top of page

Prinsjesdag - wat verandert er?

Ook met een "demissionair kabinet" is de derde dinsdag van september gewoon Prinsjesdag en worden de fiscale plannen duidelijk gemaakt. In de bijlage onderaan, de uitwerking hiervan.

Opvallend vinden wij vooral de tendens om het ondernemerschap als IB-ondernemer minder aantrekkelijk te maken door het verlagen van de MKB-winstvrijstelling en de verlaging van de zelfstandigenaftrek. De komende jaren wil de overheid focus gaan leggen om de "schijn" van ondernemerschap tegen te gaan. Dit is vooral het ondernemerschap waarbij iemand zelf factureert maar er weinig verschil is met iemand in loondienst. Naast de controle die gaat komen, wil de overheid dit ondernemerschap dus ook fiscaal minder aantrekkelijk maken.


Voor de BV ondernemer is opvallend dat de dividendbelasting in box 2 twee tarieven gaat krijgen en het dus belangrijk wordt om goed te bepalen hoeveel dividend uitgekeerd gaat worden.


Ten slotte is het meest opvallende volgens ons de ontwikkelingen rondom de box 3 belasting, ofwel de vermogensbox. De overheid wil in de toekomst het reële rendement gaan belasten. Aan de ene kant terecht en eerlijk volgens ons, maar tegelijk hebben wij grote vraagtekens hoe dit in de praktijk efficiënt te regelen is.

Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen! Zijn er vragen en/of opmerkingen? Laat het ons vooral weten.


zakelijke uitgave FiscKoffer(tje)
.pdf
Download PDF • 1.45MBRecente blogposts

Alles weergeven

Het is wel een ding om te stoppen

1 maart 2022 was het definitief. Paul en Carolien Sanders en Robert Felius verkochten hun restaurants Tamboer en Hildernisse in Middelburg. Nu een jaar later blikken we terug op ondernemerschap in d

2023: Goed nieuws!

Na jaren met Corona, oorlog, inflatie, energiecrisis, tekort aan materialen, personeelstekort is er voor dit jaar goed nieuws. En het goede nieuws komt uit China. 2023 blijkt namelijk vanuit de Chin

Comments


bottom of page