Skip to content

WERKNEMER

blogs

In onze Westerse wereld leven velen hun leven als een “rat race”. Tegelijkertijd verlangen velen naar rust, zingeving en geluk. Meer dan een miljoen mensen met burn out klachten in Nederland en hetzelfde aantal geldt voor het aantal mensen dat anti-depressiva slikt. Bizar toch?!. Stress is een veelgehoorde oorzaak. Maar wat is stress eigenlijk en hoe kunnen we hiermee omgaan in deze steeds sneller veranderende wereld?

Oerbrein en overleven

Ons oerbrein is gemaakt om ons te helpen overleven. Daarom is ons brein altijd op zoek naar gevaar. Als er vroeger gevaar was, bijvoorbeeld een tijger of een giftige slang, “kidnapte” de amygdala (in ons limbisch brein gelegen) ons denken en maakte o.a. het stresshormoon cortisol aan. Onze hartslag en bloeddruk ging omhoog evenals de bloedsuikerspiegel. Hierdoor werden we tijdelijk sterker en sneller zodat we konden vechten of vluchten. Binnen een kwartier was het gevaar vaak geweken en kwamen we tot ontspanning. Dit mechanisme werkt in deze tijd nog steeds en is prima als je oversteekt en er komt met grote snelheid een bus aanrijden. Echter dit mechanisme treedt ook in werking als je een vervelende collega hebt, een berg mails moet beantwoorden en veel targets hebt. In onze 24 uurs economie waar alles ook goed, snel en mooi moet, is er chronische stress ontstaan. Wat zijn de gevolgen?

Gevolgen stress

Chronische stress zorgt voor een constante aanmaak van stresshormonen. Deze hebben vele nadelige invloeden op ons lichaam. Een belangrijke is dat het ons immuunsysteem, ons vermogen om ontstekingen tegen te gaan en om sneller te herstellen onderdrukt. Allerlei belangrijke lichamelijke processen, waaronder bijvoorbeeld de spijsvertering,  gaan “on hold”, omdat overleven belangrijker is dan je maaltijd verteren. Omdat deze stress chronisch is worden minder voedingsstoffen opgenomen en je lichaam gaat leven op reserves. Een gevolg hiervan is dat je trek krijgt in suikers en zoetigheid waarmee je automatisch in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Een logisch gevolg dat we in deze tijd wel ouder worden, maar de manier waarop dat gebeurd niet de manier is zoals we zouden willen. Dit is allesbehalve “gewoon lekker leven”.

Breinkennis

Hoe zouden we hiermee dan moeten omgaan? Wat zijn oplossingen? De afgelopen 10 jaar is de wetenschappelijke kennis over de werking van ons brein enorm gegroeid. Dit is met name veroorzaakt door allerlei technische ontwikkelingen waardoor we “real time” in ons brein kunnen kijken. Deze inzichten geven de oplossingen! Als we weten hoe ons brein werkt, waarom we doen wat we doen, biedt dit het antwoord op hoe we ons leven ten goede kunnen veranderen. En dat willen velen. Wij beseffen dat er vele coaches en consultants zijn die zeggen dat je je “mindset” moet veranderen om gezond en gelukkig te zijn. Maar vaak zijn de adviezen, tips en technieken symptoomoplossingen. Belangrijker is om de oorzakelijke kant te bekijken en deze zit in de werking van ons brein. 95 tot 98% van onze gevoelens, gedachtes en daarmee onze dagelijkse beslissingen gebeuren vanuit ons onderbewuste. Deze kan je dus niet veranderen door even te zeggen dat het “anders” moet. Gelukkig bestaat er neuroplasticiteit, hetgeen betekent dat binnen 30 tot 60 dagen we het geprogrammeerde en gestandaardiseerde voelen, denken en handelen kunnen veranderen. Gelukkig zijn is dus voor iedereen met een gezond stel hersens mogelijk. Iedereen dus aan de breinkennis.

Geïnteresseerd in wat kennis van de werking van ons brein kan betekenen voor jouw gewoon lekker leven? Wij organiseren regelmatig “rond de tafel” sessies over dit onderwerp. Schrijf je gerust vrijblijvend in.

Video content

Ontdek gerust onze andere topics

Jouw weg naar een gewoon lekker leven start hier

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ingaan op jouw wensen en behoeftes op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens maken we een plan waardoor jij ook Gewoon Lekker kunt gaan Leven.

Telefoon

0113 564 455

Email

Info@gewoonlekkerleven.nl

Openingstijden

09:00 - 17:00

Play Video