top of page

Financieel Wijs


Ons “fiscaal kwartaalnieuws” delen wij met deze blog. Wat is er te lezen? Wat is belangrijk? Wij geloven dat het onze taak is om dit nieuws om te zetten naar pragmatische ideeën om jullie “gewoon lekker te laten leven”.


Er is veel aan de hand op financieel, economisch en fiscaal gebied.

Denk maar eens aan de volgende onderwerpen:


- Stijgende spaar-, hypotheek- en financieringsrentes

- Dalende huizen prijzen

- Afzwakkende inflatie, maar nog steeds ruim boven de 2%

- Stijgende lonen en hogere looneisen

- Onduidelijkheid vermogensbelasting box 3

- Blijvende krapte op de arbeidsmarkt

- Hype of toenemende impact AI (waaronder app ChatGPT)

- Groei aantal faillissementen


Allereerst onze gedachte bij de rente. In een ongekend tempo is de hypotheekrente gestegen van ca. 1.5% bij 10 jaar vast naar momenteel 4.3%. Een huis financieren is dus fors duurder geworden en als resultaat zien we dan ook dat de prijs van woningen onder druk staat en licht daalt. De verwachting echter is dat na dit jaar de prijzen weer gaan stijgen. Waarom? Krapte op de woningmarkt is nog steeds aanwezig en de hard stijgende lonen zorgen dat mensen meer kunnen gaan lenen. Geen zorgen dus als je denkt dat je woning fors minder waard gaat worden en niet wachten met de koop van je droomhuis tot de markt nog veel verder daalt.


Overweeg je een investering te doen privé of met je bedrijf en vraag je je af wat verstandig is? Zorg dat de investering is uitgewerkt in een financieel plan zodat je weet of de investering daadwerkelijk een investering is en geen dure kostenpost.

De rentes voor zakelijk lenen zijn ook behoorlijk gestegen en voelen als belachelijk. Rentes van 6% zijn echter over langere tijd “gewoon”. Op dit vlak zijn we een tijd “verwend” geweest.


Tegenover het duurder worden van lenen, staat het voordeel dat sparen weer wat geld oplevert. Velen hebben spaartegoeden en klaagden over de minieme of zelfs negatieve spaarrente. Er is veel verschil in de hoogte van vergoedingen dus let goed op waar je je spaargeld onderbrengt. Momenteel zien wij Bunq bank als een interessante partij waarbij je kosteloos een spaarrekening kan aanvragen en op je privé rekening momenteel een vergoeding ontvangt van 2,01%. Let wel op het depositogarantiestelsel. Deze garandeert je geld tot 100.000 euro. Ook zakelijk wordt weer een vergoeding betaald, maar dan zal je het bedrag op een zakelijke spaarrekening moeten zetten.


Ondertussen is er nog steeds geen duidelijkheid over de belasting op vermogen in box 3. Een eenduidig advies over beleggen/vermogen opbouwen in box 3 of in de B.V. kunnen we dan ook niet geven. Uiteraard zijn er wel heldere toekomstvisies en bestaande richtlijnen waardoor een advies wel gegeven kan worden. Veel vragen krijgen wij over beleggen in onroerend goed. Is dit verstandig? Beleggen vanuit privé of toch in een B.V.? Iedere situatie is echt anders. Een belangrijke pijler hierbij is welke werkzaamheden je zelf gaat doen. Is de investering puur een belegging of ga je actief zijn bij de verhuur etc.? Naast rendement en belasting is de juridische kant vaak onderbelicht. Vooraf even sparren is dan ook “gewoon lekker verstandig”. In het kwartaalnieuws meer over de ontwikkelingen.


Bij alle onderwerpen is de vraag hoe te handelen om je “gewoon lekker leven” te borgen. Feit is dat de wereld verandert en in een sneller tempo dan ooit. Vertrouwen op de overheid kunnen we niet. Wat kunnen we wel? Heb controle over hetgeen je kan controleren en de rest vooral loslaten.

Wat kan je controleren? Jezelf! Heb een plan, voor jezelf, maar ook voor je relatie, gezin, bedrijf. Een plan welke gebaseerd is op een duidelijke visie en kernwaarden welke in alle situaties zal zorgen voor jouw fundament. Als de wereld verandert, hoef je jouw visie en waarden niet te veranderen, maar slechts de invulling ervan in een nieuw speelveld. Zorg dat je fit, energiek en opgetogen bent en de bedreigingen verdwijnen in kansen. Er zijn immers zoveel kansen en velen zijn bereid om mee te werken. Zorg eerst voor jezelf en creëer vervolgens waarde voor je omgeving. Zingeving is het gevolg.


Om onze gedachte, visie en ervaringen kracht bij te zetten, organiseren wij weer “rond de tafel” sessies. Hoe maak je een plan en welke lessen vanuit de neurowetenschappen kunnen we hierbij inzetten, vormt de basis van deze interactieve sessies. De eerstvolgende sessies staan gepland op dinsdag 13 juni en dinsdag 4 juli vanuit ons nieuwe kantoor in Goes. De sessies duren van 16.00 uur tot ca. 18.00 uur, uiteraard met een kleine borrel. Interesse? Mail naar info@gewoonlekkerleven.nl.


Tot slot: dagelijks krijgen wij de vraag wanneer wij verhuisd zullen zijn. Wij verwachten dat maandag 12 juni onze eerste werkdag zal zijn in Goes. We houden jullie op de hoogte!gewoon-lekker-leven_Fisckwartaaltje-Nr2 (1) (1)
.pdf
Download PDF • 429KBRecente blogposts

Alles weergeven

Inspiratieavond – een terugblik

Wat moet geld voor je doen? Gewoon Lekker leven! Afgelopen woensdag vierden we met jullie ons 15-jarig bestaan en onze aanstaande verhuizing naar Goes. Wat kijken wij terug op een geweldige avond. Vel

Comments


bottom of page