Van brandjes blussen naar bouwen aan je bedrijf!
- Gewoon Lekker Leven
- 7 jun
- 3 minuten om te lezen
Mark heeft het goed voor elkaar. Tien jaar geleden begon hij zijn bedrijf in technische installaties vanaf de zolderkamer. Hij was monteur, planner, salesmanager én boekhouder in één. Inmiddels is zijn bedrijf gegroeid met een team van medewerkers, een goedgevulde orderportefeuille en een goede naam in omgeving Goes. Maar de laatste tijd loopt hij op zijn tenen...

Niet omdat het (financieel) slecht gaat. Maar juist omdat het zo goed gaat, voelt hij zich gevangen in zijn eigen succes en drukte.
De dag van een ondernemer die alles doet
Een gemiddelde werkdag van Mark begint vroeg. Om half zeven zit hij al met een kop koffie de planning te controleren. Om acht uur staat hij in de loods om een collega op weg te helpen met een ingewikkelde klus. Tussendoor een telefoontje van een klant, een spoedje dat er tussendoor moet, een leverancier die iets verkeerd geleverd heeft.
Lunchen? Vaak staand, tussen twee afspraken door. Om vier uur eindelijk tijd om die offerte af te maken… Oh nee toch niet, er staat een monteur aan zijn bureau met een vraag over een storing.
Mark is zijn bedrijf. En dat begint hem op te breken…
“Mijn hoofd zit vol met lijstjes, to-do’s, kleine dingetjes die ik moet onthouden.” vertelde hij zijn adviseur. “Ik kom gewoon niet toe aan de groei die ik voor ogen heb. Ik werk keihard, maar niet aan de juiste dingen.”
Werk je AAN je bedrijf of IN je bedrijf?
Voor veel ondernemers is dit herkenbaar: je start als vakman of -vrouw, bouwt iets moois op, en voor je het weet ben je het middelpunt van een draaiende organisatie. Alles loopt via jou. Klanten willen jou spreken. Medewerkers komen met vragen naar jou. Je agenda vult zich vanzelf, maar niet met de dingen die je eigenlijk zou moeten doen om je bedrijf te laten groeien.
Mark wist het allang: als hij écht wilde doorgroeien, moest hij minder in het operationele werk zitten. Minder in zijn bedrijf werken, en meer aan zijn bedrijf. Maar hoe? Alles uit handen geven voelde als een risico.
De financiële knoop doorhakken
Samen met zijn adviseur dook hij in de cijfers. Hoeveel tijd was hij kwijt aan zaken die eigenlijk door een planner, uitvoerder of servicemanager gedaan konden worden? Wat zou het kosten om daar mensen voor aan te nemen? En wat zou het opleveren? In rust, in groei, in strategisch denken?
Tot zijn verrassing blijkt het financieel een prima stap. Sterker nog: de investering in personeel verdient zichzelf binnen een jaar terug, simpelweg omdat Mark dan de ruimte heeft om te doen waar hij goed in is!
De eerste stap: loslaten
Mark besloot twee mensen aan te nemen: een operationeel coördinator die de dagelijkse planning en klantvragen overneemt, en een administratieve kracht voor de offertes, facturen en het CRM. De eerste weken voelde hij zich bijna overbodig! Een gek gevoel na jaren alles zelf doen.
Maar al snel merkte hij het verschil. Hij heeft nu tijd om met klanten te praten over langdurige samenwerkingen. Hij kan eindelijk die ene nieuwe dienst ontwikkelen waar hij al maanden over nadacht. En hij kijkt voor het eerst sinds tijden weer met plezier vooruit in plaats van alleen maar achter de feiten aan te hollen.
Herkenbaar? Je bent niet de enige
Veel ondernemers zitten precies in de fase waar Mark in zat. Je groeit, maar je zit vast. Je werkt keihard, maar niet strategisch. En je weet ergens wel dat je moet investeren in mensen, maar het voelt eng.
Toch is dat vaak het keerpunt. Niet meer alle ballen zelf in de lucht houden, maar bouwen aan een organisatie die ook zonder jou kan draaien. Niet uit luxe, maar uit noodzaak! Om duurzaam te groeien, met ruimte voor visie, innovatie en plezier.
Want het mooiste aan ondernemen? Dat is niet alle brandjes blussen. Dat is bouwen aan iets groters dan jezelf.
Comments