In 1993 ontstond de leus “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” van de belastingdienst. Wat is jouw gevoel bij deze leus?
Er is in ieder geval altijd veel kritiek geweest op deze leus. Deze kritiek was natuurlijk vooral gericht op het tweede zinsdeel. De eenvoud van belastingaangifte en fiscale ontwikkelingen, wordt niet altijd zo ervaren. Wist je dat in 2008 de politiek een oproep deed met de slogan te stoppen en dat in 2017 bij de rechter zelfs om een verbod is gevraagd? Uiteindelijk is de belastingdienst zelf in 2019 stilletjes met de leus gestopt. Terecht denk ik.
Ondertussen begeven we ons alweer enkele weken in het nieuwe jaar en brengen wij jullie de belangrijkste nieuwe fiscale feiten voor 2024. Deze is te vinden in de bijlage en is opgesteld door onze fiscaal partner Fiscount.
Wat vinden wij van de wijzigingen? Is er iets belangrijks voor mijn situatie? Moet er iets veranderd worden? Deze vragen krijgen wij logischerwijs met regelmaat en het is ons vak om zo goed en passend mogelijk om te gaan met wijzigingen. Waar zijn wij dan zo trots op?
Door ons systeem van “de driehoek” waarbij we starten met het opstellen van jouw financieel levensplan, hebben wij de wensen en behoeftes vanuit privé perspectief goed in beeld. Bijzonder dat dit nog steeds een uitzonderlijke stap is in de wereld van accountancy en boekhouden. Onze conclusie is na jaren van ervaring met “onze” driehoek: een passend fiscaal advies kan niet gegeven worden zonder inzicht in de privé wensen en behoeftes. Voorbeeld: Is het verstandig te investeren dit jaar of wachten tot komend jaar? De auto op de zaak zetten of toch privé rijden? Verder investeren in nieuwe medewerkers?
De fiscale en kostentechnische gevolgen van welke keuze dan ook, kan en zal gevolgen hebben voor privé. Kosten nu nemen betekent fiscaal komend jaar minder belasting betalen (voordeel), maar betekent ook een lagere winst en daarmee bijvoorbeeld een lager bedrag te realiseren voor een hypotheek privé (nadeel).
Onze eigen fiscaal expert, Ivan, onderschrijft bovenstaande en besprak dit regelmatig met collega studenten bij zijn opleiding tot register belastingadviseur. Jaloers zijn zij op de inzichten die Ivan meekrijgt vanuit onze financieel planning tak bij het bedenken wat fiscaal het beste past. Wist je trouwens dat Ivan binnenkort deze 6 jarige studie afrondt en daarmee een van de jongste “RB-ers” is?
Wat is onze visie bij de nieuwe cijfers voor 2024? Duidelijk wordt dat de politiek het fiscaal minder aantrekkelijk maakt om IB ondernemer te zijn en het sneller fiscaal interessant wordt om te ondernemen vanuit de B.V. De box 3 (vermogensbox) belasting verandert wederom. Wat vroeger de “pretbox” werd genoemd, blijkt momenteel een ware nachtmerrie voor de belastingdienst. De intentie is om het reële rendement te belasten, echter de systemen van de belastingdienst blijken hier tot 2026 nog niet klaar voor. Tot die tijd wordt ogenschijnlijk maar wat aangerommeld en gaat men uit van een fictief rendement. Waar in 2023 geld op de spaarrekening slechts voor 0,01% belast werd is dat voor dit jaar ca. 0,36%. Beleggingstegoeden werden vorig jaar belast tegen 1,97% en voor dit jaar zal dit 2,17% zijn. Houd hier dus rekening mee bij het berekenen van de marge bij investeringen.
Voor de DGA wordt het belangrijk goed te beoordelen hoeveel dividend je gaat uitkeren. De belastingdienst maakt het niet eenvoudiger door te gaan werken met twee schijven. Let daarom op dat dividend wat uitgekeerd wordt boven de 67.000 euro zwaarder belast wordt in 2024.
Ten slotte is het hier noemenswaardig dat de belastingdienst behoorlijke rentes gaat rekenen indien voorlopige aanslagen te laag zijn en uitstel wordt gevraagd van het doen van aangifte.
Uiteraard houden wij zoveel mogelijk rekening met jouw situatie. Onze visie is dat door samen te kijken naar jouw situatie we elkaar scherp kunnen houden om te komen tot het meest passende resultaat. Soms betekent dat kiezen voor “flexibiliteit” i.p.v. “fiscaliteit” passender is. Fijn om dit samen te doen! Dat maakt ons werk zo mooi!
Vragen, ideeën of gedachtes om te delen? Graag ontvangen wij deze via info@gewoonlekkerleven.nl
Zie hier de bijlage
Comments