top of page

De finishlijn – waar is deze?

Ooit wel eens een wielrenner gezien die te vroeg juichte? Ooit weleens een schaatser gezien die na het laatste rondje doorschaatste, omdat deze niet besefte de finishlijn al gepasseerd te zijn?

December is een donkere maand (met veel regen). Een maand waarin biologisch gezien de energie wat lager is. Wat doe jij dan? Gewoon doorknallen alsof het juni/juli is of pas jij je ritme aan de jaargetijden aan? Velen blijven hun ritme houden welke ze gedurende het gehele jaar hebben. Bijzonder dat we in onze maatschappij ons niet aanpassen aan de jaargetijden. Kantoortijden blijven van 08.30 u tot 17.00 u, de scholen van onze kinderen starten gewoon om 08.30 uur en in de avond sporten we nu volop in het donker. Eigenlijk tegennatuurlijk gedrag en daarom geven we graag mee dat om “gewoon lekker te leven”’ het verstandig is je ritme aan het jaargetijde aan te passen.

Wat gebeurd er als je de rem erop zet in deze donkere maanden? Dan krijg je rust en ruimte om na te denken. Ben ik nog op het juiste pad? Leef ik mijn gewenste leven? Regelmatig gaan gesprekken met (nieuwe) klanten over hoe lang men nog moet. Wanneer kan ik stoppen is een veelgehoorde vraag. De reden van deze vraag is regelmatig dat men meer “rust” wil. Weg uit de hectiek en (financieel) onafhankelijk kunnen zijn om het leven in te richten zoals ze echt willen.


Een onderdeel van onze financiële planning is hierop antwoord geven. Wij zeggen altijd de waarheid te vertellen. En deze waarheid is voor sommigen positief verrassend, maar voor anderen behoorlijk confronterend.


Er is immers een behoorlijk bedrag nodig om financieel onafhankelijk te zijn, ofwel de (financiële) finishlijn te hebben bereikt. Gek genoeg kunnen wij regelmatig tegen nieuwe klanten zeggen dat ze de finishlijn al gepasseerd zijn. Bizar toch eigenlijk…..dat je jouw (financiële) finishlijn gepasseerd bent, maar dat niemand je dat verteld. Je kan dus al stoppen met wat je doet en een andere invulling geven aan je leven. Tegelijkertijd spreken wij ook mensen waarbij de waarheid heel anders is. Dat stoppen echt ver weg is en dat er veel meer geld nodig is. Hoe komt dat? Wie weet welk bedrag nodig is om jouw (financiële) finishlijn te bereiken? De eerste nieuwe klant moeten wij nog ontmoeten die dit bedrag weet. Heel waardevol om dit bedrag inzichtelijk te maken voor onze klanten.


Vervolgens zijn er twee belangrijke aspecten bij het bereiken van de finishlijn. Allereerst hoe bouw je je vermogen op? Hierbij is onze visie dat spreiding het antwoord is. Zo begeleiden wij jullie bij het opbouwen, in stand houden en laten groeien van vermogen via beleggen. Dit doen we natuurlijk niet o.b.v. gevoel of geluk, maar o.b.v. wetenschappelijke inzichten. Een toevoeging die wij altijd al ambieerden is dit zo veel als mogelijk via duurzame beleggingen te kunnen doen. Dit lukt ons steeds beter en vanaf januari zullen onze beleggingsportefeuilles voor ca. 80% duurzaam belegd zijn. Hoe dit er precies uitziet volgt in een blog het komende jaar. Naast deze beleggingen is onroerend goed vaak een onderdeel van het vermogen, levert spaargeld weer wat op en zien we een enorme groei van vermogende klanten die beleggen in klanten die geld nodig hebben in bijvoorbeeld de groei van hun bedrijf. Hoe waardevol dat we deze partijen aan elkaar kunnen koppelen Dat noemen we echt win – win.


Het tweede aspect m.b.t. jouw finishlijn is wat je plan is. Hoe ziet je plan eruit om je finishlijn te bereiken en hoe ziet je plan eruit als je over deze lijn bent. Laat in beide gevallen het plan jouw “gewoon lekker leven” bevatten. Dus niet, zoals we regelmatig zien, keihard werken richting de finishlijn en deze struikelend passeren, maar o.b.v. kracht, passie en plezier. En hoe ziet dan de periode erna uit? Wat is jouw plan in deze nieuwe levensfase? Hoe vervul je je leven met betekenis?


Naast het opstellen van de financieel levensplannen merken wij het laatste jaar een groei in het begeleiden van ondernemers met hun bedrijfsstrategie om te ondernemen vanuit kracht en passie zodat de periode tot de finishlijn een prachtige is. Daarnaast is het waardevol mensen te begeleiden met de invulling van hun “gewoon lekker leven” in de periode na het bereiken van de finishlijn.


Hoe ziet jouw pad eruit? Neem eens gas terug, pak een lekkere kop thee of goed glas wijn en overdenk waar je staat en waar je naartoe wilt. Een nieuw jaar komt eraan……hoe mag deze eruit gaan zien? Uiteraard zijn wij er graag om mee te denken.


Recente blogposts

Alles weergeven

Gewoon lekker op vakantie!

De vakantieperiode breekt komt er weer aan, ongeveer 75% van de Nederlanders boekt een vakantie in de zomer. Maar hoe ziet ons financiële va

Comments


bottom of page