top of page

Jouw levensstijl: opbouwend of afbrekend….zeg het maar!

Wat is jouw levensstijl? Welk bedrag heb jij jaarlijks nodig om “gewoon lekker te leven”? Deze vraag is een essentieel onderdeel van het financieel plan. Opmerkelijk is dat velen geen idee hebben hoeveel geld ze maandelijks uitgeven. Laat staan als we dit op jaarbasis willen weten. Iedere klant krijgt bij het maken van zijn of haar financieel plan een Excel invulformulier mee. Het blijkt dat het invullen van dit formulier voor veel bewustwording zorgt en wij horen dan ook regelmatig: “we wisten niet dat we zoveel geld uitgaven”.


Iedereen heeft een andere levensstijl: de één wil graag in een vrijstaand huis wonen, een ander gaat graag met vakantie en dan naar verre landen, weer een ander heeft een dure hobby, etc. Het in beeld brengen van jouw uitgavenpatroon geeft inzicht hoeveel geld er jaarlijks binnen moet komen om financiële rust te kunnen ervaren. Dit inzicht is voor velen fijn. Tevens biedt dit inzicht de mogelijkheid een berekening te maken hoeveel geld later nodig is om te kunnen stoppen met werken. Nu, maar ook straks “gewoon lekker leven” kan met dit inzicht gerealiseerd worden.


Dat dit inzicht fijn is voor de betreffende personen zelf is logisch, maar ook steeds meer werkgevers hechten belang aan de gedachte dat hun medewerkers inzicht hebben. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat maar liefst 62% van de werkgevers te maken heeft met personeel dat financiële problemen heeft.


Inzicht hebben is voor velen dus fijn. Het geeft rust en een gevoel van controle. Vanuit de lessen breinkennis die wij de laatste jaren hebben opgedaan, is natuurlijk een interessante vraag of dit (financiële) leven ook het leven is wat je graag wilt leven. Financiën is een vaak gehoorde reden om niet het leven te kunnen leven wat men zou willen leven. En is die reden terecht? Nee, durven wij te zeggen. Het mooie aan ons werk is dat we kunnen werken met scenario’s. Er zijn bij een financieel plan vele variabelen. Door de juiste vragen te stellen en echt te luisteren, ontstaan regelmatig ideeën, doelen of wensen. Door niet “automatisch” te denken dat het financieel niet zou kunnen maar te onderzoeken of het wellicht wel kan, ontstaat regelmatig een doorbraak. Algemeen gesteld zijn er een aantal variabelen en deze liggen of aan de inkomstenkant of aan de opbrengstenkant. Door simpelweg in gesprek te gaan en te durven dromen, ontstaan dus regelmatig de doorbraken van een huidige levensstijl naar een gewenste levensstijl. We weten ondertussen dat verandering niet eenvoudig is door de werking van ons brein. Maar als de verandering gewenst is, zal ons brein sneller en gemakkelijker bereid zijn om nieuwe neurale netwerken aan te maken.


Wij geloven daarom ook steeds meer in het vormen van een spiegel met de vraag: leef jij je gewenste leven? Heb je alternatieven al eens (durven) ontdekken? Met grote regelmaat zien wij mogelijkheden ontstaan om gedroomde stappen om te zetten naar realiteit. Heb jij ook weleens overwegingen of het anders kan? Het kan. Echt!


Wel wil ik graag een waarschuwing meegeven: jaren geleden volgde ik een meerdaagse opleiding bij leiderschapscoach Remco Claassen. Nadien heb ik contact gehouden met Remco en het viel mij op dat hij regelmatig mensen had bij zijn trainingen die direct na de training hun baan opzegden en/of een bedrijf begonnen. Wat was hun plan, vroeg ik dan aan Remco. Gedurende de driedaagse training besefte men iets anders te willen en reageerden impulsief. Geld is en kan natuurlijk een belangrijke reden zijn om niet te veranderen, maar zomaar van baan wijzigen of een bedrijf beginnen zonder plan, is wellicht ook niet de verstandigste optie. Zo heb ik met regelmaat gekeken naar het TV programma “ik vertrek” waarbij mensen zonder gefundeerd plan vertrokken naar het buitenland…met alle gevolgen van dien. Hiermee bevestig ik onze visie dat financieel inzicht het fundament is voor een “gewoon lekker leven”, maar het inzicht tevens kan fungeren om met vertrouwen nieuwe stappen te zetten in het leven. Wij realiseren ons dan ook wat een dankbaar werk we hebben. Leef jij je gewenste leven?

Recente blogposts

Alles weergeven

Waar is mijn passie?

Leef jij vanuit passie? Durf jij te zeggen dat jij voelt, denkt en handelt vanuit pure passie? Leef jij je mooiste leven? Fascinerend is de reactie als je deze vraag aan mensen stelt! Een groot vraa

Comments


bottom of page