top of page

2024, het moment voor een bedrijfsauto!?

Het Kabinet gaat de BPM-vrijstelling voor niet elektrische bedrijfswagens afschaffen per 2025. Als je als ondernemer op (korte) termijn een bus wilt kopen, is het waarschijnlijk interessant om in 2024 toe te slaan. Bij een bestelbus met een CO2 uitstoot van 150 gram, scheelt het al bijna €10.000,- op de aanschafprijs! Dat maakt de bedrijfswagen plotseling zo’n 40% duurder!Mede door deze ontwikkeling krijgen wij regelmatig vragen van onze klanten i.v.m. het aanschaffen van een (nieuwe) auto, motor of bus op de zaak. Wij zien dat vrienden, bekenden, collega-ondernemers, autodealers etc. veel invloed hebben op de beslissing om een auto zakelijke te kopen. Vaak wordt gedacht: “gewoon op de zaak zetten, want dat is altijd gunstig”… de praktijk blijkt veel weerbarstiger!


Elk scenario is anders

Of het interessant is om een auto op de zaak te zetten is situatie afhankelijk. Zo is ieders scenario verschillend op:

  • De aanschafprijs en restwaarde;

  • Het verbruik;

  • Of er wel of geen btw op de aanschaf van toepassing is;

  • Hoe nieuw of oud het transportmiddel is;

  • De kosten aan verzekering, wegenbelasting en onderhoud;

  • Het aantal jaarlijkse privé en zakelijke kilometers van de ondernemer;

  • Heb ik een hoge of lage winst? Vanuit een IB-onderneming of BV?


En veruit het belangrijkste punt: jouw persoonlijke situatie!

Zo kan het aanschaffen van een auto bijvoorbeeld gevolgen hebben voor het regelen van een hypotheek of wanneer je over enkele jaren wilt stoppen met ondernemen.


Doordat het scenario verschillend is per persoon, kan je niet uitgaan van een algemeen goedbedoeld advies.


Kleine keuzes, grote gevolgen

Het privé of zakelijk kopen van een auto wordt vaak besloten zonder daarbij stil te staan. Het is een kleine keuze, met grote (financiële) gevolgen. Dit geldt vooral voor ondernemers die een eenmanszaak of v.o.f. hebben. Als IB-ondernemer eenmaal de keuze gemaakt? Dan kan dit niet later nog aangepast worden. Je kan dus niet na 4 jaar beslissen om de auto naar privé te halen.


Dit betekent dat zolang je de auto en/of je onderneming hebt, de auto op de zaak blijft staan. Dit kan namelijk alleen onder hele uitzonderlijke en onvoorziene omstandigheden. Nóg belangrijker dus om goed over je keuze na te denken!


Hoe houd je als ondernemer het stuur in handen?

Onze visie is: overweeg je een (nieuwe) auto, motor of bus te kopen? Laat je goed adviseren! Het is van belang dat je weet wat de gevolgen zijn voor jouw persoonlijke situatie voordat je de keuze maakt. Wij sturen graag met je mee!Recente blogposts

Alles weergeven

Van Crisis naar Kansen

In 2023 steeg het aantal faillissementen met meer dan 50% blijkt uit de cijfers vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Is dat iets om van te schrikken? De grote lijn Opmerkelijk is dat i

Comentarios


bottom of page