top of page

Renteveranderingen en de invloed op jouw “gewoon lekker leven”

De ECB verhoogde de rente op 16 maart met een half procent. Dit noemen we een “macro” beslissing, vrij vertaald: een beslissing waar wij “gewone” mensen geen invloed op hebben. Interessant is natuurlijk wat een dergelijke beslissing voor invloed heeft op jouw plan.


Op macro niveau is er behoorlijk wat onrust. Met de hoge inflatie zijn we ondertussen allemaal wel bekend, maar lijkt door de ECB nog moeilijk te beteugelen. Daarbij komen berichten dat sommige banken het moeilijk hebben.


In Amerika vielen onlangs drie kleinere banken om. Slecht management en slecht toezicht was een voorname reden hiervan zoals te lezen stond in de media. Ook was het vooral een probleem in Amerika zei men toen. Onlangs echter kreeg de Zwitserse bank Credit Suisse het moeilijk en wordt overgenomen door USB uit Zwitserland. Reden tot paniek? Hoe ziet de toekomst eruit en wat zijn gevolgen voor jou?


Moeten we vrezen voor een nieuwe financiële crisis zoals we meemaakten in 2008? De eisen en het toezicht is zeker in Europa behoorlijk verscherpt. Een crisis zoals in 2008 ontstond, lijkt daarmee ongegrond. Vertrouwen is en blijft echter een belangrijk item voor banken. Dat de balans van de Europese banken er veel beter voor staat dan toen, zegt wel iets. Als echter de klanten hun vertrouwen verliezen en hun spaargeld opnemen, kunnen gevolgen nog steeds groot zijn. Dit lijkt voor nu niet het geval.


De aandelenkoersen (zeker de financiële aandelen) hebben een behoorlijke tik gekregen. Is dit terecht? Ook daarvan denken wij dat dit een tijdelijk correctie is welke vooral gebaseerd is op gevoel en niet omdat de hele bankensector er slecht voor zou staan.


De inflatie en de rente zijn twee onderwerpen die voor nu belangrijker zijn voor jouw portemonnee. De inflatie blijkt moeilijk te beteugelen en wordt op dit moment vooral veroorzaakt door een fikse stijging van de prijzen van kleding en voeding. Waar vorig jaar de belangrijkste oorzaak van de inflatie de energiecrisis was, is het momenteel dus vooral kleding en voeding die zorgt voor de hoge inflatie.


De ECB rekent met een gemiddelde inflatie van 2%. Op dit moment is de inflatie ruim 8%, maar de inflatie op voeding is maar liefst 18%. En dit merk jij natuurlijk ook bij het afrekenen van de boodschappen. Er wordt veel gedaan om deze stijging te laten compenseren met hogere salarissen. Een logische gedachte, omdat niemand er op achteruit wil gaan natuurlijk. Maar het is juist de bedoeling dat er wat minder gekocht wordt (lagere vraag) om de inflatie te laten beteugelen. Als de salarissen hard omhoog gaan, zal de inflatie (voorlopig) ook hoog blijven. En dit effect is van belang voor jouw financieel plan. Kunnen we rekenen met 2% gemiddeld of zullen we voor de komende jaren rekening moeten houden met een hogere inflatie? Dit kan echt impact hebben en daarom is dit voor ons en daarmee voor jou een belangrijk aandachtspunt bij het jaarlijks gesprek over jouw financieel plan.


Een mogelijkheid om de inflatie te beteugelen voor de ECB is het verhogen van de rente. We zien op dit moment fors hogere hypotheekrentes dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Een 10 jaar vaste rente is op dit moment al snel ruim 4% terwijl een goed jaar geleden deze nog voor iets boven de 1% kon. Wat betekent dit voor jou? Wanneer de rentevastperiode van jouw hypotheek afloopt, kan dit betekenen dat jouw maandlast behoorlijk hoger wordt. Wij nemen dit mee door hierop te anticiperen zodat deze effecten al meegenomen worden in jouw plan. Geen zorgen dus 😊.


Een ander effect is dat er weer een positieve spaarrente ontstaat. Er zijn banken die momenteel 1,5% rente vergoeden. Let natuurlijk wel op het feit dat het depositogarantiestelsel van toepassing moet zijn zodat tot 100.000 euro je geld “veilig” is. Tot vorig jaar werd er geen rente vergoed. Nu dus wel. Dit is weer een interessante overweging geworden om je geld te laten renderen. Daarbij is het nieuwe belastingstelsel ook een belangrijke om rekening mee te houden. In box 3 wordt geld op een spaarrekening minder belast dan geld in onroerend goed of geld wat belegd wordt.

Met Gewoon lekker Leven zien wij interessante ontwikkelingen op de financiële markten. Wij beseffen dat door minimaal jaarlijks naar jouw financieel plan te kijken en keuzes te heroverwegen aan de hand van de ontwikkelingen in de wereld grip gehouden kan worden op jouw “gewoon lekker leven”. Wij genieten daarom van ons vak en realiseren dat iedere financiële overweging natuurlijk jouw gewoon lekker leven moet faciliteren.

Tot ziens bij jouw volgende gesprek. Kan je niet wachten om in contact te komen over bovenstaande? Dan horen wij het graag!


En natuurlijk graag tot 12 april op onze inspiratieavond in Goes. Al 80% van de klanten heeft zich aangemeld. Geweldig! Heb jij je nog niet opgegeven en wil je er toch bij zijn? Mail naar klantenavond@gewoonlekkerleven.nl. Ken je iemand die je graag mee wil nemen? Laat dat ook weten via het genoemde mailadres. Er zijn nog wat plekken beschikbaar. In de bijlage ter herinnering nogmaals de uitnodiging.



Comentarios


bottom of page