Voor velen zit de vakantieperiode erop. Hoe was je vakantie? Lekker uit kunnen rusten? Leuke dingen gedaan? Dit zijn een aantal vragen die veelal gesteld worden als we terug komen op het werk. Kort wordt verteld dat het inderdaad geweldig was en dat het vooral veel te snel voorbij was. Maar voordat we het weten zitten we weer in de rijdende trein en gaan we weer ongestoord verder waar we voor de vakantieperiode gebleven waren. Bijzonder, of niet?
Waarom zou dit bijzonder zijn? Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Francisco en Harvard ontdekten dat het nemen van vakantie van slechts zes dagen kan leiden tot genetische veranderingen die stress verminderen, het immuunsysteem stimuleren en enkele risicofactoren voor dementie en depressie verminderen. Ook wordt beschreven dat velen na slechts enkele uren op vakantie te zijn zich bedenken: waarom ga ik dag in dag uit naar kantoor?
Opvallend is dat enerzijds velen bovenstaande herkennen, maar dat er weinig tot niks veranderd na de vakantieperiode. Maandagmorgen wordt iets anders gestart na drie weken vakantie omdat we even bij moeten praten, een volle mailbox weg willen werken en wat spoedbelletjes moeten doen. Maar al snel hebben we het ritme van voor de vakantie weer te pakken. En onbewust rennen we door tot…..de volgende vakantie. Is deze manier van leven gezond? Worden we hier gelukkig van? Als de rijdende trein de juiste trein is wellicht wel. Maar ook dan adviseer ik eerder een stoptrein te nemen. Af en toe eens te stoppen, rust te nemen en beseffen van wat je doet.
Maar wat als jouw sneltrein niet leidt naar de gewenste eindbestemming? Deze vraag stel ik regelmatig aan onze relaties: wat is jouw eindbestemming? Wat wil je bereiken? Wat is je plan?
Vaak ontstaat een vaag antwoord met antwoorden als gelukkig zijn, gewoon lekker leven. Hoe ziet gelukkig zijn en gewoon lekker leven er dan concreet uit? Daarop komt vaak geen duidelijk antwoord. Wat is het gevolg? Als we beseffen dat meer dan 95% van wat we voelen, denken en doen onbewust gaat, vallen we na de vakantieperiode automatisch terug in ons oude gedrag en blijven we doen wat we altijd deden en krijgen we wat we altijd kregen.
Is dag erg? Als je een fantastisch leven hebt niet denk ik, maar meer bewuste momenten creëren om hiervan te genieten zou dan een mooi advies zijn. Dit is dus goed voor je immuunsysteem, verlaging van stress en verbetering van je energie. Wat valt op? Velen vinden hun leven “wel ok”. Er is natuurlijk wel wat te klagen, maar zo slecht is het ook niet hoor. Dit horen we regelmatig. Welk cijfer zou je je leven geven? Toch wel een 7 is dan vaak het antwoord.
Slaap je goed? Heb je volop energie in de ochtend, middag en avond? Heb je fijn contact met je partner, kinderen, familie en vrienden? Ben je blij met jezelf en doe je over het algemeen de dingen die je leuk vindt en goed kan? Creëer je waarde voor de maatschappij? Samenvattend: hoe staat het met jouw zingeving?
Doordat het leven “ok” is, is er voor ons brein geen urgentie om te veranderen. Veranderen kost immers energie en waarom zou ons brein dat spenderen? Maar is een 7 genoeg voor het leven? Wat zou de 80 jarige versie van jezelf jou op dit moment adviseren? Dit blijkt voor velen een interessante en confronterende vraag. Dan blijkt dat op meerdere fronten in het leven toch verandering gewenst is. Stel jij jezelf de vraag weleens wat jouw 80 jarige versie van jezelf jou nu zou adviseren?
De periode kort na een vakantie is een interessant moment om bewust even stil te staan bij deze vraag. Wat is jouw plan? Hoe ziet jouw gewenste leven eruit? Niet alleen financieel en materialistisch, maar vooral ook wie wil je zijn als mens en wat wil je aan waarde creëren?
We kunnen veranderen! Het blijkt dat we kunnen worden wie we willen zijn. Een inspirerend voorbeeld is Oprah Winfrey. Een ellendige jeugd had zij en alle reden om te klagen en in de goot te eindigen. Toch wist zij zichzelf te ontwikkelen tot een van de meest inspirerende vrouwen ter wereld.
Gelukkig zijn, een zinvol leven leven en echt tevreden kunnen zijn is bereikbaar voor iedereen. Een financieel fundament geeft daarbij de rust om stappen te maken. Welke stappen maak jij? Wat mag jouw plan zijn? Hoe leef jij toe naar de volgende vakantie?
Comments