top of page

Een van onze klanten zette door tot aan de Hoge Raad, met succes!!!

De motivatie van Daniël is om een mooi rendement te behalen en behouden, waarbij de risico's acceptabel zijn. Vastgoed en aandelen/obligaties zijn volgens hem dan ook de mogelijkheden die, voor zijn leven, zijn investeringen waard zijn. Omdat een groot deel van het geïnvesteerde vermogen afkomstig is uit een letselschade-uitkering, was de grootste motivatie van Daniël om het bedrag zo veilig mogelijk te laten renderen. Het vermogen heeft hij immers nodig om uitgaven in de toekomst te kunnen doen. Helaas moet over letselschade uitkeringen ook gewoon jaarlijks vermogensbelasting betaald worden. Hier was Daniël het niet mee eens en begon om die reden een rechtszaak tegen de belastingdienst/de Staat.

Financieel advies

Box 3 is onze "vermogensbox"! Hierin zit ons spaargeld, beleggingen maar ook onze schulden. Hier is de laatste tijd veel om te doen en onze financieel planners hebben er de handen vol aan. Tot een aantal jaren geleden was dit minder ingewikkeld en de meeste van jullie herinneren zich wel dat vermogen boven de vrijstelling ongeveer 1,2% aan vermogensbelasting kostte. Of je dat nu had belegd, op een spaarrekening had staan of in een oude sok had liggen maakte niet uit. Recent is er een verschil ontstaan: Spaargeld kost slechts 0,36% belasting maar al het andere wordt over één kam geschoren en kost ongeveer 2% belasting per jaar. Dus kost het ook 2% als jouw belegging verlies zou maken…


De verandering er is gekomen om de excessen er uit te halen, denk aan één van onze prinsen die geschat word op honderd woningen in Amsterdam! Dat hier wat belasting tegenover mag staan zijn wij het zeker mee eens! Maar los van de uitzonderingen zien wij dagelijks hardwerkende ondernemers die dag in dag uit hun best doen om ZELF hun pensioen bij elkaar te verzamelen. Of mensen die hun pensioen al bij elkaar hebben verzameld en er nu alles aan doen om die ONAFHANKELIJKHEID te behouden. Daniël (niet onze eigen Daniël) is een van die relaties die bewust bezig is met zijn financiële toekomst en beseft dat met alleen sparen je geld staat te verdampen.


Wij zien een aantal praktische nadelen van de regeling zoals deze tot voor kort was, enkele voorbeelden:

  • Beleggen wordt ontmoedigd terwijl inflatie torenhoog is! Op je spaarrekening wordt je geld dus simpel gezegd minder waard. Als voorbeeld: in 2022 werd je spaargeld zo'n 9% minder waard als je rekening houdt met inflatie correctie…

  • Als je aan een zoon of dochter, vriend of vriendin een bedrag leent niet voor het rendement maar puur om te helpen wordt je hier aanzienlijk voor gestraft… Want leen je tegen 1% dan wordt je alsnog voor ongeveer 2% belast, dat kost dus geld…

De nieuwe regeling voelt niet goed en in Politiek Den Haag blijven ze nadenken over een passende constructie die langer houdbaar is.


Daniël spreken we, inmiddels al twaalf jaar, vrij regelmatig. Voor Daniël voelde de regeling oneerlijk omdat de belasting hetzelfde bleef, ongeacht of je een goed of slecht jaar hebt en ongeacht wat de oorsprong van het vermogen is (letselschade in zijn geval). In de goede jaren met meer rendement weegt de belastingdruk minder zwaar, maar in een slecht jaar met zelfs negatief rendement is de belastingdruk niet meer te verklaren. Waarom zou je belasting moeten betalen over een investering waarop je verlies lijdt? Hij is een en ander uit gaan zoeken. Uiteindelijk heeft hij er een zaak van gemaakt die tot bij de Hoge Raad is gekomen!


De Hoge Raad zal wellicht iets minder bekend zijn bij een aantal. De leden van de Hoge Raad worden bij Koninklijk Besluit voor het leven benoemd. De Hoge Raad neemt als hoogste rechter beslissingen in civiele, straf- en belastingzaken. Dat zijn beslissingen in individuele zaken.


Op 6 juni 2024 stuurde Daniël een berichtje naar Pieter "Rechtszaak gewonnen!". En dat betekent nog al wat! De Telegraaf knalde er meteen een titel in "Miljardendomper voor coalitie: Hoge Raad zet streep door controversiële herstelwet box 3".


Wij kijken liever naar onze relaties en daar zal het in een aantal gevallen juist gunstig (en eerlijker) uitpakken! Kort gezegd heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het geboden rechtsherstel voor de te veel betaalde box-3-heffing nog steeds in strijd is met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht van artikel 1 Eerste Protocol EVRM. Dat geldt niet alleen voor het herstel op basis van de Herstelwet maar ook voor de Overbruggingswet die sinds 1 januari 2023 is ingevoerd. Het herstel moet worden gebaseerd op het werkelijke rendement. Het is aan de belastingplichtige om aan te tonen dat dit werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement.


Dat laatste betekent simpelweg dat iedereen met vermogen boven het vrijgestelde vermogen van zo'n € 50.000,- p.p. aan mag tonen wat het werkelijk resultaat is geweest. Daarover wordt belasting geheven en niet over een fictief rendement zoals het eerst was.


Daniël is voorstander van het maken van rendement, omdat op de lange termijn rendement en extra inkomen hetgeen is waarop je een lekker leven kan bouwen. Rendement is datgene waarmee je een sterke financiële toekomst kan opbouwen met minder kopzorgen. Dat is gewoon lekker leven!

Recente blogposts

Alles weergeven

Het ondernemersavontuur van Leuntje en Merien

Merien is 36 jaar oud en woont sinds vorig jaar in zijn eerste koopwoning in Yerseke samen met zijn 2 jaar jongere verloofde Leuntje. Merien is vijf jaar geleden gestart met zijn eigen sportschool met

Gewoon lekker op vakantie!

De vakantieperiode breekt komt er weer aan, ongeveer 75% van de Nederlanders boekt een vakantie in de zomer. Maar hoe ziet ons financiële va

Comments


bottom of page