top of page

Gewoon Lekker Lezen

De schoolvakanties gaan beginnen. Heb jij ook vakantie? En wat doe jij dan zoal tijdens je vakantie? Een van mijn bezigheden is lezen. Ik vind het heerlijk om nieuwe kennis op te doen, me te laten inspireren en te lezen hoe anderen leven.


Ondertussen is mijn boekenkast aardig gevuld en krijg ik regelmatig de vraag welk boek ik zou aanraden te lezen. Een mooi moment zo vlak voor de vakantie om drie tips mee te geven om te lezen de komende tijd:

Josheph Oubelkas – 400 brieven van mijn moeder


In mijn vorige blog schreef ik nog dat er 1.5 miljoen Nederlanders dagelijks kampen met burn-out klachten. Er wordt veel geklaagd en de polarisatie neemt alsmaar toe. Het gaat niet goed met de maatschappij terwijl er zoveel kan in ons land. Waar kunnen we dan inspiratie vandaan halen? Enkele jaren geleden ontmoette ik Joseph Oubelkas en zijn verhaal vond ik bizar.


Joseph had over zijn bizarre verhaal een boek geschreven met als titel: “400 brieven van mijn moeder”. Deze geboren en getogen Nederlander belandde per ongeluk in een Marokkaanse cel. Joseph was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en werd veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Alle reden tot paniek! De leefomstandigheden in een Marokkaanse cel zijn namelijk niet echt fijn. Uit het verhaal van Joseph herinner ik me dat hij bedacht: ik kom uit deze cel en dat met al mijn tanden.


Joseph zit jaren samen in de cel met moordenaars, verkrachters, oplichters. Joseph leert dat de wereld in de gevangenis oneerlijk, vies en uitzichtloos is. Iedere keer als er hoop komt en de verwachting dat Joseph wordt vrijgelaten, is er ook weer de teleurstelling.


Hoe kon Joseph overleven? Hoe bleef Joseph positief en gezond en kon hij uiteindelijk na jaren van opsluiting vrijkomen? Wat zit er in Joseph dat hij over het algemeen positief bleef en zelfs vriendschappen sloot? Vriendschappen met zijn “collega-gevangenen” maar ook met zijn bewaarders. Joseph werd een inspiratiebron en paste de lessen van Mandela op geheel eigen wijze toe. Als Joseph dit kon in de meest erbarmelijke omstandigheden, dan moeten wij in ons Nederland toch ons mooiste leven kunnen leven?Remco Claassen – Wij, de psychologie van het gunnen


Een prachtige uitspraak van Remco die wij bij Gewoon Lekker Leven vaak gebruiken is: “als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen”. Remco is al jarenlang inspiratiebron van ons kantoor. Een aantal klantavonden hebben we met hem gehouden in het verleden en regelmatig trainde hij ons. Zijn boek “wij” begint met een samenvatting van zijn boek “ik”. Deze samenvatting helpt je jouw plan te maken. Maar als je je plan hebt gemaakt, ben je er nog niet. Remco zijn visie is heel helder: je hebt anderen nodig om jouw plan te realiseren. En hoe doe je dat? Hoe zorg je dat jouw partner, vrienden, medewerkers, collega’s, etc. jou helpen bij jouw “gewoon lekker leven”? Dat beschrijft Remco op de voor hem zo karakteristieke wijze, namelijk vol humor en tegelijkertijd met heldere kennis en oefeningen.


Wil je jouw plan maken en tegelijk weten hoe je anderen daarvoor kan inzetten? Dan is dit boek een absolute aanrader. Remco is ook de ontdekker van het woordje “manipuhelpen”. Manipuleren betekent goed voor mij en slecht voor jou en werkt dus niet op lange termijn. Manipuhelpen is goed voor mij maar ook goed voor de ander….en dat werkt dus altijd. Vanuit breinkennis is het interessant de inzichten van Remco te analyseren en de combinatie van Remco’s inzichten en de kennis van de werking van ons brein hebben ons gebracht tot een methode om echt te komen tot jouw plan. Contact gerust bij interesse hierin.Simon Sinek – Het oneindige spel


Na de inspiratie van Joseph en de inzichten van Remco is een mooi vervolg het nieuwste boek van Simon Sinek. Na zijn ontzettend succesvolle boek “why”, is dit de opvolger en wat mij betreft zijn belangrijkste idee. Onze maatschappij is enorm gericht op het verdienen van geld en behalen van status. Sinek ageert scherp tegen de gedachte van moeten winnen, geld moeten verdienen en het laten regeren van de korte termijn.


Het oneindige spel gaat over een visie die het waard is om voor te leven. Een specifiek toekomstbeeld om te verwezenlijken dat zo aantrekkelijk is dat velen het er voor over hebben dat toekomstbeeld tot werkelijkheid te maken. Als je als ondernemer, maar ook als bestuurder, topsporter dit beeld helder hebt, zullen je doelen veranderen van korte termijn gewin naar lange termijn geluk. Duurzame zingeving is daarbij de term die ik zelf ontwikkelde. Hoe creëer je een leven van “duurzame zingeving”. Dit boek gaat hierover en zal ook antwoorden geven op vragen als:

- Hoe creëer ik een positieve, groeimindset?

- Hoe vind en bind ik medewerkers?

- Welke invulling geef ik mijn marketing?

- Wie wil ik zijn als mens?

- Kan ik vertrouwen op het goede?

Drie prachtige boeken! Vele andere boeken komen ook in aanmerking om te noemen, maar we houden het bij deze drie. Vraag gerust welk boek voor jou verder interessant zou kunnen zijn. De boekenkast is goed gevuld, zie bovenstaande foto maar.


Voor een ieder die met vakantie gaat: een fijne tijd en veel (lees)plezier gewenst!

Recente blogposts

Alles weergeven

Eric van ’t Zelfde: “Relatie brengt prestatie”

Jaarlijks organiseert onze samenwerkingspartner NNEK/Fondsenplatform een “meesterklas”. Tijdens deze dag was Eric van ’t Zelfde één van de sprekers en zijn verhaal boeide enorm! Voor degene die de naa

Gewoon Lekker Luisteren

Deze week een andere blog dan gebruikelijk. Maurice was deze week uitgenodigd in Amsterdam bij Michiel van Vught om deel te nemen aan zijn podcast "Je geld en/of je leven". Maurice vertelt in deze pod

Comments


bottom of page