top of page

Eric van ’t Zelfde: “Relatie brengt prestatie”Jaarlijks organiseert onze samenwerkingspartner NNEK/Fondsenplatform een “meesterklas”. Tijdens deze dag was Eric van ’t Zelfde één van de sprekers en zijn verhaal boeide enorm! Voor degene die de naam Eric van ’t Zelfde niks zegt: Eric is schoolleider in het bekende tv programma “Dreamschool”.


“Lastige” jongeren die al langere tijd niet naar school gaan en verwijderd raken van de maatschappij willen ze via het programma een nieuwe kans geven. Op deze school geven bekende Nederlanders les en Eric voert de leiding, samen met Lucia Rijker.


Wat zijn lessen die we van Eric kunnen leren? De uitspraak die bij mij in ieder geval bleef hangen is “relatie brengt prestatie”. Een korte beschouwing van het verhaal van Eric.


Zoals veel van de jongeren van nu wist ook Eric vroeger niet wat hij wilde gaan doen en ging hij in ieder geval niet graag naar school. Hij wist dit ook goed duidelijk te maken waardoor hij regelmatig van school weggestuurd werd. Een strenge doch slimme vader had Eric en deze man zei op een gegeven moment tegen Eric: “ga maar werken dan”. En zo kreeg Eric een “ketelpak” (overall) aan en ging werken in een chemische fabriek. Drie weken hield Eric het vol en smeekte toen zijn vader om terug te mogen naar school.


Eric was koning van de zesjes, maar had een 9 voor Engels. “Jij wordt leraar Engels” vertelde een leraar hem en voordat hij het zelf goed besefte was hij geaccrediteerd leraar Engels. Zonder de doelstelling echt in het onderwijs te gaan werken, kwam er op een gegeven moment een belletje van een school met de vraag of hij bevoegd is om Engelse les te geven. Met een “baksteen” gevoel, gaf hij aan dat dit zo was en voordat Eric het besefte was hij werkzaam in het onderwijs. En waar werd hij gestationeerd? Op een zeer uitdagende school in Den Haag. In de wijk Duindorp kon Eric beginnen. Geluk moet je soms hebben is een terugkerende uitspraak van Eric en in Den Haag had hij dat. Hij werd opgenomen door Hagenezen en zij hadden het op orde. Een grote bek combineerden ze met een groot hart en dat werd een inspirerend voorbeeld voor Eric.


Op een volgende school zagen ze Eric als een soort “ketelbinkie” en kreeg hij te horen: fouten maken mag, we lossen het samen op. Eric werkte op de meest uitdagende scholen en leerde veel. “Hoogmoed komt voor de val” en zo gebeurde het dat het vertrouwen van Eric zo gegroeid was dat hij solliciteerde op een baan met schaal 15. Veel verdienen dus. Na 8 maanden barstte Eric in huilen uit, nam ontslag en solliciteerde bij een patatkraam. De eigenaar van de kraam gaf Eric figuurlijk een schop onder zijn kont en gaf hem mee: “ga impact maken, een patatbakker vind ik wel”. Weer eens geluk gehad zo bleek.


Even later werd Eric schooldirecteur van de meest asociale school van Nederland. Doelstelling van Eric? Deze school veranderen naar de veiligste school en de beste school van Nederland. Wat gebeurde er in het begin? Een leerling bedreigde op de wc met een geladen pistool een andere leerling. Past dit bij de belofte van een “veilige” school? Nee, natuurlijk niet! Eric stapt zelf de wc binnen, heeft weer geluk dat het niet verder escaleert en laat wel zien dat hij niet alleen een grote mond en visie heeft, maar ook lef.


Langzamerhand groeit het respect voor Eric bij de leerlingen en de ouders. Ze voelen en merken dat hij er echt voor hen is! Er ontstaat een relatie. Stap voor stap ontwikkelt Eric zijn “dreamteam” van leraren en conciërges waarbij een ieder over de drie q’s moeten beschikken:


- IQ

- EQ

- En een volle accu

OP schrift is deze woordgrap niet leuk, dus spreek hem vooral goed uit 😊.


Om een lang, aangrijpend verhaal vol humor kort te maken geef ik graag de conclusie mee. De Hugo de Groot school werd de beste school. Er ontstond perspectief voor de leerlingen. Wat waren de belangrijkste wapens? Inzicht, lef en heel veel humor.


Wat een respect voor deze man en wat een voorbeeld. Eric laat zien dat wat niet kan en niet binnen de box van het systeem past weldegelijk mogelijk is als je echt buiten de box van het systeem durft te denken en handelen. Cruciale factor: zoek verbinding. We zijn allen mens, maar sommigen hebben de pech in een verkeerde wijk geboren te zijn. Verdienen ook zij een eerlijke kans? Natuurlijk. Ontstaat dan verbinding i.p.v. polarisatie? Natuurlijk!


Dank Eric voor wie je bent en wat je doet. En wat betekent dit voor “Gewoon Lekker Leven”? Eric is voor ons een inspirerend voorbeeld dat een gewoon lekker leven voor iedereen bereikbaar is, maar je moet het durven zien, durven doen en durven om hulp te vragen.


“Als je dan toch uit bed komt, kan je maar beter knallen…..”deze uitspraak galmt nog na nadat ik vanmorgen om 05.30 uur mijn bed uitging om vandaag te knallen en samen met ons team van “Gewoon Lekker Leven” jullie weer te helpen bij alle mooie uitdagingen van het leven. Veel relaties en prestaties gewenst!
Recente blogposts

Alles weergeven

Gewoon Lekker Luisteren

Deze week een andere blog dan gebruikelijk. Maurice was deze week uitgenodigd in Amsterdam bij Michiel van Vught om deel te nemen aan zijn podcast "Je geld en/of je leven". Maurice vertelt in deze pod

Als je geen plan maakt voor je eigen leven,……

Het is herfst en het laatste kwartaal van het jaar is alweer onderweg. De oktobermaand is een drukke maand. Een maand waarin voor onze ondernemende klanten de BTW aangifte moet worden gedaan en daarbi

Comments


bottom of page