top of page

Minimumloon in 2023 fors omhoog en de bredere gevolgen

Is het bizar of gewoon logisch dat het minimumloon per 1 januari a.s. fors omhoog gaat? Momenteel bedraagt het minimumloon voor een 21 jarige en ouder 1.756,20 euro. Per 1 januari gaat dit bedrag met 10,15% omhoog naar 1.934,40 euro. Een enorme verhoging dus.


De stijging van het minimumloon is vooral gekoppeld aan de prijsinflatie kunnen we lezen in de media. Dan is het logisch dat het minimumloon zo fors stijgt. De inflatie is dit jaar ruim 14%. Wat dat betreft logisch en niks aan de hand dus.


Het probleem echter is dat deze lonen betaald dienen te worden door het bedrijfsleven. Wij oriënteren ons niet op de “grootbedrijven” maar op het MKB. Het MKB wordt al geteisterd door fors hogere kosten zoals de energierekening, inkoopkosten van goederen en de rente die fors is toegenomen. De druk op het financiële resultaat van het MKB wordt groter en groter. Voor veel MKB bedrijven zijn de loonkosten de hoogste kostenpost in de jaarrekening. Als deze met minimaal 10% gaat stijgen, zullen nog meer ondernemers het lastig krijgen. En van de overheid hoeft geen steun verwacht te worden. Dat is wel duidelijk.

Wat te doen? Volgens ons zijn er meerdere knoppen om aan te draaien. Allereerst is het belangrijk goed inzicht te hebben in je huidige financiële situatie en een (financiële) prognose te maken voor het komende jaar.


Omzet

Wat verwacht je van je omzet? Kan je je prijzen verhogen en zo ja, met hoeveel? Alle kosten doorrekenen aan de klant lijkt natuurlijk de simpelste oplossing, maar de klant is niet gek. Wat is jouw product of dienst waard? Hoeveel meer kan/mag je vragen? Kan je aanvullende diensten verlenen of meer producten verkopen? Is het wellicht verstandiger minder te gaan doen, meer te kiezen voor een niche markt met minder concurrentie waardoor je marge hoger kan worden? Wat is jouw plan, wat is jouw visie voor 2023?


Kosten

We horen accountants en boekhouders vaak zeggen kosten zo laag mogelijk te houden. Een “briljant” advies natuurlijk. Maar klopt dit advies wel? Wil je bijvoorbeeld de loonkosten zo laag mogelijk houden? Trek je dan de beste mensen aan en kan je je goede mensen behouden? Laat kosten investeringen zijn om waarde te creëren. Natuurlijk is het essentieel in deze tijd kritisch te kijken naar je kosten. Betaal niet onnodig veel als de waarde niet verhoogt met een hogere prijs of loon. Ga in gesprek met leveranciers, verhuurder en ook met je medewerkers. Betrek je medewerkers bij je bedrijf en geef ze inzicht. Wij geloven dat dit zorgt voor wederzijds vertrouwen en dat er dan ruimte ontstaat om in gesprek te gaan. Zoals klanten een redelijke prijs willen betalen, zo willen je medewerkers een redelijke beloning voor hun inzet. Je medewerkers hebben ook baat bij een financieel gezond bedrijf, maar weten vaak niet wat dat betekent. Durf transparant te zijn, ga het gesprek aan en creëer een win-win situatie. Dan geloven wij dat ook in 2023 “gewoon lekker ondernomen” kan worden.


Wil je sparren over bovenstaande interessante uitdagingen? Ben je benieuwd naar jouw prognose of wat een bedrijfsstrategie maken met je team kan betekenen? Laat het weten en we gaan graag in gesprek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Financieel Wijs

Ons “fiscaal kwartaalnieuws” delen wij met deze blog. Wat is er te lezen? Wat is belangrijk? Wij geloven dat het onze taak is om dit nieuws om te zetten naar pragmatische ideeën om jullie “gewoon lekk

Inspiratieavond – een terugblik

Wat moet geld voor je doen? Gewoon Lekker leven! Afgelopen woensdag vierden we met jullie ons 15-jarig bestaan en onze aanstaande verhuizing naar Goes. Wat kijken wij terug op een geweldige avond. Vel

Komentar


bottom of page