top of page

Mijn beste energie

Hoe doe jij dat dan? Werkt het bij jou echt? Ben jij altijd zo energiek en elke dag de beste versie van jezelf? Deze vragen krijg ik regelmatig van de mensen die wij begeleiden. Interessant om eens een inkijkje te geven in mijn leven en ontwikkelingen bedacht ik me.


Ergens in mij zit en zat altijd de behoefte mezelf te ontwikkelen. Wat ik me bijvoorbeeld herinner van de middelbare school is dat ik regelmatig de inhoud van de les niet kon volgen. Dit betrof vooral exacte vakken. Ik kon natuurlijk me erbij neerleggen, maar ergens in mij zat een motivator om thuis hard te gaan studeren zodat ik tijdens de volgende les het antwoord had en ook de inhoud begreep. Kreeg ik dan de beurt van de leraar, kon ik vol overtuiging het goede antwoord geven. Later herken ik dit patroon tijdens mijn eerste werkjaren. Na mijn studie en mijn eerste pak aangeschaft te hebben, dacht ik een stoere vent te zijn die even “carrière” zou gaan maken. Maar wat bleek? Ik kon helemaal niks. Sterker nog: ik wist eigenlijk helemaal niks. En wat was mijn oplossing: keihard gaan studeren, opleidingen volgen en diploma’s halen. Waarom? Zodat klanten blij met me waren, zodat mijn bazen blij met mij waren en daarmee dat ik zelf blij was. Althans, dat dacht ik. Vervolgens werd ik al snel gevraagd compagnon te worden binnen het bedrijf. Gaaf natuurlijk! Genieten? Nee, natuurlijk niet. Nog harder studeren, meer leren en meer werken. Waarom? Omdat niet alleen mijn klanten en compagnons blij met mij zouden zijn, maar ook mijn medewerkers. Wat deed dit alles met mijn plezier, energie en “gewoon lekker leven”? Regelmatig was ik echt moe, gefrustreerd als het niet lukte en bang voor een mogelijke afwijzing of ontevreden klant. Rijp voor een toekomstige burn-out dus.

Uiteraard kwamen deze gevoelens en gedachtes van een mogelijke afwijzing ook terug in mijn privé leven. Als aanvoerder van het voetbalteam moeten presteren, zorgen dat het thuis altijd gezellig is, luisteren wat een ander nodig heeft en daar dan voor zorgen. Deze manier van leven heeft me veel gebracht, maar had dus ook een keerzijde. De keerzijde dat goed nooit goed genoeg was, genieten niet echt bestond en regelmatig teleurgesteld te zijn in mezelf of in anderen.


Zoals mijn volgers weten, ben ik enorm enthousiast over inzicht in de werking van ons brein. Hoe werkt ons brein? Daar heb ik een intensieve studie naar gedaan. Waarom doe ik wat ik doe en waarom vraag ik zoveel van mezelf? Dit inzicht kreeg ik vanuit de “braincompass” welke ik heb laten maken door onze samenwerkingspartner en neuro econoom Wouter van den Berg. Het braincompass is een combinatie van inzicht verkrijgen in je DNA (spugen in een buisje en deze laten bekijken in een laboratorium) en een uitgebreid assessment. De uitkomsten waren zo helder en gaven een prachtig inzicht. Ik heb een aantal genen meegekregen van mijn vader en moeder die zorgen dat ik overwegend nieuwsgierig ben en daarbij ook gemakkelijk het bestaande loslaat. Daarbij komt ook uit mijn genen dat ik wat gevoeliger ben voor emotionele prikkels om me heen en daardoor dus gevoeliger ben voor de stemming van de ander. Het assessment liet vervolgens een bevestiging zien dat ik graag goed doe, nieuwe dingen doen leuk vind en veelal beide kanten van de “medaille” zie. Mooie eigenschappen, maar een bevestiging dat opgebrand raken een gevaar is.

Hoe heb ik bovenstaande vertaald naar mijn beste energie en mijn beste ik? Het inzicht maakte mij bewust dat genieten, vaker rust nemen en tevreden zijn en vooral mijn eigenschappen te gebruiken i.p.v. te misbruiken belangrijk is. Inzicht in mezelf zorgt dat ik bewust mijn leven ben gaan invullen om vanuit mijn kracht te leven en niet te blijven stappen in dezelfde valkuilen. Door de inzichten van de werking van mijn brein te gebruiken bij de “nieuwe” Maurice kan ik stapje voor stapje de betere versie van mezelf worden en leven volop met energie. Zo begrijp ik dat naar buiten gaan als ik net wakker ben, tussen de middag en net voordat ik ga slapen enorm ontspannend werkt. IK begrijp uit een podcast van een kwantumbioloog dat je hormonen hierdoor een soort “reset” krijgen. Dit is nodig door het vele kunstlicht wat we om ons heen hebben. Rustig ademhalen, elke dag oefeningen doen, mediteren en schrijven wat ik belangrijk vind is dagelijkse kost geworden. En oprecht kan ik zeggen dat dit me meer energie en voldoening geeft. Ik ben overtuigd dat de combinatie van inzicht in mijn DNA en weten wat ik graag WEL wil (i.p.v. beschrijven wat we niet willen) het fundament geeft om mijn mooiste leven te leven. Doe ik dit alleen? Nee, ik geloof erin dat wij mensen een omgeving nodig hebben. Zo heb ik mensen als Wouter die mij professioneel inzicht bieden en heb ik thuis geleerd te praten en te luisteren om een prachtige band op te bouwen met mijn vrouw en kinderen. Klinkt zo gemakkelijk en logisch, maar ook dat is een proces geweest van jaren.


Is “gewoon lekker leven” dan mogelijk voor iedereen? Daar durf ik volmondig een “ja” als antwoord op te geven. Weet wat je wil in je leven, ken je goede kanten en valkuilen en zorg goed voor jezelf. Klinkt gemakkelijk, maar is echt de grootste uitdaging van het leven in onze Westerse maatschappij. Met passie en plezier begeleiden we dagelijks mensen en organisaties bij het uitdagende proces naar “gewoon lekker leven”. Prachtig!

Recente blogposts

Alles weergeven

Waar is mijn passie?

Leef jij vanuit passie? Durf jij te zeggen dat jij voelt, denkt en handelt vanuit pure passie? Leef jij je mooiste leven? Fascinerend is de reactie als je deze vraag aan mensen stelt! Een groot vraa

Kommentarer


bottom of page