust met onszelf afspreken dat we het anders gaan doen, bijvoorbeeld langer slapen, meer bewegen en gezonder eten, maar ons bewuste bepaald slechts 2% tot 5% ons handelen. Weg dus goede voornemens en hallo teleurstelling.

Inzicht in de werking van ons brein, leert ons dat we weldegelijk kunnen veranderen. Met een moeilijk woord noemen we dat neuroplasticiteit. 30 tot 60 dagen zijn nodig om nieuw onbewust gedrag te creëren. Dit vraagt echter aandacht, energie en doorzettingsvermogen. Met de juiste kennis kunnen we dus de beste versie van onszelf worden, vitaler zijn en een prachtige basis creëren voor een “gewoon lekker leven”.

Dagelijks zien wij mensen veranderen! Maandelijks organiseren wij rond de tafel sessies over de werking van ons brein. Nieuwsgierig? Schrijf gerust in voor een dergelijke vrijblijvende sessie via onze website gewoonlekkerleven.nl. Veel vitaliteit gewenst!

Werken voor geld, leven vanuit automatisme en voldoen aan de “maatschappelijke” norm. Waar leidt dit toe? Ongelukkig zijn, burnout of depressie. Gelukkig zijn…dat willen we toch allemaal. Een vaak gehoorde remedie is te leven en werken vanuit passie. Maar hoe vind ik mijn passie en hoe zorg ik vervolgens dat ik vanuit deze passie kan leven? Deze vraag wordt herhaaldelijk gesteld. Tijd voor mijn visie.
We hebben als mensheid een wereld gecreëerd die ons voorziet in vele gemakken. Overal kunnen we eten kopen, nagenoeg iedereen heeft een dak boven zijn of haar hoofd en bang zijn voor wilde dieren is niet meer nodig. Ons brein is ontworpen om te zorgen dat wij kunnen overleven. Onze maatschappij is echter zo snel ontwikkelt dat de overlevingsmechanismes van vroeger vandaag de dag niet meer nodig zijn. Conclusie: ons brein is niet mee-ontwikkelt.

Gevolg hiervan is dat ons brein ons nog steeds aanstuurt op overleven terwijl we in onze huidige wereld alle mogelijkheden hebben en energie zouden moeten kunnen overhouden om op zoek te gaan naar zingeving en passie. De ruimte is in potentie dus aanwezig, maar we hebben niet geleerd hoe deze ruimte te benutten als mens. Pas als we begrijpen hoe ons brein werkt, kunnen we dit patroon doorbreken en onze passie en zingeving ontwikkelen. Ik geloof niet zozeer dat we onze passie moeten vinden, maar veel meer dat we deze stap voor stap kunnen ontwikkelen.

Wat vond je vroeger als kind leuk? Waar krijg je vandaag de dag energie van? Wat zou je later graag nalaten, ofwel: waarom is het belangrijk dat jij op aarde bent? Dit laatste kan heel klein en tegelijk heel belangrijk zijn (goede vader of moeder) tot heel groot en ook heel belangrijk (zorgen voor wereldvrede, de mensen in de wereld gelukkig maken….).

Ik merk in de praktijk dat veel mensen goed weten wat ze niet willen. Maar wat wil je wel? Wie heeft er een plan? Wie stelt zichzelf doelen? Wie durft echt te leren? Intelligent zullen velen ja zeggen, maar ons brein saboteert onszelf en zorgt dat we blijven hangen in het verleden. Veranderen is eng, moeilijk en kost veel energie. En dat is precies hetgeen ons brein niet wilt. Onbewust zit je jezelf in de weg en zonder de juiste kennis kan je er dus niks aan doen.


Binnenkort is het 1 januari. Welke goede voornemens heb jij? Of ben je maar gestopt met goede voornemens, omdat ze toch mislukken? Slechts 8% van de mensen met goede voornemens blijkt ze daadwerkelijk blijvend te kunnen inpassen in hun leven. 92% dus niet.


Basisvraag is hoe graag wil je veranderen? Is je probleem echt een probleem? Leef je het leven wat je wil leven? Wat wil je wel? Ontdek, experimenteer, durf “fouten” te maken en stap voor stap word jij de betere versie van jezelf. Gemakkelijk? Nee! Voldoening? Jazeker! Tot op bepaalde hoogte kan je echt worden wie je wilt! Met de huidige inzichten in de werking van ons brein, zijn er vele technieken beschikbaar om jezelf te veranderen. Het kan, echt! Leef je leven volgens jouw plan i.p.v. ingezet te worden in andermans plannen aldus Remco Claassen zo mooi omschrijft.
Durf jij de uitdaging aan in 2021? Welke gevolgen zal het hebben als we de technieken beheersen om te veranderen en leven vanuit passie en zingeving? Vul zelf maar in….laat het onderwijs deze kennis integreren in hun programma’s en methodes, laat ondernemers hun team begeleiden vanuit deze kennis, geef ouders deze kennis om hun kinderen op te kunnen voeden…..Doe jij mee?

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video