top of page

2023: Goed nieuws!Na jaren met Corona, oorlog, inflatie, energiecrisis, tekort aan materialen, personeelstekort is er voor dit jaar goed nieuws. En het goede nieuws komt uit China. 2023 blijkt namelijk vanuit de Chinese horoscoop het jaar van de konijn te zijn. Is dat goed nieuws dan?


Waar staat het konijn voor volgens de Chinese horoscoop? Voor geduld, geluk en vrede! En dat kunnen we allemaal wel gebruiken, toch? Geloven wij dan in horoscopen? Laten we dat dit jaar maar eens doen, dachten wij. Om te bewijzen dat de kans echt aanwezig is dat we het hier over goed nieuws hebben: Wanneer was de laatste keer dat het jaar van het konijn was in China? Dat was in het jaar 2011 toen we eindelijk de moeilijke jaren van de financiële crisis achter ons lieten. Het is dus tijd voor positiviteit, energie en inspiratie!


“Toevallig” of niet ontving ik net voordat ik deze blog ging schrijven van een goede relatie de vraag om even te kunnen bellen. “Ik heb inspiratie nodig”, was de vraag op de app. Dit geluid horen wij wel vaker. We hebben te maken met bijzondere tijden. Eerst wilde ik uitzonderlijke tijden schrijven, maar wellicht is snelle verandering en onzekerheid het normaal vanaf heden. Als we kijken welke uitdagingen we op zowel micro als macro niveau hebben, ben ik overtuigd dat dit zo is. En hoe hiermee dan om te gaan?


Het is logisch en gemakkelijk om verandering en onzekerheid te ervaren als eng, vervelend en spannend. De jaren dat je een planning kon maken voor de komende 5 of 10 jaar liggen volgens ons echt achter ons. En niet wetende wat de toekomst ons brengen zal, maakt het maken van de juiste keuze lastig. Hoe weet ik nu welk huis het beste bij mij past? Is sparen voor pensioen verstandig of kan ik maar beter nu extra lekker leven? Investeren in onroerend goed is toch altijd goed gebleken, of toch niet? Is het verstandig als ondernemer om extra vast personeel in dienst te nemen? Ga ik een huurcontract aan voor de komende 10 jaar? Moet ik mijn kinderen de zaak over laten nemen? Welke prijs kan ik rekenen voor mijn diensten? Heeft mijn bedrijf in de toekomst bestaansrecht? Hoe kan je in de ze tijd een ondernemingsplan maken? Wanneer heb ik e.e.a. goed geregeld voor mijn naasten?

Bovenstaande vragen zijn logische vragen en deze krijgen wij regelmatig gesteld. Natuurlijk zijn wij geen waarzeggers en kunnen “helaas” niet in de toekomst kijken. Op veel zaken hebben wij geen invloed. Denk daarbij bijvoorbeeld maar wat in Den Haag besloten wordt. Dan gaan onze gedachtes direct uit naar Mark Rutte die ooit zei nooit te tornen aan de hypotheekrenteaftrek, maar sinds hij mag regeren is deze jaarlijks aangepakt. Maar waar hebben wij wel invloed op? Wat is ons advies en missie voor 2023?


Het is duidelijk dat ook in de toekomst iedereen “gewoon lekker wil leven”. Dan is het volgens ons belangrijk een onderscheid te maken tussen problemen en situaties. Aan een situatie kan ik niks veranderen. Als bijvoorbeeld de energiekosten fors stijgen, kan ik daar chagrijnig van worden maar dat heeft geen zin. Directe invloed op deze kosten heb ik niet. Beter kan ik de situatie accepteren en daarbij bekijken wat de mogelijkheden zijn. Als mens gaan we bijna automatisch in de weerstand bij verandering, maar dat zorgt helaas voor het tegenovergestelde wat nodig is. Energie, creativiteit en inspiratie ontstaat nooit in tijden van frustratie en boosheid. Accepteer dus wat we niet kunnen veranderen en gebruik je energie om te kijken waar we wel invloed op hebben. Zo zagen wij afgelopen jaar bij verschillende relaties inspirerende voorbeelden zoals op een andere manier kinderen willen begeleiden, lekkere vega gerechten op de menukaart, visie hoe de nieuwe generatie medewerkers te binden en sommigen stopten met wat ze deden en durfden het aan nieuwe passies te ontdekken.


Wat vinden wij het mooie bij al deze stappen. Het financiële inzicht gaf het fundament om keuzes te durven maken. Dit zullen wij natuurlijk komend jaar blijven doen: zorgen voor inzicht in de financiën en deze spiegelen aan een “gewoon lekker leven” nu en voor de toekomst. Daarnaast willen wij een ieder inspireren en dit gaan wij o.a. doen tijdens onze klantavond op woensdag 12 april a.s. Naast het feestelijke deel van het vieren van ons 15 jarig bestaan en de verhuizing naar Goes zal het onderwerp zijn: hoe neem ik verantwoordelijkheid in deze wereld. Binnenkort zullen we met jullie delen wie de spreker zal zijn die jullie en ons gaat meenemen in het beantwoorden van deze vraag.

Wij als team van Gewoon Lekker Leven kijken enorm uit naar 2023 en zien de veranderingen vooral als uitdagingen. Wij sluiten ons aan bij het vertrouwen in het jaar van de konijn en zien dan ook de toekomst zonnig tegemoet. Een van onze grootste uitdagingen is het vinden van de juiste mensen ter uitbreiding van ons team. Ken jij iemand die affiniteit heeft met financiën, gewoon lekker wil werken en anderen wil helpen bij “gewoon lekker leven”? Laat ze vooral contact met ons opnemen via info@gewoonlekkerleven.nl.


Tot snel.

Recente blogposts

Alles weergeven

Prinsjesdag - wat verandert er?

Ook met een "demissionair kabinet" is de derde dinsdag van september gewoon Prinsjesdag en worden de fiscale plannen duidelijk gemaakt. In de bijlage onderaan, de uitwerking hiervan. Opvallend vinden

Het is wel een ding om te stoppen

1 maart 2022 was het definitief. Paul en Carolien Sanders en Robert Felius verkochten hun restaurants Tamboer en Hildernisse in Middelburg. Nu een jaar later blikken we terug op ondernemerschap in d

Comments


bottom of page