De inflatie was afgelopen maand ruim 14% in Nederland. Enorm hoog natuurlijk. Steeds meer ondernemers hebben het moeilijk. Ongetwijfeld heb je gelezen over de bakkers die noodgedwongen hun winkel sluiten. De stijging van de energieprijzen (soms met factor 5!) kunnen niet volledig doorgerekend worden. Is er reden voor paniek? Is het verstandig maatregelen te treffen?
Allereerst is het interessant te bedenken waar de inflatie vandaan komt. Inflatie ontstaat namelijk altijd door een disbalans tussen vraag en aanbod. Maar zit de oorzaak aan de aanbod- of aan de vraagkant? Door de oorlog in Oekraïne, afhankelijkheid van het Russische gas en het minder afnemen van dit gas is er fors minder aanbod van gas. Minder aanbod bij een zelfde vraag zorgt dus voor een hogere prijs (inflatie). De centrale bank probeert deze inflatie te drukken door de rente te verhogen. Gek eigenlijk, want het verhogen van de rente heeft vooral effect op de vraagkant. Het wordt immers duurder om te lenen en daardoor zal dit minder gebeuren en de vraag verlagen. Het heeft dus geen direct effect op de oorzaak van de huidige inflatie.
Natuurlijk zien we wel veranderingen aan de vraagkant, maar deze zijn marginaal. Iets minder energie gebruiken staat bijvoorbeeld niet in verhouding tot een vervijfvoudiging van je kosten.
Is deze tijd van korte duur of moeten we structureel rekening houden met hogere kosten? Moeten de salarissen van de werknemers met een zelfde percentage omhoog? Vakbonden schreeuwen om forse loonsverhogingen. Dat is begrijpelijk. Aan de andere kant wordt de MKB ondernemer al geconfronteerd met fors hogere kosten die zeker niet volledig doorgerekend kunnen worden aan de klant. Een forse salarisverhoging is dus simpelweg niet te betalen. Gevolg? Conflicten, verdere polarisatie is het gevaar.
Wat is onze visie? We staan allemaal voor uitdagingen. Dat is de eerste stap. Wij zien geen problemen maar uitdagingen en daarmee kan vanuit een ander perspectief gekeken worden met meer potentie tot creatieve oplossingen. Ondernemerschap betekent verantwoordelijkheid nemen en vanuit passie waarde creëren. Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat ben jij waard?
Vorige week gaf ik een lezing voor een ondernemersvereniging en ging het over bovenstaande en bleek dat slechts weinig ondernemers met enige regelmaat stilstaan bij de vraag: wat is mijn toegevoegde waarde? Wat ben ik waard? Waarom zou de klant bij mij kopen?
Juist in een tijd van onzekerheid geloof ik in de lokale ondernemer die als vertrouwenspersoon, expert en deskundige passend advies kan geven aan klanten die hij/zij echt kent. Bij grote bedrijven zijn klanten “algoritmes” en dat past niet in een tijd van extremen. Juist de lokale ondernemers die hun klanten nog kennen bij naam, kunnen nu het verschil maken. Maar waar in de Corona tijd er veel reclame gemaakt werd voor “koop lokaal” mis ik deze beweging. Dus mijn advies? Sta op, recht je rug, zoek verbinding met mede ondernemers en wees er voor je klant die je zo hard nodig heeft. Er is echt nog geld genoeg in de maatschappij dus durf vooral ook te vragen wat je nodig hebt en laat je waar nodig bijstaan. En zoals jullie weten, doen wij dat met veel plezier. En de vraag om salarisverhoging? Betrek vooral ook je medewerkers bij je overwegingen. Vraag naar hun gedachtes en creëer een gezamenlijk belang.
Met positieve energie en een glimlach kunnen wij de omgeving mooier maken en zorgen samen voor bestaansrecht….wat er ook om ons heen gebeurd.
Comments